Πέρα από κάθε φαντασία είναι όσα ζουν οι κάτοικοι σε Θεσσαλία και Μαγνησία, με την πεδιάδα Ομολίου, από Παλαιόπυργο ως Στόμιο, να παραμένει βυθισμένη στο νερό και συνεχείς προσπάθειες ενίσχυσης των αναχωμάτων στον Πηνειό για να μην πνιγούν οι οικισμοί.

Όπως σημειώνουν σε ρεπορτάζ το choraagia και το onlarissa, η πεδιάδα που περικλείει το Ελευθέριο, η Δήμητρα, η Πλασιά, το Καστρί, η Αμυγδαλή, το Καλαμάκι, το Αρμένιο, ο Πλατύκαμπος, είναι επίσης βυθισμένη, κατά το μεγαλύτερο τμήμα της, στο νερό, που ασταμάτητο έρχεται από τον υπερχειλισμένο Πηνειό στο ύψος της Γυρτώνης.

Θεσσαλία: Καμία ελπίδα για τη φετινή σοδειά – Κατεστραμμένες καλλιέργειες

Οι αγρότες είναι σε απόγνωση. Χαμένος γεωργικός εξοπλισμός, καλλιέργειες κατεστραμμένες, ελπίδα πια καμία για τη φετινή παραγωγή, ίσως και για τις επόμενες.

Ολόκληρος ο Δήμος παντελώς αποκομμένος από την Λάρισα. Αποκομμένος και από την πλευρά του Ομολίου και της κοιλάδας των Τεμπών.

Αποκομμένος και από την πλευρά της Αγιάς, με πολύ νερό να τρέχει πάνω από το κομμάτι Δήμητρα – Ελευθέριο και να γίνεται αδύνατη έτσι η κυκλοφορία των οχημάτων.

Η μόνη διέξοδος ή είσοδος από ή στον Δήμο είναι από Ομόλιο για ή από Θεσσαλονίκη, και όσον αφορά τη σύνδεση με τη Λάρισα ήταν ως χθες μέσω των αναχωμάτων της Κάρλας, Βελεστίνου και εν συνεχεία παλιάς ή νέας Εθνικής Οδού, η οποία όμως απαγορεύτηκε, γιατί ο κίνδυνος να συμβεί ατύχημα μέσω ενός τέτοιου άτυπου δρόμου ήταν πάρα πολύ μεγάλος. Τα προβλήματα από όλη αυτήν την κατάσταση πάρα πολλά.

Θεσσαλία: Αδειάζουν τα ράφια στα σουπερμάρκετ – Ελλείψεις τροφίμων και φαρμάκων

Η τροφοδοσία ουσιαστικά ανύπαρκτη. Τέταρτη μέρα σήμερα αποκλεισμού και τα ράφια στα σούπερ μάρκετ σχεδόν άδεια σε βασικά προϊόντα, διατροφικά και υγιεινής. Εμφιαλωμένο νερό δεν υπάρχει πουθενά, γαλακτοκομικά, όσπρια, μακαρόνια, αλεύρι, είδη όλα τους σε ανεπάρκεια.

Θεσσαλία

Από χθες το πρωί τα πρατήρια υγρών καυσίμων ξέμειναν από πετρέλαιο κίνησης, άλλο ένα σοβαρότατο πρόβλημα για τους αγρότες και τα γεωργικά τους μηχανήματα και αυτοκίνητα, τώρα μέσα στην περίοδο της συγκομιδής των μήλων.

Η βενζίνη ως το βράδυ είχε τελειώσει κι αυτή. Στα φαρμακεία, επίσης πρόβλημα με τη μεταφορά σκευασμάτων από τη φαρμακαποθήκη της Λάρισας. Μανάβικα άδεια. Φορτηγά ακινητοποιημένα να περιμένουν να φύγουν για την Αθήνα.

Θεσσαλία

Και το μεγαλύτερο από όλα τα προβλήματα, οι επιβεβλημένες μετακινήσεις των αιμοκαθαιρόμενων στα νοσοκομεία της Λάρισας, τα προγραμματισμένα ραντεβού ασθενών, τα απρόοπτα περιστατικά υγείας για τα οποία πρέπει να γίνει διακομιδή στην Λάρισα.

Αξίζει να αναφερθεί ότι πολλοί αιμοκαθαιρόμενοι αναγκάστηκαν να κάνουν τη διαδρομή Αγιά – Κάρλα – Βελεστίνο – Λάρισα και πάλι πίσω, διαδρομή διακοσίων χιλιομέτρων συνολικά να πας και να γυρίσεις.

Θεσσαλία

Δυόμιση ώρες να πας, δυόμιση να επιστρέψεις, τρεις να κάνεις αιμοκάθαρση, σύνολο οχτώ ώρες ταλαιπωρίας για κάθε αιμοκαθαιρόμενο.

Στο τμήμα του δρόμου Αγιά – Λάρισα από Δήμητρα ως Ελευθέριο, που είναι και το μεγαλύτερο πρόβλημα με νερά πάνω στο οδόστρωμα, από χθες κινείται μόνο ένας μεγάλος γεωργικός ελκυστήρας με καρότσα, που μεταφέρει ανθρώπους προς τη Λάρισα για πολύ μεγάλη ανάγκη.

Τριτοκοσμικές καταστάσεις, αλλά σωτήριες αυτή τη στιγμή, μιας και δεν υπάρχει άλλος τρόπος συγκοινωνίας. Από σήμερα δε, στην περίπτωση που πέσουν λίγο τα νερά στο «δρομολόγιο» αυτό θα μπει πυροσβεστικό όχημα.

Ο Δήμος Αγιάς εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση: «Παρά τις προσπάθειες για την αποκατάσταση της κυκλοφορίας στο επαρχιακό οδικό δίκτυο Αγιά – Λάρισα, σας γνωρίζουμε ότι αυτό έως και τώρα δεν κατέστη δυνατό.

Μετά και τη χθεσινή ενημέρωση, ότι έχει κλείσει και η μοναδική πρόσβαση στην Λάρισα, η οποία γινόταν μέσω του αναχώματος της Κάρλας, ο δήμος Αγιάς, προκειμένου να εξυπηρετούνται μόνο πολύ έκτακτα περιστατικά, όπως η μεταφορά ασθενών, φαρμάκων, κλπ., ενημερώνει ότι η προσπέλαση του επικίνδυνου σημείου του οδοστρώματος στο ύψος του Ελευθερίου θα γίνεται με την χρήση βαρέως οχήματος του Πυροσβεστικού Κλιμάκιου Αγιάς ή ιδιωτικού γεωργικού ελκυστήρα, τους οποίους και ευχαριστούμε. Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2494024513, 6947610090».

Φωτογραφίες: choraagia.gr/ onlarissa.gr