Τι θα γίνει με το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα; Μια από τις μεγαλύτερες πηγές μόλυνσης του πλανήτη είναι η απόρριψη των ηλεκτρονικών μας συσκευών, τα ορυκτά μέταλλα των όποιον απελευθερώνουν βλαβερά χημικά, επικίνδυνα για το έδαφος.

Εάν οι συσκευές αυτές δεν ανακυκλωθούν, τότε αντιμετωπίζουμε τον κίνδυνο να εντείνουμε ακόμη περισσότερο το πρόβλημα της μόλυνσης.

Μάλιστα, μόνο για φέτος, το 2022, πετάχτηκαν περισσότεροι από 5 δισεκατομμύρια παλιές ηλεκτρονικές συσκευές. Μεγάλο ποσοστό τους, ήταν παλιά κινητά τηλέφωνα.

Η μόνη λύση στο φαινόμενο αυτό: η σωστή ανακύκλωση των παλιών μας συσκευών, τις οποίες δεν χρησιμοποιούμε πια.

Μόνο στην Ευρώπη, υπάρχουν 16 δισεκατομμύρια κινητά τηλέφωνα, από τα οποία μόνο το 1/3 είναι σε χρήση.

Όσο δεν ανακυκλώνουμε τα πολύτιμα και εξαιρετικά σπάνια μέταλλα που αποτελούν το εσωτερικό των κινητών μας συσκευών, τόσο θα υπάρχει η ανάγκη να εξορύσσονται από τη γη.

Ανάμεσά τους ο χαλκός και το κοβάλτιο, τα οποία μπορεί να βρει ο άνθρωπος μόνο κάνοντας εξορύξεις.

Οι εκατομμύρια τόνοι που σχηματίζουν τα βουνά από πεταμένες ηλεκτρικές συσκευές -από πλυντήρια, τάμπλετ, GPS μέχρι και τοστιέρες- υπολογίζεται ότι μέχρι το 2030 θα αυξάνονται κατά 74 ανά χρόνο.

Ακόμη, τα ανακυκλωμένα μέρη τους μπορούν να δώσουν νέα ζωή σε «πράσινες» συσκευές, όπως σε μπαταρίες για ηλεκτρικά αυτοκίνητα, που θα ενισχύσουν ακόμη περισσότερο την προσπάθεια να μειωθεί ο αντίκτυπος που έχουν οι πράξεις μας σε περιβαλλοντικό επίπεδο.

Προς το παρόν, μόνο το 17% των e-σκουπιδιών μας ανακυκλώνεται, με στόχο το ποσοστό αυτό να έχει ανέβει στο 30% τέτοια εποχή του χρόνου.