Ανατροπή στην Κίνα, καθώς μετά τις μαζικές διαδηλώσεις, την οικονομική επιβράδυνση και την αγανάκτηση των πολιτών οι Αρχές έκαναν υποχώρηση και δεσμεύονται να χαλαρώσουν την πολιτική μηδενικής ανοχής στην νόσο Covid-19.

Οι κάτοικοι του Πεκίνου γιόρταζαν την απομάκρυνση των χώρων διεξαγωγής τεστ για την covid, ενώ στη Σεντζέν οι αρχές ανακοίνωσαν ότι δεν θα ζητείται πλέον από όσους χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς να παρουσιάζουν αρνητικό τεστ, καθώς χαλαρώνουν κάποιοι από τους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί στην Κίνα για την ανάσχεση της επιδημίας.

Αν και τα ημερήσια κρούσματα εξακολουθούν να κυμαίνονται σε επίπεδα- ρεκόρ, κάποιες πόλεις κάνουν βήματα προς τη χαλάρωση των κανόνων για καραντίνα και αίροντας την υποχρέωση για τεστ.

Πολλά κέντρα διεξαγωγής τεστ στο Πεκίνο επίσης έχουν κλείσει, καθώς πλέον δεν απαιτείται αρνητικό τεστ προκειμένου οι πολίτες να έχουν πρόσβαση στα σούπερ μάρκετ και από τη Δευτέρα στο μετρό. Σε πολλούς άλλους χώρους, περιλαμβανομένων των γραφείων, παραμένει υποχρεωτική η επίδειξη αρνητικού τεστ.

Τρία χρόνια μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, η Κίνα είναι η μοναδική μεγάλη οικονομία στον κόσμο που εξακολουθεί να εφαρμόζει πολιτική «μηδενικής covid», επιβάλλοντας lockdown, καραντίνα στους ασθενείς και συχνά τεστ για τον πληθυσμό. Οι κινεζικές αρχές τονίζουν ότι αυτό είναι απαραίτητο για να σωθούν ζωές και να αποφευχθεί η υπερφόρτωση του συστήματος υγείας.

Το Πεκίνο άρχισε να χαλαρώνει την προσέγγιση αυτή τον προηγούμενο μήνα, καλώντας τις τοπικές αρχές να επιβάλλουν πιο στοχευμένα μέτρα.

Η αλλαγή στάσης επήλθε όταν μια φονική πυρκαγιά σε πολυκατοικία στην πόλη Ουρούμτσι στα τέλη Νοεμβρίου προκάλεσε το ξέσπασμα διαδηλώσεων κατά των μέτρων για την covid, ένα πρωτοφανές γεγονός για την Κίνα.