Οι παγκόσμιοι ηγέτες θα πρέπει να προσπαθήσουν περισσότερο προκειμένου να σώσουν την φύση. Αυτό γίνεται σαφές από επιχειρηματίες πριν από μια σύνοδο κορυφής στην Κίνα που στοχεύει να καταρτίσει ένα σχέδιο συμφωνίας του ΟΗΕ για τη βιοποικιλότητα.

Σε μια ανοιχτή επιστολή, τα διευθυντικά στελέχη της Unilever, της H&M και εννέα άλλων επιχειρήσεων καλούν τις κυβερνήσεις να λάβουν ουσιαστική δράση για τη μαζική εξαφάνιση της άγριας ζωής και την κατάρρευση των οικοσυστημάτων, υπό τον κίνδυνο του «νεκρού πλανήτη».

Αυτό συμπίπτει πριν η Κίνας φιλοξενήσει ένα meeting του ΟΗΕ με θέμα το περιβάλλον, κατά την οποία θα επιβεβαιωθεί η σύμβαση για τη βιολογική ποικιλομορφία (CBD) Cop15 στο Kunming αυτήν την εβδομάδα, με τους περισσότερους αντιπροσώπους να παρευρίσκονται εικονικά.

Στο γράμμα ο οργανισμός Business for Nature αναφέρει ότι το τρέχον σχέδιο συμφωνίας του ΟΗΕ του Παρισιού για τη φύση, το οποίο περιλαμβάνει στόχους για την εξάλειψη του πλαστικού και της ρύπανσης που προκαλεί, τη μείωση της χρήσης φυτοφαρμάκων κατά τα δύο τρίτα και τη μείωση κατά το ήμισυ του ρυθμού εισαγωγής διεισδυτικών ειδών έως το 2030, δεν είναι ικανό να σταματήσει την καταστροφή του φυσικού κόσμου.

Περισσότερες από 1.000 εταιρείες με έσοδα 4,7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων (3,5 τρισεκατομμυρίων λιρών) έχουν υπογράψει μια πρόσκληση από τον όμιλο προς τις κυβερνήσεις να υιοθετήσουν πολιτικές για να προλάβουν την καταστροφή της φύσης έως το 2030.

Η συμφωνία του Παρισιού για το περιβάλλον, που υπογράφτηκε το 2015, είναι μια νομικά δεσμευτική διεθνής συνθήκη για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, με στόχο τη διατήρηση της παγκόσμιας θέρμανσης κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου, το επιστημονικά συνιστώμενο όριο ασφάλειας.

Τι μπορεί να γίνει για να σωθεί η φύση και η βιοποικιλότητα

«Η φύση είναι σε ένα κρίσιμο σημείο και είναι η ώρα να δράσουμε, καθώς ο χρόνος κυλάει εναντίον μας. Πρέπει να καταλάβουμε ότι ενώ είναι ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, η φύση αντιπροσωπεύει κάτι περισσότερο από μια απλή κλιματική λύση.

Το συνέδριο βιοποικιλότητας Cop15 είναι η τελευταία ευκαιρία μας να αλλάξουμε την τάση της απώλειας της βιοποικιλότητας. Το σχέδιο παγκόσμιου πλαισίου βιοποικιλότητας μετά το 2020 στερείται της φιλοδοξίας και της ιδιαιτερότητας που απαιτούνται για την επείγουσα δράση που απαιτείται », ανέφερε η σταλμένη επιστολή στους παγκόσμιους ηγέτες.

Τα στελέχη προέτρεψαν τους παγκόσμιους ηγέτες να δεσμευτούν για έναν ισοδύναμο στόχο 1.5C για τη φύση γύρω από τον οποίο μπορούν να ενωθούν οι επιχειρήσεις και η κοινωνία των πολιτών, γράφοντας ότι οι τρέχουσες προτάσεις ήταν ασαφείς.

Προέτρεψαν επίσης τις κυβερνήσεις να εξαλείψουν και να ανακατευθύνουν όλες τις επιβλαβείς για το περιβάλλον επιδοτήσεις και να ενσωματώσουν την οικονομική αξία της φύσης κατά τη λήψη αποφάσεων.

Περισσότερο από το μισό ετήσιο παγκόσμιο ΑΕΠ-42 τρισεκατομμύρια δολάρια-εξαρτάται από τη βιοποικιλότητα υψηλής λειτουργικότητας, σύμφωνα με έκθεση της Swiss Re πέρυσι, η οποία διαπίστωσε επίσης ότι το ένα πέμπτο των χωρών του κόσμου κινδυνεύουν να χάσουν τα οικοσυστήματά τους.

Η Eva Zabey, διευθύντρια του Business for Nature, δήλωσε: «Το Cop15 ακολουθείται αμέσως από τον Cop26. Γνωρίζουμε ότι η φύση θα είναι ένα βασικό χαρακτηριστικό της Γλασκώβης, επομένως αυτή είναι η ευκαιρία μας να αυξήσουμε πραγματικά τη πολιτική αυτή.

Αυτό που συνέβη με τη συμφωνία του Παρισιού είναι ότι υπήρχε πολιτική φιλοδοξία, που δίνει στις εταιρείες τη βεβαιότητα να επενδύσουν, να καινοτομήσουν, να αλλάξουν τα επιχειρηματικά τους μοντέλα. Χρησιμοποιώντας την Γη ως πλαίσιο, οι εταιρείες μπορούν να βεβαιωθούν ότι δρουν δίκαια».