Είναι πλέον δεδομένο ότι η πανδημία του κορονοϊού έχει έρθει για να μείνει. Το χειρότερο σενάριο είναι να ξεσπάνε κάθε τρεις και λίγο νέες πανδημίες και αρρώστιες, άγνωστες για το ανθρώπινο είδος. Πάνω σε αυτό το εφιαλτικό σενάριο βασίζεται μια κινεζική επιστημονική έρευνα, που προειδοποιεί για τα κρυμμένα στους παγετώνες μικρόβια.

Η κλιματική αλλαγή, που επιταχύνει το λιώσιμο των πάγων, μπορεί να είναι η αιτία για την απελευθέρωση άγνωστων μικροβίων. Αυτά τα μικρόβια επί αιώνες παρέμεναν κρυμμένα στους πάγους και δεν έχουν βγει ποτέ στην επιφάνεια της Γης. Για τον λόγο αυτόν μπορεί να προκαλέσουν νέες πανδημίες απειλητικές για την ανθρωπότητα.

Οι επιστήμονες της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιοτεχνολογίας «Nature Biotechnology». Η έρευνα αποκάλυψε 968 άγνωστα μέχρι σήμερα είδη μικροβίων και η ανάλυση των γονιδιωμάτων τους αποκάλυψε ότι μερικά είναι ικανά να πυροδοτήσουν νέες πανδημίες. Οι ερευνητές μελέτησαν δείγματα πάγων από 21 παγετώνες του Οροπεδίου του Θιβέτ, ανάμεσα στην οροσειρά των Ιμαλαΐων στα νότια και στην έρημο Τακλαμακάν στα βόρεια.

To 98% αυτών των ειδών ήταν εντελώς νέα στην επιστήμη και η μεγάλη μικροβιακή βιοποικιλότητα μέσα στους πάγους σόκαρε τους ερευνητές. «Παρά τις ακραίες περιβαλλοντικές συνθήκες, όπως οι χαμηλές θερμοκρασίες, τα υψηλά επίπεδα ηλιακής ακτινοβολίας, οι περιοδικοί κύκλοι ψύξης-απόψυξης και ο περιορισμός των θρεπτικών ουσιών, οι επιφάνειες των παγετώνων υποστηρίζουν μια ποικιλία ζωής», έγραψαν.

Η ερευνητική ομάδα εντόπισε 27.000 πιθανούς λοιμογόνους παράγοντες,  που βοηθούν τα βακτήρια να εισβάλουν και να αποικίσουν πιθανούς ξενιστές. Οι ερευνητές προειδοποίησαν ότι περίπου το 47% αυτών των παραγόντων λοιμογόνου δράσης δεν έχουν παρατηρηθεί ποτέ στο παρελθόν. Συνεπώς παραμένει άγνωστο το πόσο επιβλαβείς μπορεί να είναι.

Γιατί τα νέα μικρόβια είναι ανησυχητικά

Ακόμα κι αν αυτά τα δυνητικά παθογόνα βακτήρια δεν επιβιώσουν μετά τη διαφυγή τους από τους παγετώνες τους, μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα. Μπορούν να ανταλλάσσουν μεγάλα τμήματα του DNA τους, γνωστά ως κινητά γενετικά στοιχεία (MGEs), με άλλα βακτήρια. Άρα θα μεταδώσουν μέρος της μολυσματικότητάς τους σε άλλα βακτήρια που συναντούν, τα οποία είναι πιο ανθεκτικά. Αυτή η γενετική αλληλεπίδραση μεταξύ των μικροβίων του παγετώνα και των σύγχρονων μικροοργανισμών «θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη».

Οι ερευνητές δεν είναι σίγουροι πόσο χρονών είναι μερικά από αυτά τα μικρόβια. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι είναι δυνατό να αναβιώσουν μικρόβια που έχουν παγιδευτεί στον πάγο για έως και 10.000 χρόνια, σύμφωνα με τη μελέτη. Έρευνα από το 2020, που έγινε σε έναν μόνο θιβετανικό παγετώνα, είχε αποκαλύψει 33 διαφορετικές ομάδες ιών μέσα στους πάγους, εκ των οποίων οι 28 ήταν εντελώς νέοι για τους ερευνητές.

Οι παγετώνες του Θιβετιανού Οροπεδίου θα μπορούσαν να είναι hotspot για την απελευθέρωση μελλοντικών πανδημιών. Τροφοδοτούν με γλυκό νερό μια σειρά από πλωτές οδούς, όπως ο ποταμός Yangtze, ο κίτρινος ποταμός και ο ποταμός Γάγγης, που τροφοδοτούν δύο από τις πιο πυκνοκατοικημένες χώρες στον κόσμο, δηλαδή την Κίνα. και την Ινδία. Το σενάριο γίνεται ακόμα πιο εφιαλτικό, αν αναλογιστείς ότι ο κάθε παγετώνας περιέχει τις δικές του μικροβιακές κοινότητες.

Αυτό σημαίνει ότι από την τήξη των πάγων μπορούν να απελευθερωθούν εκατομμύρια μικρόβια, καθώς περισσότεροι από 20.000 παγετώνες υπάρχουν στη Γη.

Διαβάστε επίσης στο intronews.gr:

Καύσωνες: Νέο αρνητικό ρεκόρ σε Ινδία και Πακιστάν με 50° – Ολοένα και συχνότερο το φαινόμενο

Καλιφόρνια: Αυτή είναι η μεγαλύτερη γέφυρα στον κόσμο για να τη διασχίζουν τα άγρια ζώα

Πιο doomsday «πεθαίνεις»: Νέα έρευνα για την κλιματική κρίση κάνει λόγο για «πορεία προς το χάος»