Περιεχόμενα
Συνεχίζονται οι απεργιακές κινητοποιήσεις των συνδικάτων καλλιτεχνών και των σπουδαστών σε καλλιτεχνικές σχολές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με το κτήριο Τσίλερ του Εθνικού, καθώς και το Rex να τελούν υπό κατάληψη από τους σπουδαστές. Παράλληλα, χθες παραιτήθηκαν όλοι οι καθηγητές του Εθνικού, αρνούμενοι να υπογράψουν την ανανέωση της σύμβασής που τους είχε προταθεί, με την καλλιτεχνική κοινότητα να απαντά πως η παραίτησή τους δεν ήταν εκ του ασφαλούς επειδή είχε τελειώσει η σύμβασή τους από τις 29/3.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ. Γιάννης Οικονόμου προχώρησε σε μακροσκελέστατη απάντηση σε όσα καταλογίζει η καλλιτεχνική κοινότητα στην κυβέρνηση για πόλεμο έναντια στον πολιτισμό, ξεκαθαρίζοντας πως η διάταξη του Προεδρικού Διατάγματος 85/2022 που αποτέλεσε το αγκάθι, έχει ήδη καταργηθεί.
«Πρώτα απ’ όλα, με τροπολογία, όσα αφορούσαν τους καλλιτέχνες στο Προεδρικό Διάταγμα έχουν ήδη αποσυρθεί, καταργηθεί. Άρα το βασικό αίτημα του σκέλους απόσυρσης έχει υλοποιηθεί. Επειδή συνεχίζεται να υπάρχει ένταση και αμφιβολίες και σύγχυση να το ξεκαθαρίσουμε
Διατυπώνεται η άποψη ότι όσο ίσχυε το σκέλος του ΠΔ για καλλιτέχνες, όσοι έχουν παρακολουθήσει κρατικές ή ιδιωτικές σχολές υποβιβάζονται σε αποφοίτους λυκείου. Δεν ισχύει αυτό. Το ΠΔ δεν ασχολείται με εκπαιδευτικές διαβαθμίσεις. Το ΠΔ λέει ότι θέσεις ΔΕ με τις οποίες γίνονται οι διαγωνισμοί ΑΣΕΠ ως τυπικό προσόν διορισμού ορίζεται το πτυχίο ή δίπλωμα ή τίτλος δευτεροβάθμιας ή μετεδευτεροβάθμιας
Άρα αν περιγράφεται πχ κλάδος ΔΕ υποκριτικής σε διαγωνισμό ΑΣΕΠ όπως υπάρχει και ΔΕ κυβερνητών εμπορικού ναυτικού δεν σημαίνει ότι εξισώνεται ο τίτλος σπουδών του ηθοποιού ή της ιδιότητας του πλοιάρχου του εμπορικού ναυτικού με το απολυτήριο Λυκείου. Ομοίως δεν εξισώνεται ο κλάδος ΔΕ πληροφορικής ή ξεναγών και βεβαίως δεν μιλάμε σε καμία περίπτωση για μία κίνηση που στοχοποιεί τους καλλιτέχνες, αφού αυτά ισχύουν οριζόντια για όλους τους κλάδους».
«Από πού και ως που πρέπει να καταργηθεί όλο το ΠΔ;»
Σε αυτούς που ζητούν πλήρη απόσυρση του ΠΔ, ο κ. Οικονόμου τονίζει πως δεν πρόκειται για ένα διάταγμα που αφορά μόνο τους ηθοποιούς ή άλλους καλλιτέχνες. Αφορά συγκεκριμένη εκπαιδευτική διαβάθμιση.
«Είπα ότι με τροπολογία έχει αποσυρθεί το σκέλος του ΠΔ που αφορά τους καλλιτέχνες. Διατυπώνεται η άποψη από διάφορους ότι πρέπει να καταργηθεί στο σύνολό του το ΠΔ όμως αυτό δεν αφορά μόνο καλλιτέχνες αλλά και γιατρούς, δημοσιογράφους. Πρόκειται για ένα ΠΔ που κατάφερε να περιορίσει τους κλάδους από 2.500 σε 500 προχωρώντας σε εξορθολογισμό.
Από πού και ως που πρέπει να καταργηθεί όλο το ΠΔ; Άλλωστε αν καταργηθεί το ΠΔ, όπως δεσμεύτηκε ο κ. Τσίπρας, αυτό θα επηρεάσει το σύνολο των προσλήψεων στο δημόσιο. Θα παγώσουν όλες οιο προγραμματισμένες προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ για όλους τους κλάδους και τις ειδικότητες».
