Στις επιφυλάξεις και τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων απάντησε σήμερα από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να επέλθει η «απελευθέρωση των πανεπιστημίων από το κρατικό μονοπώλιο».

«Η Κίνα διοικείται από κομμουνιστικό κόμμα, έχει ιδιωτικά πανεπιστήμια. Λέγαμε σαν ανέκδοτο στις παρέες πως μόνο η Ελλάδα και η Βόρειος Κορέα δεν έχουν μη κρατικά πανεπιστήμια. Λοιπόν, ενημερώνω το Σώμα πως η Βόρειος Κορέα έχει μη κρατικό, ιδιωτικό πανεπιστήμιο, στην Πιονγκγιάνγκ. Αλλά εμείς ακόμη… Έχουμε ιδεολογικές αντιθέσεις. Η κυβέρνηση της Βορείου Κορέας δεν έχει. Βγάλτε τα συμπεράσματά σας σε αυτό. Πρέπει να συζητήσουμε το πώς θα κάνουμε αυτό το βήμα», είπε ο υπουργός Παιδείας.

Αναφερόμενος στα μη κρατικά πανεπιστήμια της Κύπρου, ο ίδιος εξήγησε ότι αυτά συνιστούν «πόλο οικονομικής ανάπτυξης» επαναλαμβάνοντας την θέση του για ίδρυση των μη κρατικών πανεπιστημίων και στην Ελλάδα.

Αναφορικά με τη διακρατική συμφωνία με την Κύπρο, ο υπουργός είπε «η ‘καλύτερη καλή πρακτική’ που μπορούμε να υιοθετήσουμε από την Κύπρο είναι να μη χρειάζεται να σκηνοθετούμε περιττές διαφωνίες όταν πρόκειται για την πολιτική μας για την Παιδεία. Τα πράγματα έχουν ωριμάσει και πρέπει να πατήσουμε γκάζι και όχι φρένο στην Παιδεία». Κάλεσε όλα τα κόμματα να επιδείξουν ανοιχτό πνεύμα, επικαλούμενος το παράδειγμα της Μεγαλονήσου, «όπου το ΑΚΕΛ και το ΔΗΣΥ, δύο εκ διαμέτρου αντίθετα κόμματα, συμφώνησαν για τα μη κρατικά πανεπιστήμια. Το κρατώ ως καλύτερη πρακτική, ας διδαχτούμε από αυτό».

Αναφορικά τη συνεργασία με την Τουρκία, ο κ. Πιερρακάκης σημείωσε πως «στο πλαίσιο των καλών πρακτικών και της θετικής ατζέντας, ανταλλάξαμε απόψεις για το πώς θα μπορούσε ο ένας να αναγνωρίζει τα πτυχία επαγγελματικής εκπαίδευσης, δηλαδή των ΙΕΚ, του άλλου».