Και ξαφνικά… οικονομία και συζήτηση για τη φορολογία. Παρότι πήγαμε στις πρώτες εκλογές με πολύ διαφορετική ατζέντα, τα δεδομένα στον πολιτικό διάλογο και τις προεκλογικές… «σφαγές» έχουν αλλάξει άρδην τις τελευταίες ημέρες. Η αρχή βέβαια έγινε με τις δηλώσεις του Γιώργου Κατρούγκαλου πριν τις 21 Μαΐου, που στοίχισαν και στον ίδιο και στον ΣΥΡΙΖΑ.

Η τοποθέτησή του περί αύξησης εισφορών σε ελέυθερους επαγγελματίες τον έθεσε εκτός εκλογών, ενώ αποτέλεσε τεράστιο πλήγμα και για τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ που δεν κατάφερε να μαζέψει «τις προσωπικές απόψεις» του άλλοτε υπουργού Εργασίας.

Χθες ήταν η σειρά της Πόπης Τσαπανίδου να μιλήσει για πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ να φορολογήσει τα υπερκέρδη εταιριών, με τον Άκη Σκέρτσο από πλευράς Νέας Δημοκρατίας να παίρνει την πάσα και να κάνει λόγο για κίνηση που θα επιφέρει πλήγμα στις επιχειρήσεις.

Το δε ΠΑΣΟΚ «έμπλεξε» με τις χθεσινές τοποθετήσεις του υποψήφιου Βουλευτή, Στέφανου Παραστατίδη περί αύξησης άμεσων φόρων όπως είναι ο ΕΝΦΙΑ.

Είναι φανερό ότι τις τελευταίες μέρες, τα ζητήματα της οικονομίας και του πώς σκέφτονται την επόμενη μέρα σε κάθε κόμμα, μονοπωλούν την επικαιρότητα.

Δεν είναι τυχαίο ότι χθες από την Κρήτη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης γύρισε στο 2015 ειρωνευόμενος τον Αλέξη Τσίπρα που «πήγε, έκανε μια διαπραγμάτευση 17 ωρών και γύρισε με μνημόνιο. Εγώ πήγα, διαπραγματεύτηκα και επέστρεψα με 31 δισ.»

Αντίστοιχα, δεν είναι τυχαίες και οι χθεσινές τοποθετήσεις του Αλέξη Τσίπρα από τη Νίκαια, όπου αναφέρθηκε στο τι έγινε επί ΣΥΡΙΖΑ παρά το μνημόνιο. «Αύξηση του κατώτατου μισθού, κατάργηση του υποκατώτατου μισθού, επιβολή προστίμων στις τράπεζες που παραβίαζαν το ωράριο, αναγέννηση του ΣΕΠΕ, προώθηση νομοθετικών ρυθμίσεων για τους αόρατους και επισφαλείς εργαζόμενους – όπως στην περίπτωση των κούριερ».

Μίλησε, δε, για διαφορετική αντίληψη στο ζήτημα της ανάπτυξης, που κατά τη δική του κρίση «δεν προϋποθέτει ανθρωποθυσίες αλλά είναι συνώνυμη με τους κανόνες, με τα δικαιώματα, με τη δικαιοσύνη, με τη βασική αρχή ότι ο πλούτος πρέπει να μοιράζεται και να τον απολαμβάνουν όλοι οι παραγωγοί του».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευθεί για μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και ακόμα και μηδενισμό του σε βασικά είδη διατροφής.

Το ΠΑΣΟΚ τέλος, φρόντισε να ξεκαθαρίσει αμέσως τη θέση του τονίζοντας ότι «πουθενά στο πρόγραμμά μας δεν υπάρχει αναφορά για αύξηση φόρων όπως ο ΕΝΦΙΑ, το αντίθετο μάλιστα», αδειάζοντας ουσιαστικά τον κ. Παραστατίδη.

Ο κ. Ανδρουλάκης τονίζει με κάθε ευκαιρία ότι το ΠΑΣΟΚ είναι κατά της φοροκαταιγίδες που έρχεται, ότι επιδιώκει φορολογική δικαιοσύνη και εξάλειψη των ανισοτήτων.