Την αθώωση του Ηλία Κασιδιάρη, του Νίκου Μιχαλολιάκου και του Παναγιώτη Ηλιόπουλου αποφάσισε το Μονομελές Πλημμελειοδικείο. Και οι τρεις δικάστηκαν μετά από μήνυση του επικεφαλής του ελληνικού παρατηρητηρίου του Ελσίνκι Παναγιώτη Δημητρά για υποκίνηση ρατσιστικού μίσους με αφορμή τις τοποθετήσεις τους στην Βουλή τον Μάρτιο του 2018 κατά των μειονοτικών βουλευτών για τους οποίους οι τρεις κατηγορούμενοι υποστήριξαν πως είναι «πράκτορες της Τουρκίας»καθώς έχουν «τουρκική συνείδηση».

Στη δικαστική αίθουσα παρόντες ήταν υποστηρικτές του Ηλία Κασιδιάρη, οι οποίοι τόσο κατά την είσοδό του όσο και κατά την απαγγελία της απόφασης χειροκροτούσαν και φώναζαν συνθήματα.

Ο Ηλίας Κασιδιάρης στην απολογία του υποστήριξε: «Στην επιτροπή αυτή συμμετείχε εκπρόσωπος της κυπριακής Δημοκρατίας. Όλα αυτά που λέγονται για Τούρκους πράκτορες… Η επιτροπή δεοντολογίας μου είχε βάλει ποινή γιατί ήρθα σε αντιπαράθεση με άλλους βουλευτές και όχι με τον συγκεκριμένο μειονοτικό βουλευτή. Ουδέποτε αναφέρθηκα σε εθνοτική καταγωγή ούτε σε εθνική συνείδηση. Αναφέρθηκα μόνο σε δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν». Ο έτερος κατηγορούμενος Παναγιώτης Ηλιόπουλος υποστήριξε ότι δεν παρίστατο στη συγκεκριμένη επιτροπή, ενώ τον ίδιο ισχυρισμό που προέβαλε και η πλευρά Μιχαλολιάκου.

Η εισαγγελέας πρότεινε την αθώωση των κατηγορουμένων: «Οι Μιχαλολιάκος και Ηλιόπουλος δε συμμετείχαν στη συγκεκριμένη επιτροπή και προτείνω την απαλλαγή τους. Δεν ειπώθηκε η συγκεκριμένη φράση, αλλά ακόμη κι αν είχε ειπωθεί δεν εμπίπτει στο ρατσιστικό λόγο. Δεν περιέχει φράσεις που παρακινούν σε βία».