Η Κύπρος έχει δεσμευτεί να ενισχύσει τους ελέγχους στον χρηματοπιστωτικό της τομέα, καθώς έρευνα που δημοσιεύτηκε από τον Guardian αποκαλύπτει ότι ολιγάρχες μεταβίβασαν εκατοντάδες εκατομμύρια περιουσιακά στοιχεία, ενώ οι κυρώσεις προς τη Ρωσία λόγω του ουκρανικού πολέμου είχαν ήδη επιβληθεί.

Ο ρόλος των blue-chip λογιστών PwC Cyprus και άλλων συμβούλων στη διαχείριση συναλλαγών καθώς οι δυνάμεις του Βλαντιμίρ Πούτιν εξαπέλυσαν την επίθεσή τους προέκυψε από το Cyprus Confidential, μια κρύπτη 3,6 εκατομμυρίων αρχείων που διέρρευσε από ανώνυμη πηγή στη Διεθνή Κοινοπραξία Ερευνητικών Δημοσιογράφων (ICIJ) και το γερμανικό Paper Trail Media, το οποίο μοιράστηκε την πρόσβαση με τον Guardian και άλλους συνεργάτες αναφοράς.

Η μεγαλύτερη ποτέ διαρροή οικονομικών δεδομένων από την Κύπρο ρίχνει επίσης φως στο πώς οι αδιαφανείς υπεράκτιες δομές που διαχειρίζονται λογιστές και παρόχους εταιρικών υπηρεσιών στο κράτος μέλος της ΕΕ μπορεί να έχουν επιτρέψει άγνωστες πληρωμές σε ισχυρό δυτικό δημοσιογράφο και πιθανές παραβιάσεις κανόνων σχετικά με τη χρηματοδότηση ποδοσφαιρικών συλλόγων.

Η κυπριακή κυβέρνηση απάντησε υποσχόμενη μια «προσέγγιση μηδενικής ανοχής» στις παραβιάσεις των κυρώσεων, καθώς αγωνίζεται να διαφυλάξει το καθεστώς της ως χρηματοπιστωτικού κέντρου.

Απαντώντας σε λεπτομερείς ερωτήσεις από την κοινοπραξία, ένας εκπρόσωπος είπε ότι η Κύπρος λαμβάνει τεχνική υποστήριξη από τη βρετανική κυβέρνηση για τη δημιουργία μονάδας εφαρμογής κυρώσεων το επόμενο έτος, με σχέδια να υποβληθούν αυτόν τον μήνα μαζί με μια έκθεση για τον τρόπο με τον οποίο οι αρχές της ερευνούν και διώκουν το οικονομικό έγκλημα. Έχει επίσης ενταχθεί σε ένα διασυνοριακό σχέδιο της ΕΕ για την αποτελεσματικότητα των κυρώσεων.

Οι ακριβείς κανόνες σχετικά με το χρονοδιάγραμμα και την επιβολή των κυρώσεων κατά του Πούτιν και των αξιωματούχων, πολιτικών και επιχειρηματικών ηγετών κοντά στο καθεστώς του βρίσκονται τώρα υπό έλεγχο, τόσο στην Κύπρο όσο και σε όλη την Ευρώπη.

Ο πρόεδρος, ο γενικός εισαγγελέας, τα βασικά μέλη του υπουργικού συμβουλίου και οι αξιωματούχοι ενημερώθηκαν σε συνάντηση υψηλού επιπέδου την περασμένη εβδομάδα για την πρόοδο της χώρας στην εφαρμογή αυστηρότερων ελέγχων. Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης δήλωσε: «Η στρατηγική της κυβέρνησής μας, που ανέλαβε τα καθήκοντά της τον Μάρτιο του 2023, είναι η μηδενική ανοχή σε θέματα που αφορούν φοροδιαφυγή κυρώσεων και παραβίαση νόμου και κατ’ επέκταση να διαφυλάξει το όνομα της χώρας ως αξιόπιστο χρηματοπιστωτικό κέντρο. Θα ήθελα να τονίσω ότι η κυβέρνησή μας είναι κατηγορηματικά δεσμευμένη στην καταπολέμηση της διαφθοράς και της παράνομης χρηματοδότησης και λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσει την πλήρη εφαρμογή των κυρώσεων της ΕΕ».

