Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χθες ανακοίνωσε τρία ακόμα νέα μέτρα που δεσμεύτηκε ότι θα υλοποιήσει την ερχόμενη τετραετία. Σύμφωνα όμως με πληροφορίες δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα κι όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές να υπάρξει μια ακόμη δέσμη, στοχευμένη. Στο πρωθυπουργικό επιτελείο γνωρίζουν ότι θα πρέπει να προσελκύσουν μερίδα των αναποφάσιστων και συνεπώς επιλέγουν -χωρίς να ξεφύγουν από τους δημοσιονομικούς στόχους- να δώσουν κάτι… παραπάνω σε κατηγορίες πολιτών που έχουν χτυπηθεί από την κρίση.

Ωστόσο, σε καμία περίπτωση, δεν έχουν στόχο να τινάξουν την μπάνκα στον αέρα («με ένα νέο πρόγραμμα Θεσσαλονίκης ή με μέτρα ακοστολόγητα), αφού ένα από τα βασικά επιχειρήματα που πρωθυπουργού είναι πως θα υλοποιήσουμε ότι υποσχόμαστε.

Θυμίζουμε ότι το πρώτο μέτρο που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, είναι η περαιτέρω έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ κατά 10% για όλους τους ιδιοκτήτες που έχουν ασφαλίσει τα σπίτια του για το σύνολο του έτους έναντι φυσικών καταστροφών. Το κόστος του συγκεκριμένου μέτρου είναι 40 εκατομμύρια ευρώ. Το δεύτερο είναι θεσμοθέτηση του Youth Pass που θα περιλαμβάνει ενίσχυση 150 ευρώ κατ’ έτος για κάθε νέο που ενηλικιώνεται (18 και 19 ετών, περίπου 200.000 δικαιούχοι ετησίως) για πολιτιστικές, τουριστικές δραστηριότητες και μεταφορές. Το κόστος του μέτρου θα είναι 30 εκατ. ευρώ κατ’ έτος.

Το τρίτο μέτρο είναι μισθολόγιο δημοσίων υπαλλήλων (ενιαίο μισθολόγιο και ειδικά μισθολόγια) με έμφαση στους χαμηλόμισθους, όσους έχουν θέσεις ευθύνης, αλλά και στους γονείς με αύξηση της οικογενειακής παροχής για όσους έχουν παιδιά. Συγκεκριμένα για ένα παιδί θα αυξηθεί από τα 50 στα 70 ευρώ, για δύο παιδιά από 70 ευρώ στα 120 και για τρία από τα 120 στα 170 ευρώ με σκοπό την εφαρμογή από 1/1/2024. Το κόστος του συγκεκριμένου μέτρου θα είναι 500 εκατομμύρια ευρώ.

Ο μεγάλος στόχος

Σε κάθε περίπτωση, βασική επιδίωξη του πρωθυπουργού ήταν και παραμένει η αύξηση των μισθών, αρχής γενομένης από τον κατώτατα μισθό. «Μπορούμε να επιτύχουμε μέσα στην επόμενη τετραετία να αυξήσουμε το μέσο επίπεδο των μισθών κατά 25% περίπου, να πάει ο μέσος μισθός στα 1.500 ευρώ, ο κατώτατος να προσεγγίσει τα 950 ευρώ», έχει άλλωστε τονίσει ο πρωθυπουργός χαρακτηριστικά.