Στην Κύπρο και συγκεκριμένα στη Λευκωσία μεταβαίνει εκτάκτως ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, στο πλαίσιο των επαφών για την κρίση στη Μέση Ανατολή. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου ειδήσεων της Κύπρου, ο Άντονι Μπλίνκεν πραγματοποιεί συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη αυτή την ώρα.

Νωρίτερα, κατά την επίσκεψή του σε εγκαίνια σε χωριό της Λευκωσίας, ο Κύπριος πρόεδρος είχε δηλώσει ότι θα μεταβεί στη Λάρνακα για μια έκτακτη επίσκεψη στη χώρα, «μέσα στο πλαίσιο και των προσπαθειών που η χώρα μας έχει αναλάβει σε σχέση με την κρίση στην περιοχή μας».

Νωρίτερα, σήμερα (05.11.2023), ο Άντονι Μπλίνκεν πραγματοποίησε αιφνιδιαστική επίσκεψη στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής καθώς συνεχίζει την περιοδεία του στην περιοχή εν μέσω των εντάσεων που έχουν προκληθεί λόγω του πολέμου του Ισραήλ με την Χαμάς.

Ο Μπλίνκεν συναντήθηκε με τον Μαχμούντ Αμπάς στην Ραμάλα της Δυτικής Όχθης, την ντε φάκτο παλαιστινιακή πρωτεύουσα, κατά την δεύτερη επίσκεψή του στην περιοχή από τις 7 Οκτωβρίου που η ένοπλη παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς εξαπέλυσε αιφνιδιαστική επίθεση στο νότιο Ισραήλ σκοτώνοντας 1.400 ανθρώπους και συλλαμβάνοντας ομήρους περισσότερους από 240.
Ο Μπλίνκεν απέρριψε τις εκκλήσεις για εκεχειρία που έκαναν χθες Άραβες αξιωματούχοι έχοντας ζητήσει ανεπιτυχώς την προηγούμενη ημέρα από το Ισραήλ περισσότερες ανθρωπιστικές παύσεις.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ επιδιώκει να διασφαλίσει ότι η σύγκρουση δεν θα επεκταθεί στην περιοχή αλλά και να ξεκινήσουν συνομιλίες για τον τρόπο που θα μπορούσε να κυβερνηθεί η Γάζα μετά την ολοκληρωτική καταστροφή της Χαμάς που είναι σύμφωνα με το Ισραήλ ο στόχος του.

Οι δύο πολιτικοί είχαν συνάντηση περίπου μιας ώρας αλλά δεν απάντησαν σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Ο Αμπάς είπε στον Μπλίνκεν ότι θα πρέπει να υπάρξει άμεση εκεχειρία και να μεταφερθεί ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του, Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα.

Επίσης έκανε λόγο για «γενοκτονία» που διεξήχθη στη Λωρίδα της Γάζας από το Ισραήλ, το οποίο υποσχέθηκε να «εξολοθρεύσει» τη Χαμάς και βομβαρδίζει αδιάκοπα το έδαφός της μετά τις 7 Οκτωβρίου.

“Για άλλη μια φορά, συναντιόμαστε κάτω από τις σκληρότερες δυνατές συνθήκες, δεν έχω λόγια να περιγράψω τον πόλεμο της γενοκτονίας και την καταστροφή που υπέστη ο παλαιστινιακός λαός μας στη Γάζα στα χέρια του στρατιωτικού μηχανισμού του Ισραήλ, χωρίς κανέναν σεβασμό στις αρχές του διεθνούς δικαίου”, είπε ο Αμπάς.

Από την πλευρά του ο Μπλίνκεν υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ έχουν δεσμευτεί για τη μεταφορά της βοήθειας στη Γάζα και την αποκατάσταση των απαραίτητων υπηρεσιών εκεί, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ.

“Ο υπουργός εξέφρασε επίσης την δέσμευση των ΗΠΑ να εργαστούν προς την υλοποίηση των νόμιμων φιλοδοξιών των Παλαιστινίων για την ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους”, πρόσθεσε ο Μίλερ.

Οι Μπλίνκεν και Αμπάς “συζήτησαν για τις προσπάθειες αποκατάστασης της ηρεμίας και της σταθερότητας στη Δυτική Όχθη, περιλαμβανομένης της ανάγκης να σταματήσει η εξτρεμιστική βία κατά των Παλαιστινίων και να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι”, είπε ο Μίλερ.

Ο Μπλίνκεν υποστήριξε ότι μια “αποτελεσματική και εκσυγχρονισμένη Παλαιστινιακή Αρχή” θα ήταν πιο λογικό να κυβερνήσει τελικά τη Λωρίδα της Γάζας, αλλά παραδέχτηκε ότι άλλες χώρες και διεθνείς θεσμοί πιθανόν να έχουν έναν ρόλο στην εγγύηση της ασφάλειας και στην διακυβέρνηση στο μεταξύ.

Η συνάντηση Μπλίνκεν-Αμπάς ήταν η δεύτερη μετά την έναρξη της σύγκρουσης, αλλά η πρώτη που πραγματοποιήθηκε στη Δυτική Όχθη. Δεν είχε προαναγγελθεί και το πρακτορείο Reuters συμφώνησε να μη δημοσιοποιήσει λεπτομέρειες της επίσκεψης μέχρι αυτή να ολοκληρωθεί για λόγους ασφαλείας,

Πηγή φωτογραφίας: Eurokinissi