Η δημιουργία πλέον της νέας κοινοβουλευτικής ομάδας Νέα Αριστερά, το «πάγωμα» στην Κουμουνδούρου από τις δημοσκοπήσεις, το μικρό ποσοστό που διέρρευσε προς ΠΑΣΟΚ δημιουργούν μία ρευστή κατάσταση στον προοδευτικό χώρο και εκδηλώνονται οι προθέσεις εν όψει των Ευρωεκλογών.

Με δυσκολία φαίνεται ότι κρατιούνται στην Κουμουνδούρου για να μην ανοίξουν ευθέως μέτωπο με τους πρώην συντρόφους τους, οι οποίοι αποχώρησαν και τώρα ετοιμάζουν και το δικό τους πολιτικό φορέα, τη Νέα Αριστερά.

Γνωρίζουν ωστόσο πολύ καλά ότι ένας νέος γύρος αντιπαράθεσης, ακόμη και τώρα που οι δρόμοι τους έχουν χωρίσει και επίσημα, θα επιφέρει σημαντικές επιπτώσεις στις επόμενες δημοσκοπήσεις, καθώς θα σημάνει ένα νέο γύρο εσωστρέφειας στον χώρο, ο οποίος μπορεί να οδηγήσει στην πλήρη κατάρρευση.

Η μάχη της επιβίωσης στην κεντροαριστερά μόλις άρχισε, όπως και ο πόλεμος φθοράς μεταξύ των κομμάτων για το ποιος τελικά θα βγει κερδισμένος από την πολυδιάσπαση του χώρου.

Στέφανος Κασσελάκης

Κασσελάκης: Η περίοδος της ωρίμανσης

Ο Στέφανος Κασσελάκης στη νέα εποχή που ανοίγει πλέον μετά την επισημοποίηση της διάσπασης, δείχνει ότι περνάει στη φάση της ωρίμανσης, έχοντας πυκνώσει τον πολιτικό του λόγο και έχοντας κόψει μαχαίρι τις τηλεοπτικές εμφανίσεις του στις εκπομπές ποικίλης ύλης εδώ και μια εβδομάδα.

Χθες το βράδυ από το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο ο κ. Κασσελάκης επέστρεψε στα εγκώμια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αναφέροντας ότι «έβγαλε τη χώρα από το καθοδικό σπιράλ και τα κατάφερε με πρωτοφανή ρύθμιση του χρέους, θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, γεμάτα δημόσια ταμεία και αυξημένο κατώτατο μισθό».

Το αφήγημά του αυτή τη φορά το εμβάθυνε στο δόγμα των Δημοκρατικών των ΗΠΑ προωθώντας κατά πολλούς ακόμη περισσότερο την κεντροποίηση του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας για τον κατάλογο των αριστερόστροφων μεταρρυθμίσεων τον οποίο σκοπεύει να εμφυσήσει στην κυβερνητική αριστερά.

Ποιος θα κερδίσει την αξιοπιστία;

Το ζήτημα της αξιοπιστίας είναι τώρα το κλειδί στις εξελίξεις έχοντας απέναντί του δυο βασικούς ανταγωνιστές, το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Αριστερά, αφού και τα δυο αυτά κόμματα ποντάρουν συστηματικά στην αξιοπιστία τους.

Για το λόγο αυτό και τα χτυπήματα που γίνονται από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ στους πρώην συντρόφους τους είναι χειρουργικά.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησε η αξιωματική αντιπολίτευση στο νομοσχέδιο για τα κόκκινα δάνεια και τους servicers.

Αν και η προσπάθεια να εμφανίσουν ως μεροληπτικούς υπέρ των funds τους πολιτικούς τους αντιπάλους σε ΠΑΣΟΚ και Νέα Αριστερά, δεν έφερε το επιθυμητό αποτέλεσμα επικοινωνιακά, ωστόσο ήταν ένα πρώτο χτύπημα ιδιαίτερα στους 11 και στη φερεγγυότητά τους απέναντι στα λαϊκά στρώματα.

Τσακαλώτος: Το φλερτ με το ΠΑΣΟΚ – Μετά την εκλογή Κασσελάκη βλέπω ένα κόμμα να διαλύεται

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν άφησε τίποτα να πέσει στο χώμα και έδωσε απάντηση από την πλευρά του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης Τσίπρα σε εμφάνισή του στο Open. Εστίασε κατευθείαν στην αχίλλειο πτέρνα του ΣΥΡΙΖΑ, στο διαχρονικό έλλειμμα αξιοπιστίας του και ιδιαίτερα τώρα, υπό τη νέα του ηγεσία.

