Η επέκταση του Market Pass, η μονιμοποίηση του Youth Pass, αλλά και οι επιδοτήσεις ρεύματος είναι τα «όπλα» της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ακρίβειας.

Παράταση παίρνει για τους επόμενους μήνες το Market Pass, χωρίς να έχει γίνει γνωστό ακόμα εάν η επέκταση της επιδότησης θα διαρκέσει έως 31 Οκτωβρίου (3μηνη παράταση) ή 31 Δεκεμβρίου (5μηνη παράταση).

Εκείνο που εξετάζεται είναι η δυνατότητα υποβολής νέων αιτήσεων, όσον αφορά τις αιτήσεις που έχουν απορριφθεί.

Οι υφιστάμενοι δικαιούχοι δεν θα χρειαστεί να υποβάλλουν νέα αίτηση και η ενίσχυση θα αφορά το σύνολο του νοικοκυριού.

Κριτήρια:

Ετήσιο εισόδημα: 16.000 € ή 24.000 € + 5.000 €/παιδί

Αξία ακινήτων: 250.000 € ή 400.000 €

Η επιδότηση θα είναι μηνιαία και θα κυμαίνεται από 22 ευρώ έως 100 ευρώ, ενώ η κατάθεση του Market Pass θα γίνεται με δύο τρόπους:

– Κατάθεση σε ψηφιακή κάρτα: 100% επιδότησης
– Κατάθεση σε λογαριασμό: 80% επιδότησης

Μονιμοποιείται το Youth Pass

Μόνιμο θα είναι το μέτρο του Youth Pass, ύψους 150 ευρώ, για νέους 18 ή 19 ετών και θα δοθεί για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο του 2023.

Οι δικαιούχοι ανέρχονται σε 200.000 νέους ετησίως και το ποσό των 150 ευρώ θα διατίθεται σε voucher και όχι μετρητά. Απαραίτητη η απόκτηση κωδικών Taxisnet και οι αιτήσεις θα υποβάλλονται μέσω της πλατφόρμας vouchers.gov.gr.

Οι δικαιούχοι θα μπορούν να χρησιμοποιούν το Youth Pass σε ξενοδοχεία – τουριστικά καταλύματα, μεταφορές (ταξί, λεωφορεία, τρένα, ακτοπλοϊκά – αεροπορικά εισιτήρια), ενοικίαση ΙΧ – σκαφών αναψυχής, θέατρα, σινεμά και συναυλίες.

Επιδότηση λογαριασμών ρεύματος

Τελειώνουν από τον Οκτώβριο οι οριζόντιες επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος, με την ενίσχυση να γίνεται μέσω κοινωνικού τιμολογίου, το οποίο αφορά ευάλωτα και φτωχά νοικοκυριά.

Οι πολύτεκνες οικογένειες θα έχουν χαμηλότερο τιμολόγιο, ενώ προγράμματα επιβράβευσης προβλέπονται για τους συνεπείς καταναλωτές.