Την ώρα που ο κορωνοϊός δεν έχει ακόμα εξαλειφθεί, παρά τα lockdown και τα δραστικά μέτρα των κρατών, έρχεται να απασχολήσει σε παγκόσμιο επίπεδο, η ευλογιά των πιθήκων. Το κερασάκι στην τούρτα φαίνεται να είναι δε, αφού χρειάζονται στρατηγικές κινήσεις από ‘δω και στο εξής, μετά από ήδη δύο χρόνια ταλαιπωρίας, με την πανδημία, για τα νοσοκομεία και τους γιατρούς.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), δήλωσε ότι θα προβεί στη σύσταση για τα προγράμματα εμβολιασμού, σε μια αξιολόγηση κινδύνου που θα δημοσιευθεί σήμερα. Στην Αμερική εξετάζουν ποια εμβόλια μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία των πολιτών, με τον Joe Biden να δηλώνει πως όλοι πρέπει να ανησυχούν καθώς τα κρούσματα εξακολουθούν να εξαπλώνονται σε όλο τον κόσμο.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση διατίθεται εμβόλιο από τη φαρμακοβιομηχανία Bavarian Nordic’s Imvanex, αλλά δεν είναι εγκεκριμένο για χρήση κατά της ευλογιάς των πιθήκων, ενώ δεν υπάρχουν δεδομένα ασφάλειας για τη χρήση του σε άτομα με ανοσοκαταστολή ή σε μικρά παιδιά. Το εμβόλιο είναι επίσης διαθέσιμο στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου οι υγειονομικές αρχές έχουν συστήσει παρόμοια στρατηγική.

ΠΟΥ: Αύξηση κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κρούει των κώδωνα του κινδύνου, καθώς δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός. Αναμένει, τις επόμενες ημέρες, τα κρούσματα να αυξηθούν, ενώ επεκτείνει την επιτήρηση σε χώρες όπου η νόσος αυτή δεν είναι ενδημική.

Όσον αφορά τα κρούσματα, υπάρχουν περισσότερα από 190 επιβεβαιωμένα ή ύποπτα κρούσματα σε 16 χώρες όπου η ασθένεια δεν εντοπίζεται κανονικά, σύμφωνα με ανάλυση του Global.health, μιας πρωτοβουλίας επιστήμης δεδομένων από το Νοσοκομείο Παίδων της Βοστώνης και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Η σπάνια ασθένεια συνήθως κυκλοφορεί στη Δυτική και Κεντρική Αφρική, αλλά έχουν εντοπιστεί αρκετά κρούσματα σε όλο τον κόσμο από τότε που ένας ασθενής στο Ηνωμένο Βασίλειο βρέθηκε θετικός στις 7 Μαΐου, μετά από ταξίδι στη Νιγηρία.

Στη Βρετανία έχουν ανακοινωθεί 20 κρούσματα, μεταξύ των οποίων και ένα παιδί που νοσηλεύεται στην εντατική, σε νοσοκομείο του Λονδίνου. Κρούσματα έχουν επιβεβαιωθεί στην Αυστραλία (1), στο Βέλγιο (4), στον Καναδά (5), στην Γαλλία (1), στην Γερμανία (3), στο Ισραήλ (1), στην Ιταλία (1), στην Πορτογαλία (23), στην Ισπανία (3ο), στην Σουηδία (1), στην Ελβετία (1) και στις ΗΠΑ (1).

Το γεγονός ότι η ευλογιά των πιθήκων εξαπλώνεται εύκολο, και με βάση τα όσα συνέβησαν με τον κορωνοϊό, είναι λογικό να υπάρχει ανησυχία και πολλά ερωτηματικά που πρέπει να απαντηθούν. Ο Καθηγητής Πνευμονολογίας και Διευθυντής της Πανεπιστημιακής Πνευμονολογικής Κλινικής στο ΠΑΓΝΗ, Νίκος Τζανάκης, μίλησε στο iefimerida.gr και εξήγησε πως αυτές οι δύο ασθένειες δεν πρέπει να συγκρίνονται.

Όπως είπε, η ευλογιά των πιθήκων μεταδίδεται εξαιρετικά δύσκολα από άτομο σε άτομο. Επειδή δεν είναι πολύ συγγενικός με τον ιό της ευλογιάς, υπάρχουν ήδη θεραπείες και εμβόλια για τον περιορισμό της εξάπλωσής του. Οι επιστήμονες πρέπει να βρίσκονται σε σχετική εγρήγορση, και αυτό είναι το αναμενόμενο, όταν μια οποιαδήποτε απροσδόκητη εξέλιξη στην συμπεριφορά ενός ιού οδηγεί σε νέα δεδομένα. Δεν πανικοβάλλονται όμως. Συνεπώς η κοινωνία δεν πρέπει να πανικοβληθεί αλλά να δείξει εμπιστοσύνη στην επιστήμη. «Με την ευλογιά των πιθήκων δεν πρόκειται να οδηγηθούμε σε μαζικές στρατηγικές απομόνωσης όπως στην περίπτωση του κορωνοϊού», εκτιμά.

Ο Νίκος Τζανάκης σημείωσε ότι με βάση τα τρέχοντα δεδομένα «η νέα νόσος εξακολουθεί να είναι σπάνια, ωστόσο μπορεί να χρειαστεί να εφαρμοστούν στρατηγικές εμβολιασμού, με το εμβόλιο της ευλογιάς, σε ομάδες ανθρώπων, όπως οι στενές επαφές κρούσματος ή σε ειδικούς πληθυσμούς με ρίσκο στενής επαφής όπως οι υγειονομικοί».

