Ο νέος υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, χαρακτήρισε ως «επιτακτική» την ανάγκη για λήψη και άλλων μέτρων στήριξης προκειμένου να καταπολεμηθεί ο υψηλός πληθωρισμός.

Συγκεκριμένα, σε σχετική συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, ο Κώστας Σκρέκας ανέφερε:

«Ο πληθωρισμός επιμένει και ταλαιπωρεί την ελληνική οικογένεια. Για να είμαστε ακριβείς, ο συνολικός πληθωρισμός είναι 2%, από τους χαμηλότερους στην Ευρώπη, αλλά στα τρόφιμα είναι περίπου στο 12% και πραγματικά αυτό δυσκολεύει πολύ την ελληνική οικογένεια.

[…] Ενώ σε μία σειρά από προϊόντα διατροφής έχουμε αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, η μεγάλη αύξηση του πληθωρισμού προέρχεται από τα φρούτα που έχουμε γύρω στο 28%».

Η έλλειψη εργατικών χεριών συμβάλλει στην αύξηση των τιμών

Ακόμα, ο ίδιος πρόσθεσε: «Η κλιματική κρίση έπληξε τις αγροτικές καλλιέργειες και αυτό έχει εκτινάξει τις τιμές. Επίσης, ένα από τα ζητήματα που αντιμετωπίζουμε είναι η έλλειψη εργατικών χεριών, δεν υπάρχουν. Πρόκειται για δύο δομικά στοιχεία που ανεβάζουν τις τιμές».

«Είναι επιτακτική ανάγκη να προχωρήσουμε σε νέα μέτρα ώστε να τιθασεύσουμε αυτόν τον εισαγόμενο πληθωρισμό» ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης και επανέλαβε ότι ένα από τα μέτρα της προηγούμενης τετραετίας, το «Καλάθι του Νοικοκυριού», θα συνεχιστεί.

Αναφορικά με το ζήτημα της αισχροκέρδειας, ο Κώστας Σκρέκας τόνισε ότι «θα επιβληθεί πλαφόν στο περιθώριο κέρδους στο σύνολο της εφοδιαστικής αλυσίδας» και συμπλήρωσε: «Οι έλεγχοι επικεντρώνονται στα σούπερ μάρκετ και θα επεκταθούν και στους προμηθευτές, στις εφοδιαστικές αλυσίδες, αλλά και στους παραγωγούς εντός Ελλάδας».