Ο απερχόμενος πρωθυπουργός και πρόεδρος της Ν.Δ., Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσίασε το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κόμματος για τις εθνικές εκλογές της 21ης Μαΐου στο οποίο, όπως έγινε γνωστό την Παρασκευή (28/04), επικεφαλής του θα είναι η Ειρήνη Αγαπηδάκη, Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας.

Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε κατά την παρουσίαση του ψηφοδελτίου Επικρατείας: «Επικεφαλής του ψηφοδελτίου η Ειρήνη Αγαπηδάκη, που συμβολίζει την έμφαση που θέλουμε να δώσουμε στα θέματα Υγείας και κομίζει την απόλυτη τεχνοκρατική επάρκεια και την βούληση να κάνει τη διαφορά σε έναν τόσο κρισιμο χώρο. Θα κάνουμε τομή σε σχέση με αυτό που συνέβαινε στο παρελθόν. Δεν είναι ένα ψηφοδέλτιο με σελέμπριτι. Μια ευκαιρία να μπουν στο κοινοβούλιο που ενδεχομένως να μην την είχαν με τον σταυρό».

Η λίστα των υποψηφίων

  1. Ειρήνη Αγαπηδάκη
  2. Θεόδωρος Σκυλακάκης
  3. Χρήστος Στυλιανίδης
  4. Ιωάννα Λυτρίβη
  5. Γιώργος Σταμάτης
  6. Νεφέλη Χατζηιωαννίδου
  7. Μαρία Πολύζου
  8. Γεωργία Βαχαρίδη
  9. Νίκος Παπαϊωάννου
  10. Νίκος Κορογιαννάκης
  11. Μαρία Διοΐλη – Διαμαντοπούλου
  12. Άννα Καστάνη
  13. Σπύρος Καρανικόλας
  14. Πορφυλένια Κανελλοπούλου
  15. Αντώνης Σγαρδέλης

Ποια είναι η Αγαπηδάκη

Η Ειρήνη Αγαπηδάκη είναι μια νέα γυναίκα που σχετίζεται με τον χώρο της Υγείας, «έτρεχε» το πρόγραμμα με τα ασυνόδευτα ανήλικα προσφυγόπουλα και «τρέχει» το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» για τις προληπτικές μαστογραφίες γυναικών.

Όπως αναφέρουν «γαλάζιες πηγές», η επιλογή της Ειρήνης Αγαπηδάκη συμβολίζει την έμφαση που δίνει η Ν.Δ. στη διεύρυνση, καθώς η ίδια ήταν από τις βασικές διοργανώτριες του «Μένουμε Ευρώπη».

Ειρήνη Αγαπηδάκη, Ν.Δ., Νέα Δημοκρατία
Η Ειρήνη Αγαπηδάκη | Photo credits: Eurokinissi

Οι υπόλοιποι υποψήφιοι

Στις πρώτες έξι εκλόγιμες θέσεις βρίσκονται τρεις γυναίκες και τρεις άνδρες. Επίσης, σε εκλόγιμη θέση βρίσκεται η Μαρία – Νεφέλη Χατζηιωαννίδου, η οποία εμπνεύστηκε και «τρέχει» το πρότζεκτ με τίτλο «Υπέροχες Γυναίκες» από το 2019. Πρόκειται πλέον για αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, η οποία έχει ως στόχο «να ενδυναμώσει και να παροτρύνει τις γυναίκες να συμμετέχουν και να δημιουργούν δράσεις που έχουν θετικό κοινωνικό αντίκτυπο».

Μαρία – Νεφέλη Χατζηιωαννίδου, Ν.Δ., Νέα Δημοκρατία
Η Μαρία – Νεφέλη Χατζηιωαννίδου | Photo credits: Eurokinissi

Ακόμα, στην πρώτη εξάδα είναι και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θοδωρής Σκυλακάκης. Ο ίδιος είχε λάβει τη θέση της εκλιπούσας Μαριέττας Γιαννάκου και έτσι κι αλλιώς δεν είχε συμπληρώσει πλήρη θητεία, κατά το σκεπτικό του Κυριάκου Μητσοτάκη. Πάντως, σε κάθε περίπτωση, ο υπουργός είναι στον κύκλο των έμπιστων του απερχόμενου πρωθυπουργού, ο οποίος αναγνωρίζει τη δουλειά του στενού συνεργάτη του.

Ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, ο οποίος θα εκπροσωπεί τον απόδημο Ελληνισμό και αποτελεί προσωπική επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη. Τέταρτη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας η Ιωάννα Λυτρίβη, με τον πρόεδρο της Ν.Δ. να αναφέρει: «Ο τομέας της πιστοποίησης θα είναι κρίσιμος την επόμενη τετραετία. Η εκπαίδευση δεν σταματάει ποτέ και η εκπαίδευση με την αγορά εργασίας είναι συνδεδεμένες και η Ιωάννα έχει να προσφέρει πολλά».