«Δεν μπορεί να είσαι χυλός. Δεν μπορεί να μην ξέρει ο άλλος τι είσαι» είπε σε τηλεοπτική του συνέντευξη για να προσθέσει ότι «υπάρχει μια εξαέρωση, εγώ δεν το βλέπω καν σαν διάσπαση.

Βλέπω μετά την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη ένα κόμμα που διαλύεται, δεν χρησιμοποιώ καν τη λέξη διάσπαση» είπε ο κ. Τσακαλώτος, για να περάσει στο παρασύνθημα λέγοντας ότι για να συζητήσει κάποιος μαζί σου και να μπορείς να βάλεις όρους στη συνεργασία «πρέπει να αρχίσεις από ένα στιβαρό κόμμα που ξέρει τι θέλει. Εγώ υποστηρίζω εδώ και χρόνια κόκκινο, κόκκινο, πράσινο. Ελπίζω σε πολλά θέματα (να συνεργαστούμε)» συμπλήρωσε κλείνοντας πονηρά το μάτι προς ΠΑΣΟΚ μεριά.

Μάλιστα για τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε: «Δεν έχει ευθύνη μόνο ο κύριος Κασσελάκης, όλοι έχουμε ευθύνη και ο Αλέξης Τσίπρας μεγάλο μερίδιο της ευθύνης».

Το χτύπημα ήρθε σε μια φάση που η εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ έχει υποστεί ένα ισχυρό επικοινωνιακό πλήγμα και την ώρα που και το ΠΑΣΟΚ ποντάρει στην περαιτέρω μείωση της εκλογικής επιρροής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για να εδραιώσει και σε απόσταση ασφαλείας τη δεύτερη θέση στις δημοσκοπήσεις.

Το σκηνικό περιέπλεξε ακόμη περισσότερο η τοποθέτηση του «σκληρού» της Χαριλάου Τσικούπη, Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου ο οποίος εξέπληξε άπαντες με την τοποθέτησή του περί χαμηλών τόνων, ώστε να μην μείνει κανείς απομονωμένος την επόμενη ημέρα των Ευρωεκλογών.

«Εγώ πιστεύω ότι αυτό που μπορούμε να κάνουμε μέχρι τις Ευρωεκλογές είναι ο χώρος γενικώς της κεντροαριστεράς να κρατήσουμε την αντιπαράθεση σε ένα τέτοιο επίπεδο, ώστε να μην κόψουμε κάθε επαφή και επικοινωνία για μετά τις Ευρωεκλογές» είπε χαρακτηριστικά σε μια δήλωση που ερμηνεύτηκε ως ένα ευθύ άνοιγμα της Χαριλάου Τρικούπη προς όλες τις κατευθύνσεις, σε μια φάση που το ΠΑΣΟΚ αισθάνεται ότι είναι εκείνο που έχει τώρα το πάνω χέρι.

Χαρίτσης: «Δεν θέλουμε την αναπαλαίωση του παλιού ΣΥΡΙΖΑ»

Το δεύτερο χτύπημα ήρθε και αυτό διά της πλαγίας αυτή τη φορά στον Αλέξη Χαρίτση, που θεωρείται το αντίπαλο δέος του κ. Κασσελάκη και με το πλεονέκτημα μάλιστα της κοινοβουλευτικής παρουσίας.

Η αρχική απάντηση «δεν θέλουμε την αναπαλαίωση του παλιού ΣΥΡΙΖΑ» του πρόεδρου της ΚΟ της Νέας Αριστεράς στο ερώτημα αν θα ήταν ανοιχτό το κόμμα στον κ. Τσίπρα έγινε αντικείμενο αρνητικής αναπαραγωγής από φιλικά ΜΜΕ στην Κουμουνδούρου και στον ίδιο τον κ. Κασσελάκη, οι οποίοι έσπευσαν να χρεώσουν στους 40άρηδες πλήρες άδειασμα του πρώην προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Χαρίτσης στην επιμονή της Νίκης Λυμπεράκη, στα parapolitika 90,2, σημείωσε αμέσως μετά «εγώ δεν μπορώ να διερμηνεύσω τις σκέψεις ή τη στάση του κ. Τσίπρα ούτε κανενός άλλου.

Από τους 11 πάντως μιλούν για πανικό συγκεκριμένων κύκλων πέριξ του ΣΥΡΙΖΑ, στην αγωνία τους να ανακαλύψουν ανύπαρκτες επιθέσεις στο πρόσωπο του πρώην πρωθυπουργού, αλλά και για επιβεβαίωση της τακτικής του να πορεύονται με κοπτοραπτική, fake news και δημιουργία εντυπώσεων.