Από το βράδυ της Κυριακής, ίσως και πριν από αυτό, έγινε ξεκάθαρο πως ο Στέφανος Κασσελάκης έχει το προβάδισμα έναντι της Έφης Αχτσιόγλου για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Μέσα σε αυτές τις 4 ημέρες, αντί να υπάρξει μια στρατηγική από την κ. Αχτσίογλου που να καλύπτει την μεταξύ τους απόσταση, αυτή θα λέγαμε πως μάλλον μεγάλωσε περισσότερο. Και σε αυτό, περισσότερη ευθύνη έχει η ίδια παρά ο Κασσελάκης.

Δεν είναι δηλαδή κάποια οργανωμένη τακτική του Κασσελάκη που υπογράφει την ήττα της κ. Αχτσιόγλου την Κυριακή. Αυτή η οργανωμένη τακτική τον έφερε ως εδώ, αλλά τα αυτογκόλ της κ. Αχτσιόγλου είναι που θα την θέσουν εκτός διεκδίκησης και, ίσως, με τάσεις φυγής από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Το μεγαλύτερο της αυτογκόλ είναι ότι από το βράδυ της Κυριακής έχει μπει σε μια λογική να αποδείξει ότι δέχεται πόλεμο μόνο και μόνο επειδή είναι γυναίκα. Η δήλωσή της Αχτσιόγλου στη Lifo πως ο Στέφανος Κασσελάκης την αποκάλεσε «Έφη σκέτο», ενώ τον Τσακαλώτο με το επώνυμό του, γιατί την υποτιμά ως γυναίκα, ίσως είναι και η ταφόπλακα στην οποιαδήποτε ελπίδα διεκδίκησης της προεδρίας του κόμματος.

Δεν γνωρίζω αν η κ. Αχτσιόγλου έχει σοκαριστεί από τις ανυπόστατες φημολογίες και την βέβαιη λάσπη που δέχεται, ιδίως από εντός των τειχών, και αυτό την έχει αποπροσανατολίσει. Το βίντεο που ανάρτησε πάντως προχθές, όπου τα έβαζε με τις φήμες και προειδοποιούσε για νομικές ενέργειες, αποδείκνυε αυτό ακριβώς. Είχε και έχει θολώσει το μυαλό της. Δεν είναι τα νερά θολά, όπως είπε, αλλά η σκέψη της από το βράδυ της Κυριακής.

Όλα αυτά τα χρόνια στο πλάι του Τσίπρα, η κ. Αχτσίογλου μάλλον έκαψε το προφίλ της. Κι όσο δεν υπήρχε Στέφανος Κασσελάκης, αυτό δεν ήταν αρκετό να της χαλάσει την ευκαιρία να γίνει η πρώτη γυναίκα ηγέτιδα αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Ελλάδα. Όταν όμως εμφανίστηκε ο Κασσελάκης, η διαφορά αύρας ήταν ξεκάθαρη.

Αχτσιόγλου κατά Κασσελάκη ΣΥΡΙΖΑ
(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI)

Πόλεμος φύλων σύμφωνα με την Αχτσιόγλου

Η αλήθεια είναι πως η κ. Αχτσιόγλου επένδυσε πολύ στο «γυναίκα», όπως και οι υποστηρικτές της, με χαρακτηριστικότερο το κείμενο της κ. Ακρίτα πριν από 2 μήνες περίπου. Από την άλλη, ο Κασσελάκης, αν και ανέφερε ότι είναι γκέι και δεν έκρυψε τον σύντροφό του, δεν έχει επενδύσει επικοινωνιακά σε αυτό. Από μόνο του αυτοεπενδύεται, χωρίς ο ίδιος να «πουλάει» κάτι. Κι έτσι, έχει καταφέρει να το κάνει να φαίνεται νορμάλ ακόμα και στους ομοφοβικούς και ρατσιστές.

Η επένδυση στο φύλο της από την κ. Αχτσίογλου μπορεί να είχε κάποιο νόημα αν απέναντι της βρισκόταν ο λευκός, στρέιτ άντρας που είναι υπεύθυνος για όλα τα δεινά του κόσμου, σύμφωνα με το αφήγημα, αλλά απέναντι της έχει τον λευκό, γκέι άντρα.

