Νέες παρεμβάσεις κατά της ακρίβειας που έρχονται να ενισχύσουν τα υφιστάμενα μέτρα ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Η ακρίβεια είναι ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ελληνική οικογένεια, η μάχη θα είναι συνεχής μέχρι να αντιμετωπιστεί» τόνισε ο κ. Σκρέκας.

Τα 4 νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο αρμόδιος υπουργός:

1-Μόνιμη μείωση τιμής στο ράφι με ειδική πινακίδα – Μείωση τουλάχιστον 5% στην τιμή για έξι μήνες. Η μείωση θα πρέπει να είναι πάνω και πέρα από τις ήδη υπάρχουσες εκπτώσεις. Η αρχική τιμή είναι η τιμή ραφιού μέχρι χθες. Σε περίπτωση που κάποια εταιρεία δηλώσει ψευδή τιμή, θα επιβάλλεται πρόστιμο 20.000 ευρώ ανά κωδικό προϊόντος.

2-Αυστηρός έλεγχος των προμηθευτών, όπως και της εφοδιαστικής αλυσίδας. Τα σούπερ μάρκετ με ετήσιο κύκλο άνω των 90 εκατ. ευρώ υποχρεούνται να κοινοποιούν στο υπουργείο τους τιμοκαταλόγους των προμηθευτών τους.

3-Διαφάνεια στις τιμές για τα οπωροκηπευτικά. Τα σούπερ μάρκετ με ετήσιο κύκλο άνω των 90 εκατ. ευρώ πρέπει να κοινοποιούν τις τιμές λαχανικών και φρούτων. Οι τιμές θα δημοσιεύονται στο e-katanalotis. Στόχος η ενίσχυση του ανταγωνισμού και της διαφάνειας.

4-Αποφασιστική ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών. Ενδυναμώνουμε, επίσης, τον καταναλωτή και τον καθιστούμε σύμμαχό μας για την ακρίβεια. Καταγγελίες θα γίνονται στο 1520, ενώ θα δημιουργηθεί και ειδική εφαρμογή.

Νωρίτερα ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, είχε παρουσιάσει τα 4 μέτρα που έχουν ληφθεί ειδικά για τη Θεσσαλία, τα οποία είναι:

1-Πλαφόν στο νερό.

2-Κλείδωσε το πλαφόν κέρδους σε όλες τις εταιρείες διατροφής.

3-Ζητήθηκε από τις αλυσίδες πώλησης τροφίμων, ηλεκτρικών συσκευών και ύπνου να χαμηλώσουν τις τιμές τους – Πωλούνται προϊόντα σε τιμές κάτω του 20%. Καταγράφονται αυξήσεις στον τζίρο των σούπερ μάρκετ που φθάνει το 80%.

4-Απεστάλησαν κλιμάκια ελέγχου από τη ΔΙΜΕΑ για να ελεγχθεί η αγορά και έχουν διαπιστωθεί παραβάσεις. Επιβλήθηκαν πρόστιμα 110.000 ευρώ την τελευταία εβδομάδα στη Θεσσαλία. Ζητήθηκαν έλεγχοι και σε λαϊκές.