Στη σημασία των καλών σχέσεων με την Τουρκία στάθηκε σε δήλωσή του ο Νίκος Ανδρουλάκης, τονίζοντας ωστόσο ότι απαιτείται συνέπεια λόγων και πράξεων προκειμένου να δικαιωθεί η κυβέρνηση και η αισιοδοξία για νέα αρχή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε ως χίμαιρα την ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας.

Αναλυτικά η δήλωσή του:

«Η ύπαρξη ανοικτών διαύλων επικοινωνίας με τη γειτονική χώρα είναι απαραίτητη για την οικοδόμηση σχέσεων καλής γειτονίας.

Όμως πρέπει να βασίζονται στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και την αποφυγή προκλήσεων εκ μέρους της Τουρκίας.

Απαιτείται συνέπεια λόγων και πράξεων ώστε η «συγκρατημένη νέα αρχή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις» για την οποία έκανε λόγο ο Πρωθυπουργός, να μην ξαναδιαψευστεί.

Η απόφαση των ΗΠΑ για εκσυγχρονισμό των 80 τουρκικών μαχητικών F-16 και πώληση 40 νέων αεροσκαφών, δεν είναι μία θετική εξέλιξη.

Οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας δεν μπορούν να καθορίζονται από το ΝΑΤΟ, αλλά μόνο από τα ευρωπαϊκά όργανα.

Η ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας είναι μία χίμαιρα.

Δεν μπορούμε να μιλάμε για τη συνέχιση ενταξιακών διαπραγματεύσεων, που έχουν ήδη παγώσει λόγω των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο εσωτερικό της χώρας.

Μόνη λύση μία ειδική σχέση ΕΕ-Τουρκίας, που θα βασίζεται στην αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης και θα διασφαλίζει τον σεβασμό στα κυριαρχικά μας δικαιώματα με ένα αυτοματοποιημένο πλαίσιο κυρώσεων».