Η διαρροή αποκαλύπτει την κλίμακα του ρόλου της Κύπρου ως πύλης στην Ευρώπη για την ελίτ που συνδέεται με το Κρεμλίνο. Μεταξύ των 104 Ρώσων δισεκατομμυριούχων που εντοπίστηκαν το 2023 στο περιοδικό Forbes, τα δύο τρίτα εμφανίζονται μαζί με μέλη της οικογένειας ως πελάτες των επαγγελματικών παρόχων υπηρεσιών του νησιού. Υπάρχουν αρχεία που σχετίζονται με 71 Ρώσους πελάτες που έχουν τεθεί υπό κυρώσεις από τον Φεβρουάριο του 2022. Πολλές από αυτές τις σχέσεις έκτοτε έχουν τερματιστεί, λένε σύμβουλοι.

Τα Κυπριακά Εμπιστευτικά αρχεία αποκαλύπτουν:

α) Η PwC Κύπρου και άλλοι σύμβουλοι βοήθησαν έναν από τους πιο ισχυρούς ολιγάρχες της Ρωσίας, τον Alexei Mordashov, να προσπαθήσει να μεταφέρει 1 δισεκατομμύριο λίρες σε δημόσια εταιρεία την ημέρα που τέθηκε υπό τις κυρώσεις της ΕΕ. Ο Guardian ενημερώθηκε ότι η μεταφορά υπόκειται σε «συνεχιζόμενη» ποινική έρευνα στην Κύπρο.

β) 600.000 ευρώ άγνωστων πληρωμών από εταιρείες που συνδέονται με τον ίδιο ολιγάρχη σε έναν Γερμανό δημοσιογράφο με επιρροή, που θεωρείται κορυφαίος ειδικός στη Ρωσία, για να υποστηρίξει την έκδοση δύο βιβλίων για τον Πούτιν.

γ) Δεκάδες εκατομμύρια σε υπεράκτιες πληρωμές που πραγματοποίησε ο Ρομάν Αμπράμοβιτς κατά τη διάρκεια της ιδιοκτησίας του ποδοσφαιρικού συλλόγου Τσέλσι σε πράκτορες, σκάουτερ και στελέχη συλλόγων που μπορεί να παραβίασαν τους αυστηρούς κανόνες ποδοσφαίρου για τη λογιστική και το οικονομικό δίκαιο παιχνίδι.

δ) Αδιευκρίνιστες συμφωνίες που επέτρεψαν στον Αμπράμοβιτς και τον υπερ-πράκτορα Πίνχας Ζαχάβι να ελέγχουν τις καριέρες 21 νεαρών ποδοσφαιριστών υπό αμφιλεγόμενες συμφωνίες ιδιοκτησίας τρίτων, οι οποίες έχουν συγκριθεί με δεσμευμένη εργασία.

Αφού προσεγγίστηκε για αυτήν την έκθεση, το Υπουργείο Οικονομικών της Κύπρου είπε ότι είχε ξεκινήσει ποινική έρευνα για τη μεταβίβαση του μεριδίου του Mordashov στον μεγαλύτερο ταξιδιωτικό πράκτορα της Ευρώπης, την Tui. Το όνομα του μεγιστάνα εμφανίστηκε στη λίστα κυρώσεων της ΕΕ στις 28 Φεβρουαρίου 2022, με έγγραφα που φαίνεται να δείχνουν ότι οι σύμβουλοί του προσπάθησαν να μεταβιβάσουν το μερίδιο του 1 δισεκατομμυρίου λιρών στη Marina Mordashova, η οποία φέρεται να είναι σύντροφος της ζωής του, την ίδια ημέρα.