Μοιάζει να βλέπει παντού φαντάσματα η κ. Αχτσίογλου. Θεωρεί ότι η αναφορά στο πρόσωπό της με το όνομα και όχι το επώνυμο, υποδείκνυε υποτίμηση από τον αντίπαλό της. Η πιθανότητα να απευθύνθηκε στην Αχτσιόγλου με το όνομα γιατί είναι νέα σε ηλικία και πιο κοντά στον ίδιο, δεν της πέρασε από το μυαλό. Η πιθανότητα να απευθύνθηκε στον Τσακαλώτο με το επώνυμο γιατί είναι μεγαλύτερος του και ήθελε να του δείξει τον σεβασμό που δείχνει ένας νεότερος στους πρεσβύτερους, ούτε αυτό παίζει ως ενδεχόμενο.

Πρέπει σώνει και ντε κάποιος να είναι φαλλοκράτης… Περίεργο, γιατί μέχρι σήμερα μας είχαν πείσει ότι μόνον οι λευκοί στρέιτ είναι φαλλοκράτες και όλοι οι άλλοι φεμινιστές και υπέρμαχοι της ισότητας ή του σλόγκαν «το μέλλον είναι γυναίκα».

Η στάση της την κάνει απρόσιτη στους ψηφοφόρους

Αυτό το ρητορικό μονοπάτι που έχει επιλέξει η κ. Αχτσίογλου, αν της το έχουν συστήσει επικοινωνιολόγοι, μάλλον το κακό της θέλουν, παρά την ανάκαμψή της εν όψει των εκλογών της Κυριακής. Ενώ είναι ξεκάθαρο πως η Αχτσιόγλου υπερέχει σε πολιτική γνώση, σε ενασχόληση με τα κοινά έναντι του Κασσελάκη, 4 μέρες τώρα δεν έχει εντοπιστεί πουθενά αυτή της η υπεροχή. Κάνει λόγο για έμφυλο πόλεμο και μόνο αυτό. Ως και αλγεινή αίσθηση προκαλεί, όταν ο Κασσελάκης δεν έχει πάει την αντιπαράθεση σε ζήτημα φύλων και σεξουαλικού προσανατολισμού.

Τι στοιχεία μπορεί να έχει για να υποστηρίζει κάτι τέτοιο; Ότι δηλαδή ο Στέφανος Κασσελάκης είναι φαλλοκράτης και μισογύνης; Γιατί μια πλειάδα γυναικών του ΣΥΡΙΖΑ που στέκονται στο πλάι του, μάλλον δεν έχουν την ίδια αντίληψη.

Κι ο Κασσελάκης περισσότερο καλό της κάνει αναφερόμενος σε εκείνη με το όνομά της, γιατί ο κόσμος δείχνει να συνδέεται περισσότερο έτσι. Ο Στέφανος. Ο Κυριάκος. Ο Ανδρέας. Με αυτούς βρίσκει δίαυλο επικοινωνίας. Ας ρωτήσει τον Ανδρουλάκη που δεν έχει γίνει ο Νίκος. Ίσως θα έπρεπε να ευχαριστεί τον αντίπαλο της η κ. Αχτσιόγλου που την κάνει προσιτή στους ψηφοφόρους παρά να ξεκινάει κυνήγι μαγισσών και να απομακρύνει εαυτόν από τον μέσο ψηφοφόρο.

Στο τέλος της ημέρας, όσο περισσότερο μεγαλώνει την απόσταση μαζί του, τόσο πιο δύσκολο θα είναι να υπάρχει η ίδια στον ΣΥΡΙΖΑ την επόμενη μέρα. Και δεν ξέρω αν υπάρχει χώρος για να εμφανιστεί ένα κόμμα δικό της, όπως το έκανε η Ζωή Κωνσταντοπούλου. Είτε αποσχιστεί μόνη είτε το κάνει παρέα με τον Τσακαλώτο και την Ομπρέλα τους.