Σε πιο ήσυχες εποχές, το τετραώροφο κτίριο που στεγάζει το κέντρο της εβραϊκής κοινότητας στην καρδιά της Λάρνακας. Η Κύπρος είναι μια όαση γαλήνης. Αν οι επισκέπτες περάσουν, είναι συνήθως για να προσευχηθούν, να απολαύσουν το φαγητό κοσέρ του κέντρου ή να μάθουν περισσότερα για τα βρετανικά στρατόπεδα κράτησης στα οποία περισσότεροι από 53.000 επιζώντες του Ολοκαυτώματος φυλακίστηκαν στην Κύπρο μεταξύ 1946 και αρχές του 1949, όταν οι τελευταίοι 10.000 μεταφέρθηκαν σε το νέο ισραηλινό κράτος.

Η Κύπρος, χώρος υποδοχής των Ισραηλινών

Αλλά αυτές τις μέρες, ως το ιδανικό μέρος για χιλιάδες που εγκατέλειψαν τη χώρα μετά την επίθεση της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου, το κέντρο έχει περάσει σε κατάσταση κρίσης, οι διάδρομοι και οι χώροι αναψυχής του γεμίζουν με εκτοπισμένους, μερικούς νέους, μερικούς ηλικιωμένους, αλλά όλοι δεμένοι από έναν κοινή επιθυμία να αναζητήσουν παρηγοριά σε ένα νησί που απέχει μόλις 40 λεπτά πτήσης.

«Περίπου 1.000 άνθρωποι φθάνουν κάθε μέρα», είπε ο Άρι Ζέεφ Ράσκιν, ο αρχιραβίνος του νησιού, στο γραφείο του στο κέντρο που φιλοξενεί και μια βιβλιοθήκη.

«Περισσότεροι από 16.000 άνθρωποι έχουν φτάσει τώρα στην Κύπρο σε αναζήτηση ψυχικής ηρεμίας από εκείνη την τρομερή μέρα», είπε σχετικά με την εισβολή των ισλαμιστών μαχητών με έδρα τη Γάζα που θα έβλεπε 1.200 ανθρώπους να πεθαίνουν, πάνω από 240 να συλλαμβάνονται όμηρους και να ωθήσει την περιοχή σε μια άνευ προηγουμένου αιματοχυσία.

«Υπάρχουν ανύπαντρες μητέρες, παιδιά με τραύματα, άνθρωποι που δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τον ήχο των ρουκετών που πέφτουν κάθε μέρα. Τους προσφέρουμε ό,τι μπορούμε, είτε κρεβάτι, φαγητό, προσωρινή διαμονή.» Τον μήνα που πέρασε από την έκρηξη της σύγκρουσης, όλο και περισσότερες οικογένειες έφτασαν στην Κύπρο, πολλές υποκινημένες από τον φόβο αντιποίνων στον απόηχο της άγριας αντεπίθεσης του ισραηλινού στρατού κατά της Χαμάς στη Γάζα, μια επίθεση που έχει σκοτώσει μέχρι στιγμής περισσότερους από 11.000 Παλαιστίνιοι, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, και άφησαν αμέτρητους τραυματίες.

Αλλά ο Ράσι, ο οποίος εγκαταστάθηκε για πρώτη φορά στο νησί όταν το λαϊκό αίσθημα ήταν αναμφισβήτητα πιο φιλοπαλαιστινιακό, είπε ότι η ισραηλινή άφιξη δεν ήταν προς μια κατεύθυνση. Έφεδροι με έδρα το εξωτερικό που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Μπενιαμίν Νετανιάχου να κρατήσουν όπλα, είχαν επίσης διέλθει μέσω της Κύπρου καθώς κατευθύνονταν προς την άλλη κατεύθυνση.

«Είχαμε ανάγκη νεαρούς άντρες, νεαρούς Εβραίους εφέδρους όπως η Αργεντινή», είπε ο ραβίνος, απλώνοντας το χέρι του προς την ταμπακιέρα του. «Θα μπορούσα να γράψω ένα βιβλίο για αυτά που έχω δει, πράξεις απίστευτης γενναιοδωρίας από τον κυπριακό λαό, πράξεις που δεν έχω δει όλα αυτά τα τελευταία 20 χρόνια μαζί». Έρχονται και άλλοι που αναζητούν απελευθέρωση. «Χρειαζόμασταν να ξεφύγουμε από όλο τον θόρυβο, τους πυραύλους, τις μάχες, έτσι εγώ και οι φίλοι μου πετάξαμε για να περάσουμε πέντε μέρες στην Αγία Νάπα», είπε ο Ισραήλ Περτς, ηλικίας 23 ετών, αναφερόμενος στο το θέρετρο στα νότια του νησιού καθώς περίμενε να επιβιβαστεί σε πτήση επιστροφής στο αεροδρόμιο της Λάρνακας. «Νιώθουμε ασφαλείς εδώ».