Ένας εκπρόσωπος του υπουργείου είπε: «Γνωρίζουμε τις μεταβιβάσεις μετοχών Tui και διεξάγεται ποινική έρευνα».

Η Tui είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες εισηγμένες στα χρηματιστήρια του Λονδίνου και του Ανόβερου και οι λεπτομέρειες της μεταβίβασης, που αντιπροσώπευαν περίπου το ένα τρίτο των μετοχών της εταιρείας, δηλώθηκαν στις καταθέσεις στο χρηματιστήριο που ξεκινούν στις 4 Μαρτίου 2022.

Ένας εκπρόσωπος του Μορντάσοφ είπε ότι ο ίδιος και οι εταιρείες του ενεργούσαν πάντα σύμφωνα με «δίκαιες επιχειρηματικές πρακτικές και αυστηρή συμμόρφωση με τους κανονισμούς». Πρόσθεσαν: «Όλες οι πληροφορίες και οι κανονιστικές ειδοποιήσεις σχετικά με τη μεταβίβαση μετοχών αποκαλύφθηκαν δεόντως στις αρμόδιες αρχές και δημοσιοποιήθηκαν στον βαθμό που απαιτείται από το νόμο λίγο μετά τη μεταβίβαση της μετοχής, γεγονός που δείχνει ξεκάθαρα ότι δεν υπήρχε πρόθεση απόκρυψης ή παράκαμψης οι νόμοι.”

Εκπρόσωπος της PwC δήλωσε: «Οποιοσδήποτε ισχυρισμός για μη συμμόρφωση με τους ισχύοντες νόμους και κανονισμούς λαμβάνεται πολύ σοβαρά υπόψη, διερευνάται και λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα εάν είναι απαραίτητο».

Ο Mordashov και η PwC είπαν ότι δεν γνώριζαν την ποινική έρευνα. Ο Guardian δεν έχει δει κανένα στοιχείο για πρόθεση παραβίασης κανόνων.

Η απόφαση της ΕΕ να επιβάλει κυρώσεις στον Μορντάσοφ επιβεβαιώθηκε με απόφαση τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, αλλά ο ολιγάρχης μπορεί να ασκήσει εκ νέου έφεση.

Τα έγγραφα που διέρρευσαν, τα οποία χρονολογούνται από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 έως τον Απρίλιο του 2022, δείχνουν σχεδόν 800 εταιρείες και καταπιστεύματα εγγεγραμμένα σε φορολογικούς παραδείσους και μυστικότητα που ανήκαν ή ελέγχονταν από Ρώσους που έχουν τεθεί υπό κυρώσεις από το 2014, όταν η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία. Αυτές περιλαμβάνουν περισσότερες από 650 κυπριακές εταιρείες και καταπιστεύματα.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης, που εξελέγη πρόεδρος τον Φεβρουάριο, ηγήθηκε των προσπαθειών για την ευθυγράμμιση του τομέα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών μετά από δεκαετίες χαλαρών ρυθμίσεων.

Η κυβέρνησή του προχώρησε σε αυστηρότερους ελέγχους στο ρωσικό κεφάλαιο την άνοιξη, όταν οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο επέβαλαν κυρώσεις σε 23 κατόχους κυπριακών διαβατηρίων και περισσότερες από δώδεκα εταιρείες εγγεγραμμένες στην Κύπρο, συμπεριλαμβανομένης της εταιρείας υπεράκτιων υπηρεσιών MeritServus, η οποία αποκαλύφθηκε από τον Guardian ότι βοήθησε τον Abramovich στη μεταβίβαση των περιουσιακών στοιχείων του σε μέλη της οικογένειάς του λίγο πριν προστεθεί στον κατάλογο κυρώσεων.