Τι είναι η ευλογιά των πιθήκων (Monkeypox);

Είναι ιογενής νόσος και αιτία είναι ένας ωοειδούς σχήματος DNA ιός. Ονομάστηκε ευλογιά των πιθήκων επειδή εντοπίστηκε το 1958 σε πιθήκους ερευνητικού εργαστηρίου. Αυτό όμως που ισχύει είναι ότι η ίωση αυτή μεταδίδεται από άγρια ​​ζώα όπως τα τρωκτικά σε ανθρώπους – ή από μολυσμένους ανθρώπους σε άλλους. Κάθε χρόνο, καταγράφονται μερικές χιλιάδες περιπτώσεις αποκλειστικά στην δυτική και κεντρική Αφρική. Τα κρούσματα σε χώρες εκτός Αφρικής περιορίζονταν ετησίως σε λιγότερα από 5 έως και πριν μια εβδομάδα.

Πως μεταδίδεται η ευλογιά των πιθήκων;

Σε αντίθεση με τον κορωνοϊό, ο οποίος εξαπλώνεται ακαριαία σχεδόν μέσω αερομεταφερόμενων μικρο-αεροσταγονιδίων, η ευλογιά των πιθήκων μεταδίδεται από πολύ στενή επαφή με σωματικά υγρά, όπως το σάλιο από τον βήχα. Αυτό σημαίνει ότι ένα άτομο με ευλογιά των πιθήκων μπορεί να μολύνει πολύ λιγότερες στενές επαφές πχ. τον ή τους σεξουαλικούς του συντρόφους.

Και οι δύο ιοί μπορούν να προκαλέσουν συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη, αλλά η ευλογιά των πιθήκων προκαλεί εκσεσημασμένη λεμφαδενίτιδα και τις χαρακτηριστικές βλάβες γεμάτες υγρό στο πρόσωπο, τα χέρια και τα πόδια. Η μετάδοση στον ασθενή 0 έως σήμερα πιστεύεται ότι γίνεται μέσω επαφής με άγρια ζώα ή των εκκριμάτων/σωματικών τους υγρών.

Σημαντικό ρόλο σε αυτή την πρώτη μετάδοση διαδραματίζουν οι άγριοι μολυσμένοι αρουραίοι που μπορούν να μεταφερθούν από την Αφρική μέσω εμπορευμάτων και εμπορικών πλοίων. Αυτό έχει βεβαιωθεί σε μια επιδημία με πάνω από 70 θύματα στο Ιλινόϊς των ΗΠΑ το 2003 όταν αρουραίοι που μεταφέρθηκα με πλοίο από την Γκάνα επιμόλυναν κατοικίδια σκυλιά και εν συνεχεία τους ανθρώπους.

Τι προληπτικά μέτρα μπορεί να ληφθούν για την ευλογιά των πιθήκων;

Ο ιός αυτός είναι πολύ κοντινός ξάδελφος του ιού της ευλογιάς των ανθρώπων, μια πολύ σοβαρής και θανατηφόρας αρρώστιας. Από πολλών ετών η ευλογιά είναι ιστορική νόσος και δεν είναι πλέον απειλή χάρη στους παγκόσμιους εμβολιασμούς που πραγματοποιήθηκαν πριν την δεκαετία του 70. Ως εκ τούτου οι οργανισμού της δημόσιας υγείας σταμάτησαν να προτείνουν τον εμβολιασμό κατά της ευλογιάς. Ένα σενάριο που μπορεί να εξηγεί τη σημερινή κατάσταση είναι ότι με την διακοπή του εμβολίου της ευλογιάς η συλλογική ανοσία έναντι των ιών αυτών έχει ατονήσει. Έτσι το είδος αυτών των ιών βρίσκει ευαίσθητο πληθυσμό να δράσει.

Ωστόσο, δεν είμαστε ανίσχυροι έναντι της ευλογιάς των πιθήκων. Το εμβόλιο κατά της ευλογιάς φαίνεται ότι είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό κατά του συγκεκριμένου ιού. Είναι δε γνωστό ότι υπάρχουν σημαντικά αποθέματα εμβολίων κατά της ευλογιάς σε διάφορες χώρες ως αποτέλεσμα της προετοιμασίας και άμυνας τους κατά της βιο-τρομοκρατίας. Πιθανότατα ο πρώιμος εμβολιασμός των στενών επαφών ενός κρούσματος θα είναι η λύση στην πρώιμη διακοπή της αλυσίδας μετάδοσης αλλά και προστασίας των ίδιων των ατόμων που έχουν εκτεθεί στον ιό. Υπάρχουν επίσης αντιικά φάρμακα που πιθανότατα πιστεύεται ότι είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά κατά του ιού. Ωστόσο, χρειάζεται να αναπτυχθούν στρατηγικές ώστε οι αντιικές αυτές θεραπείες να εγκριθούν να αποθεματοποιηθούν και να είναι προσβάσιμες σε μεγάλη κλίμακα αν χρειαστεί.

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:

Οι 100.000 «εξαφανισμένοι» του Μεξικού – Τετραπλάσιος ο αριθμός των νέων αγνοουμένων το 2022

Αυστραλία: Τι σημαίνει η ιστορική νίκη του Anthony Albanese και των Εργατικών στις εκλογές

Θα μπορούσε η Κίνα να γίνει η νέα Ρωσία; Επενδύει στην άμυνα και την διπλωματία η Ιαπωνία