Διεθνής νηοπομπή αποτελούμενη από 1.000 σκάφη ξεκινάει αύριο από την Τουρκία για να φθάσει στη Γάζα με στόχο όπως λέει ο διοργανωτής της πρωτοβουλίας, να «απενεργοποιηθεί η γραμμή θαλάσσιου εφοδιασμού προς το Ισραήλ για μία εβδομάδα έως 10 ημέρες».

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου, διεθνής νηοπομπή αποτελούμενη από 1000 σκάφη αναμένεται να ξεκινήσει αύριο από την Αλικαρνασσό (Μπόντρουμ) με κατεύθυνση τη Γάζα με ενδιάμεση στάση στην Κύπρο.

Ισραήλ

Η θαλάσσια νηοπομπή, όπως σημειώνεται, πρόκειται να κάνει μια πρώτη στάση στην Κύπρο (ο χάρτης δείχνει να περνά από Πάφο, δεν είναι ξεκάθαρο όμως αν θα ελλιμενιστούν), όπως μεταδίδει το sigmalive.com, πριν συνεχίσει προς το ισραηλινό λιμάνι Ashdod. Ορισμένοι συμμετέχοντες στον στολίσκο φέρεται θα έχουν μαζί τους επίσης, τις συζύγους και τα παιδιά τους στο πλοίο.

Ως διοργανωτής εμφανίζεται ο Volkan Okçu, ο λογαριασμός του οποίου στο Twitter σύμφωνα με την ΕΡΤ, έχει εθνικιστικά χαρακτηριστικά.

Ο Okçu καταγγέλλει στο Twitter ότι έχει στοχοποιήθηκε από το Ισραήλ, έπειτα από την πρωτοβουλία της νηοπομπής, που αποκάλυψε δημοσίευμα των Times of Israel. Ο ίδιος δεν δηλώνει αρχηγός της πρωτοβουλίας, για την οποία υπογραμμίζει επίσης ότι έχει καθαρά ατομικό χαρακτήρα, δεν σχετίζεται με συγκεκριμένη ΜΚΟ και έχει ευρεία διεθνή συμμετοχή, συμπεριλαμβανομένων και «αντι-σιωνιστών Εβραίων».

Επιπλέον, σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου, ο Volkan Okçu, δηλώνει: «Τους αποχαιρέτησα όλους. Στόχος μας είναι να απενεργοποιήσουμε τη γραμμή θαλάσσιου εφοδιασμού προς το Ισραήλ για μία εβδομάδα έως 10 ημέρες».

Με δηλώσεις του στην εφημερίδα Türkiye, ο Okçu τόνισε ότι ο μεγαλύτερος αριθμός συμμετεχόντων προέρχεται από τη Ρωσία, με τους Ισπανούς να βρίσκονται στη δεύτερη θέση. «Οι Ρώσοι έρχονται με 313 σκάφη και οι Ισπανοί με 104. Δώδεκα ιδιοκτήτες σκαφών από την Τουρκία δήλωσαν ότι θα συμμετάσχουν. Ελπίζουμε ότι αυτός ο αριθμός θα αυξηθεί».

Το όλο εγχείρημα θυμίζει την απόπειρα του λεγόμενου «Στόλου Ελευθερίας της Γάζας» με το πλοίο Mavi Marmara τον Μάιο του 2010, όταν προσπάθησαν να παραβιάσουν τον θαλάσσιο αποκλεισμό στην ελεγχόμενη- από τη Χαμάς– Λωρίδα της Γάζας, αλλά αναχαιτίστηκαν από το Ισραηλινό Ναυτικό με εννέα ακτιβιστές να χάνουν τη ζωή τους.

Μετά το επεισόδιο με το Mavi Marmara, έγιναν κι άλλες προσπάθειες αλλά σε μεγάλο βαθμό ματαιώθηκαν από ισραηλινές στρατιωτικές και διπλωματικές κινήσεις.