Συζητείτο έντονα πριν τις πρώτες εκλογές και στο διάστημα από τις πρώτες ως τις δεύτερες, ότι στον ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα ξέφραγο αμπέλι, ο καθένας λέει ό,τι του καπνίσει και υπάρχει μια διαρκής παρέκκλιση από το κεντρικό αφήγημα που το θέτει πάντοτε ο ηγέτης. Και σε σύγκριση με τη ΝΔ και τον τρόπο που διοικεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υπάρχει η μέρα με τη νύχτα.

Αυτή η σύγκριση ανάμεσα στα δύο κόμματα ήταν θεωρητική μέχρι που ήρθε η στιγμή ο Κυριάκος Μητσοτάκης να την επιβεβαιώσει στην πράξη. Πρώτα, ήρθε το τέλος του υποψήφιου βουλευτή Πνευματικού, μετά τη δήλωσή του για τους καρκινοπαθείς σε τελικό στάδιο. Μετά, ήρθε το άδειασμα Μηταράκη για τις δηλώσεις του περί έφιππης και πανεπιστημιακής αστυνομίας.

Και σήμερα, μέσα σε λίγες ώρες, υπήρξαν δύο πρόσωπα τα οποία αποτέλεσαν την Ιφιγένεια του Μητσοτάκη μπροστά στον στόχο του να ξεκαθαρίσει προς πάσα κατεύθυνση εντός ΝΔ και κυβέρνησης, ότι η χαλαρότητα δεν επιτρέπεται επ’ ουδενί, πολλώ δε όταν η χώρα καίγεται και υπάρχουν τόσες απώλειες σε περιβάλλον και ζωή.

Η παρουσία του Νότη Μηταράκη στην Πάτμο για διακοπές έβγαλε εκτός εαυτού τον πρωθυπουργό, ο οποίος μαζί με όλο το κυβερνητικό σχήμα και τους βουλευτές, βρίσκονται εντός Αθηνών θέλοντας να δείξουν πως βρίσκονται επί ποδός για να συμβάλλουν στο ζήτημα της πυρκαγιάς. Την ώρα που ο πρωθυπουργός βρίσκεται στις επάλξεις, πηγαίνει στην Κρήτη στην κηδεία του ενός εκ των δύο πιλότων και δηλώνει «έχουμε πόλεμο», ένας υπουργός να βρίσκεται σε σκάφος στο Αιγαίο..;

Η, ούτως ή άλλως, ισχνή στήριξη που είχε εκφραστεί προς το πρόσωπο του Μηταράκη πριν μερικές ημέρες σε τηλεοπτική συνέντευξη, ήρθη εν μία νυκτί, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν άφησε περιθώριο στον πρώην Υπουργό Προστασίας του Πολίτη από την παραίτηση μετά από 32 μέρες παρουσίας στο αξίωμα αυτό.

Δεν πέρασαν παρά μερικές ώρες και ο Γιώργος Πατούλης, ο υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής, δέχτηκε τις έντονες παρατηρήσεις του πρωθυπουργού για το ζεϊμπέκικο και την γιορτινή διάθεση σε εκδήλωση στο Ζάππειο, εικόνα που δεν συνάδει με τις δύσκολες μέρες που βιώνει η χώρα.

Μάλιστα, το συγκεκριμένο ζεϊμπέκικο έλαβε χώρα χθες το βράδυ, νύχτα που ήταν πολύ δύσκολη για τη Νέα Αγχίαλο και τον Βόλο συνολικά, όπου σημειώθηκαν ως και εκρήξεις, με την φωτιά να φτάνει σε αποθήκη πυρομαχικών της 111 ΠΜ. Ένα βράδυ στο οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης μάθαινε για τις εκρήξεις από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, τον κ. Φλώρο, και έσπευσε στο επιχειρησιακό κέντρο, ένα στέλεχος της ΝΔ χόρευε ζεϊμπέκικο.

Ο Μητσοτάκης θέλει να βάλει ΣΤΟΠ στην χαλαρότητα

«Χτες παρευρέθηκα σε μια εκδήλωση γυναικών της ομογένειας, που διοργανώθηκε στο Ζάππειο Μέγαρο. Προς το τέλος της εκδήλωσης αυτής και λίγο πριν την αποχώρησή μου, κάποιες από τις παρευρισκόμενες μου ζήτησαν να χορέψω μαζί τους κι εγώ εντελώς λανθασμένα, όπως οφείλω να παραδεχθώ εκ των υστέρων, ανταποκρίθηκα θετικά στην πρόσκληση τους.

Ήταν μια κακιά στιγμή, για την οποία θέλω ειλικρινά να ζητήσω συγγνώμη. Σε όλη την πολιτική μου διαδρομή έχω αποδείξει ότι δεν κρύβομαι στα δύσκολα, κι έχω το πολιτικό θάρρος να παραδέχομαι και να διορθώνω τα λάθη μου. Χτες έκανα λάθος και ζητώ συγγνώμη αν, σε μια δύσκολη για την Πατρίδα μας συγκυρία, έστειλα με μια στιγμιαία πράξη μου το λάθος μήνυμα».

Μπορεί ο ίδιος ο Πατούλης να ζήτησε συγγνώμη και να αναγνώρισε το λάθος του, στην Πειραιώς όμως αντιλαμβάνονται όλοι ότι ο Μητσοτάκης δεν θέλει να αφήσει την παραμικρή σκιά να κινείται και δεν πρόκειται να συγχωρήσει το παραμικρό λάθος.

«Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά», επικοινωνείται από τα κεντρικά της ΝΔ και καθίσταται σαφές πως όσο υπάρχει κρίση οποιασδήποτε μορφής στη χώρα, όποιος δεν είναι στο πόστο του, καλύτερα να παραιτηθεί από μόνος του, πριν τον…παραιτήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αυτό είναι το κλίμα εντός της ΝΔ και της κυβέρνησης, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει ξεκαθαρίσει από τις πρώτες εκλογές πως η καθολική επικράτησή του, δεν σημαίνει κάποιου είδους χαλάρωση. Αντιθέτως, όπως έχει τονίσει επανειλημμένως, σημαίνει περισσότερη ευθύνη απέναντι στους πολίτες, περισσότερη εγρήγορση και περισσότερος μόχθος.

Κι αν κάποιες επιλογές του σε επίπεδο κυβερνητικού επιτελείου ξένισαν αρκετούς την 26η Ιουνίου, κατανοεί τώρα κάποιος πως αυτό το διάστημα είναι ένα τεστ για όλους που καλούνται να ακολουθήσουν τη γραμμή που έχει θέσει, δίχως να ξεστρατίσουν ούτε βήμα. Ειδάλλως, θα βρεθούν εκτός του αξιώματος τους.