«Δικαιούμαστε να πιστεύουμε ότι η επιδίωξη αυτής της συνεχιζόμενης έντασης ενδεχομένως να έχει και άλλα ελατήρια»
Στη συνέχεια, ο κ. Οικονόμου εξήγησε πως το αίτημα να εξισωθούν τα καλλιτεχνικά πτυχία με Σχολή ΤΕ, άρα να θεωρηθεί πτυχίο Ανώτατης Φοίτησης, δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνει από τη μια στιγμή στην άλλη. Υποστήριξε μάλιστα ο κ. Οικονόμου πως κρίνει ότι όλη αυτή η αντιπαράθεση είναι αποτέλεσμα σύγχυσης και μη κατανόησης του ΠΔ.
«Μίλησα με γεγονότα. Ζήτησαν να αποσύρουμε από το Προεδρικό Διάταγμα κάτι που αφορούσε στις προσλήψεις τους στο δημόσιο, το κάναμε. Κάνουν λάθος αν νομίζουν ότι το ΠΔ έχει σχέση με τις προσλήψεις τους με καλλιτεχνική ιδιότητα και αν νομίζουν ότι αλλάζει κάτι με τις αμοιβές τους. Δεν υποβιβάζει τις σπουδές τους. Αμείβονται εκτός ενιαίου μισθολογίου.
Αν το αίτημα είναι με ένα άρθρο κι ένα νόμο η μεταλυκειακή τους εκπαίδευση σε κρατικές ή ιδιωτικές Σχολές να γίνουν ΤΕ ή ΠΕ δεν μπορεί αυτό να γίνει. Έχουν άδικο. Δεν μπορεί να γίνει μια σχολή 3ετούς φοίτησης Ανώτατη Σχολή από τη μια στιγμή στην άλλη. Να δούμε, ναι, τις σπουδές τους, αλλά με οργανωμένο σχέδιο στον χρόνο που απαιτείται. Λέω έντιμα ότι προφανώς και δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα με τους καλλιτέχνες και δεν τους θέλουμε απέναντί μας, όμως μιλάμε με γεγονότα και αλήθειες.
Αν κάτι δεν έχει εξηγηθεί καλά είμαστε εδώ να το εξηγήσουμε. Αν σε κάτι λέμε ψέματα, να το αποδείξουν. Αλλιώς δικαιούμαστε να πιστεύουμε ότι η επιδίωξη αυτής της συνεχιζόμενης έντασης ενδεχομένως να έχει και άλλα ελατήρια. Αντί για τα μακροσκελή κείμενα που κάποιοι κατηγορούν να κάνουμε συζήτηση επί της ουσίας. Πιστεύω, κυρίως πρόκειται περί σύγχυσης και παρεξήγησης και η κυβέρνηση είναι εδώ να κάνει τη συζήτηση».
Όταν του ζητήθηκε να εξηγήσει τι εννοεί με τα «ελατήρια» που ανέφερε, ο κ. Οικονόμου επανέλαβε πως θεωρεί ότι υπάρχει μια προσπάθεια εκμετάλλευσης από την αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά δεν πιστεύει ότι η καλλιτεχνική κοινότητα χειραγωγείται και υποκινείται απ΄αυτή.
«Δεν μίλησα ούτε για πολιτικά, ούτε για κομματικά ελατήρια, ούτε για υποκίνηση. Λέω ότι εδώ τρία πράγματα ισχύουν: ή υπάρχει σύγχυση και δεν έχουν εξηγηθεί καλά αυτά τα πράγματα και είμαστε εδώ να τα εξηγήσουμε ή λέμε ψέματα ή υπάρχουν άλλα ελατήρια για τη συνεχιζόμενη αυτή ένταση. Δεν ξέρω τι είναι. Ούτε πιστεύω είναι αυτή η πιθανότερη αιτία. Κυρίως πιστεύω σύγχυση και είμαστε εδώ να τη διαλύσουμε. Το ότι υπάρχει μια προσπάθεια χειραγώγησης από πλευράς αξιωματικής αντιπολίτευσης ισχύει. Αλλά εγώ δεν θέλω να δεχτώ ότι είναι χειραγωγούμενοι οι καλλιτέχνες στη χώρα μας».