Δεν είναι μόνο οι Ισραηλινοί που τις τελευταίες εβδομάδες έχουν φτάσει στην Κύπρο. Εν μέσω αυξανόμενων φόβων για την εξάπλωση της έντασης, οι δυτικές πρεσβείες στη Λευκωσία, τη διχασμένη από τον πόλεμο πρωτεύουσα του έθνους, βρίσκονται επίσης σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης αναμένοντας το στρατηγικό νησί της Μεσογείου να γίνει και πάλι κόμβος εκκένωσης και νευρικό κέντρο για τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Το 2006, το πιο ανατολικό κράτος μέλος της ΕΕ λειτούργησε ως σημείο διέλευσης για περισσότερους από 30.000 ξένους υπηκόους που διέφυγαν από τον πόλεμο στον Λίβανο, ρόλος που επαναλήφθηκε όταν χιλιάδες κάτοχοι βρετανικών διαβατηρίων μεταφέρθηκαν αεροπορικώς από το Σουδάν στη χώρα νωρίτερα αυτό το έτος. Ο υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος, έχει εγείρει το φόβο περισσότερων από 100.000 ανθρώπων που μεταφέρονται στην Κύπρο από τον Λίβανο και άλλες περιοχές της περιοχής, σε περίπτωση κλιμάκωσης της σύγκρουσης.

Απευθυνόμενος στους βουλευτές, είπε ότι περισσότεροι από 1.000 άνδρες, γυναίκες και παιδιά από 35 χώρες έχουν μεταφερθεί στο νησί από τις 7 Οκτωβρίου. Τα στρατεύματα της SAS και άλλες ειδικές δυνάμεις από τη Γερμανία και την Ολλανδία έχουν τεθεί σε ετοιμότητα σε στρατιωτικές βάσεις που διατηρεί το Ηνωμένο Βασίλειο στην πρώην αποικία του. Αυτές οι ελίτ ομάδες πιστεύεται ότι ειδικεύονται σε αποστολές διάσωσης ομήρων.

«Η Κύπρος έχει αποδειχθεί ένα ασφαλές καταφύγιο, το μάτι της καταιγίδας όταν άλλες περιοχές φλέγεται», δήλωσε ο καθηγητής Hubert Faustmann, ο οποίος διδάσκει ιστορία και πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.

«Αλλά η αλλαγή του παιχνιδιού θα μπορούσε να είναι εάν μεγάλος αριθμός προσφύγων από τη Συρία και τον Λίβανο καταφύγουν στην Κύπρο, δεν γίνουν δεκτοί από άλλα κράτη μέλη της ΕΕ και τελικά κολλήσουν εδώ. Ο πραγματικός πόλεμος θα μπορούσε να φέρει πραγματικό χάος στο νησί». Όπως η Αθήνα, η προσέγγιση της Λευκωσίας ήταν για χρόνια περισσότερο φιλοαραβική παρά φιλοϊσραηλινή.

Μια αλλαγή στη θάλασσα που προκλήθηκε από την επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας, και η ανακάλυψη αποθεμάτων φυσικού αερίου στα ανοικτά των ισραηλινών ακτών, άνοιξε έκτοτε το δρόμο για στενότερους δεσμούς και μια ενεργειακή συμμαχία που εξελίσσεται συνεχώς. Ο Κύπριος πρόεδρος, Νίκος Χριστοδουλίδης, και ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έσπευσαν να αποδοκιμάσουν τις επιθέσεις της Χαμάς ενώ υποστήριξαν δημόσια το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα.

Αλλά οι δύο ηγέτες προσπάθησαν επίσης να επιτύχουν μια διπλωματική ισορροπία. Όλο και περισσότερο, ο Μητσοτάκης εκφράζει ανησυχία για τον βαθμό στον οποίο αθώοι πολίτες έχουν σκοτωθεί, τραυματιστεί ή εκτοπιστεί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς της Γάζας.

Ο Χριστοδουλίδης έχει προτείνει στη Κύπρο να δημιουργήσει έναν ανθρωπιστικό θαλάσσιο διάδρομο προς την πολιορκημένη παράκτια λωρίδα με στόχο τη μεταφορά «μιας σταθερής, ασφαλούς, μεγάλου όγκου ροής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα σε άμεσο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα». Οι αξιωματούχοι λένε ότι οι αποστολές θα μπορούσαν να αποσταλούν από τη Λεμεσό, το κύριο λιμάνι της χώρας, στη Γάζα, μόλις 255 μίλια μακριά, μόλις υπάρξει παύση των μαχών και το επιτρέψει η κατάσταση στη περιοχή.

«Η Κύπρος, λόγω της γεωγραφίας της, έχει έναν κρίσιμο ρόλο να διαδραματίσει», δήλωσε ο Ian Lesser, αντιπρόεδρος του German Marshall fund US, με έδρα τις Βρυξέλλες, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο νησί την Τετάρτη. «Εάν η ΕΕ θέλει να γίνει πιο σημαντικός γεωπολιτικός παράγοντας, η μεγάλη δοκιμασία θα είναι εδώ στην ανατολική Μεσόγειο».

Πηγή: The Guardian.com

*Photo Credits : Getty Images