Περίπου δύο μήνες έχουν περάσει από τότε που αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο διαφθοράς Qatargate, που είχε ως αποτέλεσμα τη σύλληψη της Εύας Καϊλή. Η ευρωβουλευτής παραμένει στις φυλακές του Χάρεν, κάνοντας λόγο για άθλιες συνθήκες κράτησης, τις οποίες είναι πρόθυμη να αντιμετωπίσει τονίζοντας ξανά και ξανά πως είναι αθώα.

Ωστόσο, η θέση της γίνεται ολοένα και πιο δυσχερής, όχι μόνο γιατί οι βελγικές αρχές ερευνούν την υπόθεση και κανείς δεν ξέρει τι θα βγει στο φως ακόμα, αλλά και γιατί ο Παντσέρι -ο άνθρωπος που κινούσε τα νήματα της MKO- προσπαθεί με κάθε τρόπο να πέσει στα μαλακά εις βάρος των υπολοίπων.

Για την ακρίβεια, η κίνηση του Ιταλού πρώην ευρωβουλευτή αιφνιδίασε όλους τους συλληφθέντες, οι οποίοι απέφυγαν να προβούν σε συμβιβασμό και εμμένουν στην αθωότητά τους, σε αντίθεση με τον ίδιο. Ο Παντσέρι, δηλαδή, είναι πρόθυμος να δώσει πολιτικά ονόματα και λεπτομέρειες, συνεργαζόμενος με τις Αρχές ώστε να εκτίσει ποινή φυλάκισης ενός έτους.

Θα φανεί λοιπόν κατά πόσο ο Παντσέρι θα δώσει «στεγνά» την Καϊλή κι αν ναι, τι θα πει συγκεκριμένα για τη συμμετοχή της. Ενδέχεται, βέβαια, να περιοριστεί στη συνεργασία με τον σύντροφο της και βοηθό του, Φραντσέσκο Τζιόρτζι, ο οποίος εξίσου κρατείται.

Σημειώνεται πως ο Τζιόρτζι στην κατάθεση του είχε απαλλάξει την Καϊλή από οποιαδήποτε ευθύνη, χωρίς όμως να πείθει τους Βέλγους δικαστές.

Όπως δήλωσε ο δικηγόρος της Καϊλή, Αντρέ Ριζόπουλος, «ο Παντσέρι αγοράζει το μέλλον του και καλά κάνει. Ως δικηγόρος, το καταλαβαίνω απόλυτα. Αυτός πλέον γνωρίζει πότε θα τελειώσει η κράτησή του, ξέρει ποια είναι τα πρόσωπα που αποφάσισε να προστατεύσει. Και καλά κάνει. Και πιθανότατα ξεκίνησε με την ίδια του την οικογένεια».

Σχετικά με το «παζάρεμα» του Παντσέρι, όπως ανακοινώθηκε από την Εισαγγελία του Βελγίου, «ο Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, επικουρούμενος από τους δικηγόρους του, υπέγραψε μνημόνιο με τον ομοσπονδιακό εισαγγελέα βάσει των άρθρων 216/1 έως 216/8 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας».

Τα άρθρα αυτά αφορούν υπόπτους που μετανόησαν για μία υπόθεση. Όπως προβλέπει το σχετικό νομικό πλαίσιο, «ένας μετανοημένος προχωρά σε ουσιαστικές, αποκαλυπτικές, αληθείς και πλήρεις δηλώσεις σχετικά με την εμπλοκή τρίτων και, εάν ισχύουν, τη δική του/της εμπλοκή σχετικά με ποινικά αδικήματα εντός της συγκεκριμένης υπόθεσης».

Διαβάστε ακόμη: Στο πολιτικό προσκήνιο ξανά η υπόθεση της «νεκρής 5χρονης» στον Έβρο: Επίθεση της κυβέρνησης σε ΣΥΡΙΖΑ-Τσίπρα

Ο Παντσέρι συμφώνησε να δώσει ονόματα και να αποκαλύψει πώς λειτουργούσε η οργάνωση, καθώς και ποιες άλλες χώρες και πρόσωπα εμπλέκονται στο σκάνδαλο διαφθοράς. Στην ανακοίνωση της Ομοσπονδιακής Εισαγγελίας τονίζεται ότι «σύμφωνα με το μνημόνιο που υπογράφηκε, προβλέπεται περιορισμένη ποινή για τον Παντσέρι. Η ποινή περιλαμβάνει φυλάκιση, πρόστιμο και κατάσχεση όλων των περιουσιακών στοιχείων που αποκτήθηκαν, τα οποία προς το παρόν εκτιμώνται σε 1 εκατ. ευρώ».

Είναι η δεύτερη φορά στη βελγική νομική ιστορία, από την εισαγωγή του λεγόμενου νόμου «pentiti», που οι διαδικασίες αυτές καταλήγουν στην υπογραφή μνημονίου.