Αυτοί είναι οι νικητές, από την Ελλάδα, για Βραβείο Ευρωπαίου Πολίτη 2023, σύμφωνα με απόφαση της αρμόδιας επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία δημοσιεύεται και στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ.

Το φετινό Βραβείο απονεμήθηκε σε συνολικά 38 πρωτοβουλίες που αναλήφθηκαν σε κράτη-μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων και των παραπάνω δύο στην Ελλάδα, οι οποίες «συμβάλλουν στην ευρωπαϊκή συνεργασία και στην προαγωγή κοινών αξιών».

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται και στον επίσημο ηλεκτρονικό κόμβο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το Βραβείο απονέμεται κάθε χρόνο «σε έργα που διοργανώνονται από άτομα ή οργανώσεις, που ενθαρρύνουν την αμοιβαία κατανόηση και τη στενότερη σύγκλιση μεταξύ ανθρώπων στην ΕΕ, τη διασυνοριακή συνεργασία που οικοδομεί ισχυρότερο ευρωπαϊκό πνεύμα και τις αξίες της ΕΕ και τα θεμελιώδη δικαιώματα».

Η πρόταση για την απονομή του Βραβείου στους «Ήρωες των Τεμπών», δηλαδή «όλους όσοι με κίνδυνο της ζωής τους ανέδειξαν και υπηρέτησαν την αλληλεγγύη ως υπέρτατη αξία της ΕΕ στο τραγικό δυστύχημα των Τεμπών», είχε κατατεθεί από την ευρωβουλευτή της ΝΔ και του ΕΛΚ, Μαρία Σπυράκη.

Οι «Ήρωες των Τεμπών»

Όπως τονίζει και στη σχετική ανακοίνωσή της η κ. Σπυράκη, «ο εικοσάχρονος Ανδρέας Αλικανιώτης από τον Βύρωνα και την Ηλεία, ο δεκαοκτάχρονος Άγγελος Τσιαμούρας από την Ιεράπετρα Κρήτης, ο εικοσάχρονος Μιχάλης Κλάψης από τους Λειψούς, φοιτητές, ο Γιώργος, που επέλεξε να κρατηθεί μακριά από τη δημοσιότητα, μαραγκός στο Άγιο Όρος, όλοι τους επιβάτες της μοιραίας αμαξοστοιχίας Intercity 62, που μετέφερε περισσοτέρους από 350 επιβάτες και συγκρούστηκε στα Τέμπη, είναι μόνο ορισμένοι από τους “Ήρωες των Τεμπών”».

«Τραυματισμένοι, με αυταπάρνηση και κίνδυνο για την υγεία τους και τη σωματική τους ακεραιότητα, βοήθησαν τους συνεπιβάτες τους, μεταξύ των οποίων μικρά παιδιά, ηλικιωμένοι και άτομα με προβλήματα υγείας, να βγουν από το φλεγόμενο τρένο, σπάζοντας τα παράθυρα και εκκενώνοντας τα βαγόνια, και στη συνέχεια συνέδραμαν τα σωστικά συνεργεία, σώζοντας δεκάδες ανθρώπινες ζωές», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Η κ. Σπυράκη, μετά την υπερψήφιση της πρότασής της για το Βραβείο, δήλωσε: «Οι “Ήρωες των Τεμπών” είναι μόνο ορισμένοι από τους συμπολίτες μας που “αγαπούν την ευθύνη” και το αποδεικνύουν με κίνδυνο της ζωής τους. Υπερέβησαν το ανθρωπίνως δυνατό, προκειμένου να σώσουν δεκάδες συνεπιβάτες τους, αποτελώντας φωτεινό παράδειγμα για όλους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του «Ref. Checkpoint», «το νέο μέλος της οικογένειας των Checkpoints, το κέντρο πρόληψης και σεξουαλικής υγείας για πρόσφυγες, μετανάστ(ρι)ες και αιτούντες/ούσες άσυλο» προσφέρει «δωρεάν, γρήγορη και ανώνυμη εξέταση για τον ΗΙV, συμβουλευτική για τη σεξουαλική υγεία σε 9 γλώσσες (Αραβικά, Ουρντού, Φαρσί, Νταρί, Γαλλικά, Ισπανικά, Πορτογαλικά, Ρωσικά και Αγγλικά) και διασύνδεση με μονάδες υγείας».

Στο Φεστιβάλ Υπερηφάνειας το βραβείο για την Κύπρο

Στην Κύπρο, το Βραβείο απονεμήθηκε στο ετήσιο Φεστιβάλ Υπερηφάνειας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από τον επίσημο κόμβο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, φέτος συμμετείχαν 216 έργα «που αφορούσαν διάφορα θέματα, όπως η δημιουργία ενός πάρκου με γλυπτά για τα ανθρώπινα δικαιώματα σε σχολικό χώρο, η δημιουργία ενός βιβλίου με τραγούδια της ΕΕ, μία πρωτοβουλία αλληλεγγύης που δημιουργήθηκε από μία ομάδα εθελοντών, οι οποίοι βοηθούν τους συμπολίτες τους που επλήγησαν από καταστροφικές πλημμύρες, και πολλά άλλα».

Υπενθυμίζεται ότι «μεμονωμένοι πολίτες, ομάδες, ενώσεις ή οργανώσεις μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή με το έργο τους ή να προτείνουν προς βράβευση κάποιο άλλο έργο», ενώ και οι ευρωβουλευτές «μπορούν επίσης να προτείνουν έργο προς βράβευση».

Βραβείο Ευρωπαίου Πολίτη

Το Βραβείο αναδεικνύει πρωτοβουλίες που συμβάλλουν στην ευρωπαϊκή συνεργασία και στην προαγωγή κοινών αξιών.

Το Βραβείο απονέμεται κάθε χρόνο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε έργα που διοργανώνονται από άτομα ή οργανώσεις που ενθαρρύνουν:

  • την αμοιβαία κατανόηση και τη στενότερη σύγκλιση μεταξύ ανθρώπων στην ΕΕ
  • τη διασυνοριακή συνεργασία που οικοδομεί ισχυρότερο ευρωπαϊκό πνεύμα
  • τις αξίες της ΕΕ και τα θεμελιώδη δικαιώματα.

Μεμονωμένοι πολίτες, ομάδες, ενώσεις ή οργανώσεις μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή με το έργο τους ή να προτείνουν προς βράβευση κάποιο άλλο έργο. Οι βουλευτές του ΕΚ μπορούν επίσης να προτείνουν έργο προς βράβευση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