Λάθος άνθρωποι στη λάθος θέση τη λάθος στιγμή! Όλα έρχονται στο φως και αποκαλύπτονται μέσα από τα ηχητικά ντοκουμέντα, που απαντούν σε πολλά από τα ερωτήματα για τις συνθήκες υπό τις οποίες καταλήξαμε στη σύγκρουση των δύο τρένων, με τραγικό απολογισμό 57 νεκρούς.

Σύμφωνα με το «Πρώτο Θέμα» που κυκλοφορεί αύριο, έρχονται στη δημοσιότητα οι 620 ηχογραφήσεις όπου αναδεικνύουν το «μπάχαλο» του ΟΣΕ/Hellenic Train. Κωμικοί μέσα στην αφόρητη τραγικότητα των περιστάσεων και εξίσου οδυνηροί εξαιτίας της ασυγχώρητής ελαφρότητάς τους -καθώς στο φόντο διακρίνονται οι μορφές των θυμάτων- οι ηχογραφημένοι διάλογοι της τραγωδίας συνθέτουν ένα συγκλονιστικό ντοκουμέντο πόνου και ντροπής για τον «αχταρμά» -όπως ακούγεται να λέει χαρακτηριστικά και ο απογευματινός σταθμάρχης, Κ.Π. που επικρατεί στις σιδηροδρομικές γραμμές της χώρας.

«Λάρισα ακούει; Πάω καλά;»

Ο μηχανοδηγός της αμαξοστοιχίας μέσω VHF ρωτούσε συνεχώς τον μοιραίο σταθμάρχη εάν ακολουθούσε τη σωστή διαδρομή.

Μηχανοδηγός: Λάρισα ακούει;
Σταθμάρχης: (Δεν απαντά)
Μηχανοδηγός: Λάρισα ακούει;
Σταθμάρχης: (Δεν απαντά)
Μηχανοδηγός: Λάρισα ακούει; Πάω καλά;
Σταθμάρχης: Αφού σου είπα. Νέους Πόρους

Η απάντηση του σταθμάρχη ήρθε χωρίς ωστόσο να διευκρινιστεί εάν η επιβατική αμαξοστοιχία θα κινηθεί από την κάθοδο ή από την άνοδο με αποτέλεσμα μετά από λίγο να συμβεί η μοιραία σύγκρουση.

Μετά το δυστύχημα: 62 ακούει;

Στις 23.27, περίπου 6 λεπτά μετά το δυστύχημα, ο σταθμάρχης Λάρισας Β.Σ. βρίσκεται σε αμηχανία. Προσπαθεί να μάθει κάτι. Θα προσπαθήσει να επικοινωνήσει ο ίδιος.

62 ακούει; Αλλά δυστυχώς ο μηχανοδηγός του ΙC 62 δεν ακούει. Είναι ήδη νεκρός. Ο Β.Σ. καλεί τη συνάδελφό του Ε.Ζ. σταθμάρχη στους Νέους Πόρους:

B.Σ.: Ελένη για φώναξε λίγο το 63503

Σταθμάρχης Νέων Πόρων: Το 63503; Το 63503 ακούει τους Νέους Πόρους. Τίποτα.

Β.Σ.: Πωπω κάτι έχει γίνει τώρα και δεν μου αρέσει αυτό.

Σταθμάρχης Νέων Πόρων: Βασίλη ξέρεις τους μηχανοδηγούς;

Β.Σ.: Όχι δεν ξέρω.

«Έχουμε εκτροχιασμό. Αμάν!»

Η Πυροσβεστική καλεί το Σταθμαρχείο Λάρισας για της κατεπείγουσες ενέργειες μετά το δυστύχημα, το οποίο στην αρχή θεωρείται εκτροχιασμός. Ο σταθμάρχης αναφωνεί «Αμααν!» και ακούγεται ξαφνιασμένος.

Έρχεται η σειρά του ρυθμιστή κυκλοφορίας από τον ΟΣΕ Αθήνας να ζητήσει πληροφορίες. Ο Β.Σ. μολονότι έχει ήδη ενημερωθεί, επιχειρεί να δείξει ότι ξαφνιάστηκε από ό,τι του λέει ο ρυθμιστής, ο οποίος επιμένει στο ζήτημα κατεύθυνσης των γραμμών:

Ρυθμιστής: Από πού το έδιωξες;

Β.Σ.: Ε;

Ρυθμιστής: Το 62 από πού το έδιωξες;

Β.Σ.: Από τη γραμμή και… ανόδου, κανονικά

Ρυθμιστής: Γιατί λένε ότι έχει γίνει εμπορικό με τέτοιο, ότι έχει γίνει σύγκρουση.

Β.Σ.: Αμάν!

Ρυθμιστής: Πότε έγινε αυτό;

Β.Σ.: Καλώς. Δεν ξέρω. Ό,τι και να σας πω…