Από τις 07:00 τα ξημερώματα της Κυριακής 21 Μαΐου, οι Έλληνες οδηγούνται στις κάλπες για τις πρώτες αρχαιρεσίες μετά από τέσσερα χρόνια. Και δεν αποκλείεται οι εκλογές 2023 του Μαΐου να μην είναι οι μοναδικές βουλευτικές για φέτος – σε περίπτωση που δεν υπάρξει ούτε αυτοδυναμία, ούτε κάποια συμφωνία μετεκλογικές συνεργασίας.

Ως τότε, Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις εκλογές 2023 στο… αλφαβητάρι των εκλογών που σας παρουσιάζει το Intronews.gr.

Απλή αναλογική; Βασικά σβήστε το «απλή». Το εκλογικό σύστημα που θα εφαρμοστεί στις εκλογές της 21ης Μαΐου απέχει πολύ από την απλή αναλογική.

Βαπτίστε τις όπως θέλετε οικουμενική, ειδικού σκοπού, εκλογικές συνεργασίες, συγκυβερνήσεις- αλλά τι δείχνει η ιστορία τους στην Ελλάδα;

Γηραιός. Ο παλιότερος βουλευτής της ελληνικής Βουλής είναι ο Γιάννης Τραγάκης που, μάλιστα, θα επεκτείνει το μοναδικό ρεκόρ του στις εκλογές 2023.

Δεν ψηφίζω. Μήπως η αποχή δεν (θα) είναι τόσο μεγάλη όσο νομίζουμε; Πριν αρχίσουμε να γκρινιάζουμε για την περιορισμένη συμμετοχή στις εκλογές 2023, ας ρίξουμε μια ματιά. Σε πίνακες… Κλικ εδώ.

Εδρες. Tο 80% των εκλογικών περιφερειών, στις οποίες είναι χωρισμένη η χώρα μας, έχουν αλλάξει αριθμό εδρών μέσα σε μισό αιώνα. Ποιες έδρες άλλαξαν για φέτος;

Ζήτημα ήταν αν κατάλαβε κανείς γιατί έγινε φέτος το debate, ωστόσο είχε τελικά μπόλικο παρασκήνιο.

Ημέρα Δευτέρα, 22 Μαΐου, η επομένη των εκλογών. Ποια είναι τα εκλογικά σενάρια για την επομένη της 21ης Μαΐου και ποια είναι τα όρια της αυτοδυναμίας;

Θεσσαλονίκη. Κι όμως, επέλεξαν την περιφέρεια της Α’ Θεσσαλονίκης 17 από τους 27 αρχηγούς κομμάτων.

Ιντριγκάρουν κάθε κόμμα, που προσπαθούν να τους προσελκύσουν, οι περίπου 600.000 αναποφάσιστοι.

Κόμματα. Τα 36 κόμματα, συνασπισμοί κομμάτων και μεμονωμένοι υποψήφιοι για τις κάλπες της 21ης Μαΐου με αναλυτική παρουσίαση για το καθένα – διότι τα περισσότερα, δεν τα γνωρίζεις…

Λευκό ψηφοδέλτιο. Οι εθνικοί μύθοι που κουβαλάει στην πλάτη του ένα έθνος συνήθως είναι σταθεροί. Τι ακριβώς ισχύει με το «έριξα λευκό»;

Μονοεδρικές. Εννέα από τις 59 περιφέρειες της χώρας εξελέγουν μόνο έναν βουλευτή και είναι, πάντα, κρίσιμες.

Εκλογές 2023 – Ενημέρωση και αξιοπιστία από το Intronews.gr

Να ψηφίσουν ήθελαν φέτος και οι Ελληνες του εξωτερικού αλλά εντέλει η συμμετοχή τους ήταν πολύ μικρή.

Ολες οι περιφέρειες και όλοι οι υποψήφιοι, σε μια συλλεκτική παρουσίαση από ένα μοναδικό αφιέρωμα του Intronews.gr!

Ξεχάστε τους. Οι 18+4 βουλευτές που εξελέγησαν το 2019 και δεν θα είναι στην επόμενη Βουλή – είτε λόγω ηλικίας, είτε για άλλο αίτιο.

Παράδοξα, γεωγραφικά, εκλογικά. Αλλού βρίσκεται μια περιοχή και σε άλλη εκλογική περιφέρεια ανήκει!

Ρεκόρ. Εκλογές ίσον ποσοστά και ποσοστά ίσον αριθμοί. Οι περισσότερες ψήφοι, το μικρότερο κόμμα που μπήκε ποτέ στη Βουλή, τα μεγαλύτερα ποσοστά και αναλυτικά όλα τα ρεκόρ των ελληνικών εκλογών.

Στοίχημα ότι… ξέρουμε από τώρα τα αποτελέσματα; Οι αποδόσεις των στοιχηματικών γραφείων τα μαρτύρησαν πρόωρα.

Τουρκία. Ποιες διαφοροποιήσεις θα είχαμε στο πολιτικό σκηνικό αν οι ελληνικές εκλογές διεξάγονταν με το σύστημα της Τουρκίας;

Υποψήφιοι. Φέτος έσπασε… κάθε ρεκόρ μιας και μια ολόκληρη πόλη ζητά την ψήφο μας! Πόσοι είναι; 5.918 παρακαλώ!

Φάση δεν έχει αν είστε εγγεγραμμένοι διπλά στους εκλογικούς καταλόγους; Δείτε τι ισχύει.

ΧάθηκανΣυνολικά, στην ιστορία της Μεταπολίτευσης, 18 κόμματα που μπήκαν κάποτε στη Βουλή, δεν υπάρχουν πια καθώς τα… ρούφηξε η μαύρη τρύπα της ιστορίας.

Ψήφος, τα πάντα όλα. Πού ψηφίζουμε, τα πάντα όλα, ο απόλυτος οδηγός για τις εκλογές 2023.

Ωρα 19:00 της Κυριακής 21/5 θα δημοσιοποιηθεί το exit poll, ένα όλο κι όλο, κοινό για όλα τα κανάλια ενώ ως τις 22:00 θα υπάρχει ενημέρωση αποτελεσμάτων για το 80% της επικράτειας.