Ιωάννα Λυτρίβη, Ν.Δ., Νέα Δημοκρατία
Η Ιωάννα Λυτρίβη

Υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Ν.Δ. θα είναι και ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Πολιτικής και Καταπολέμησης της Φτώχειας, Γιώργος Σταμάτης, ο οποίος δήλωσε: «Είναι τιμή για εμένα και την οικογένειά μου. Οι γονείς μου είναι περήφανοι για τον γιο τους και τη χώρα τους. Να δούμε αυτούς που δεν τους έβλεπε κανείς. Έτσι ξεκίνησε η επαφή μου με τον κ. Μητσοτάκη. Κάθε πολίτης πρέπει να ξέρει ότι υπάρχει κράτος και ένας πρωθυπουργός που μεριμνά για όλους. Ένας φίλος μου άστεγος στο λιμάνι είπε: “Όταν ο άνθρωπος που μίλησε στο Κογκρέσο, έρχεται στο λιμάνι για να δει πώς ζούμε και να μας βοηθήσει, τότε και η Ελλάδα και εμείς έχουμε την πραγματική ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο”».

Γιώργος Σταμάτης, Ν.Δ., Νέα Δημοκρατία
O Γιώργος Σταμάτης | Photo credits: Eurokinissi

Στην έβδομη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας της Ν.Δ. βρίσκεται η αθλήτρια Μαρία Πολύζου. Ακολούθως, είναι η δικηγόρος Γεωργία Βαχαρίδη. Υποψήφιοι, επίσης, είναι και ο πρύτανης του ΑΠΘ Νίκος Παπαϊωάννου, καθώς και ο δικηγόρος Νίκος Κορογιαννάκης ως εκπρόσωπος των Ελλήνων της ομογένειας.

Ακόμα, στην ενδέκατη θέση είναι η Μαρία Διαμαντοπούλου, εκπαιδευτικός και ως ως εκπρόσωπος των Ελλήνων της ομογένειας. Επίσης, υποψήφιοι στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Ν.Δ. είναι η αγρότισσα από τη Μαγνησία Άννα Καστάνη, ο πρώην αναπληρωτής εκπρόσωπος και εκπρόσωπος της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Σπύρος Καρανικόλας.

Σπύρος Καρανικόλας, Ν.Δ., Νέα Δημοκρατία
Ο Σπύρος Καρανικόλας | Photo credits: Eurokinissi

Τέλος, στις δύο τελευταίες θέσεις του ψηφοδελτίου Επικρατείας της Ν.Δ. συγκαταλέγονται η διευθύντρια Γραφείου Τύπου και Ενημέρωσης της ΟΝΝΕΔ Πορφυλένια Κανελλοπούλου και ο θρυλικός γενικός διευθυντής της Ν.Δ. επί Κωνσταντίνου Μητσοτάκη Αντώνης Σγαρδέλης.

Εκτός ψηφοδελτίου Επικρατείας η Παγώνη

Η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), Ματίνα Παγώνη, δήλωσε την Παρασκευή (28/04) ότι δεν θα είναι υποψήφια στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Ν.Δ. για τις εθνικές εκλογές που θα γίνουν στις 21 Μαΐου και το οποίο ανακοινώθηκε στις 10:30 από τον πρωθυπουργό και πρόεδρο του κόμματος, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Συγκεκριμένα, σε σχετικές δηλώσεις της στο MEGA, η Ματίνα Παγώνη ανέφερε: «Από χθες έχει ξεκινήσει η συζήτηση για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, τι θα γίνει και ποιοι θα είναι. Επειδή έχω συνηθίσει τον κόσμο να λέω αλήθειες, εγώ στο Επικρατείας της Ν.Δ. δεν θα είμαι. Από χθες έχω δεχθεί πολλά μηνύματα από όλη την Ελλάδα, δεν μπορούσα να απαντήσω σε αυτούς τους ανθρώπους. Δεν θα είμαι στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, να σταματήσει αυτή η ιστορία».

Ακόμα, η ίδια πρόσθεσε: «Στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, ο αρχηγός του κόμματος επιλέγει τα πρόσωπα που είναι αναγνωρίσιμα και θα πάρουν ψήφους από όλη την Ελλάδα, γιατί εμείς ως Ν.Δ. θέλουμε την αυτοδυναμία. Επομένως, ο αρχηγός του κόμματος θα επιλέξει τα κατάλληλα πρόσωπα, εγώ δεν θα είμαι εκεί».

Όσον αφορά στο παρασκήνιο της απόφασης να μην συμπεριληφθεί στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Ν.Δ., η Ματίνα Παγώνη είπε: «Δεν έχει σημασία πότε είχα συνάντηση. Δεν θέλω να λέω ψέματα στον κόσμο. Δεν έχει νόημα να συζητάμε, τελειώνει το θέμα Παγώνη σήμερα. Είναι κάποια άλλα πρόσωπα που έχουν περισσότερη αναγνωρισιμότητα. Τον κ. Σκυλακάκη και τον κ. Στυλιανίδη τους γνωρίζω, τις υπόλοιπες κυρίες, την κ. Αγαπηδάκη και την κ. Χατζηιωαννίδου, δεν τις γνωρίζω».

Photo credits: Eurokinissi