🗳️ Ένα σενάριο, «εφιαλτικό» σε κάθε περίπτωση, φέρνει την Ελλάδα στο επόμενο χρονικό διάστημα οδηγείται διαδοχικά στην κάλπη – σενάριο που ακούγεται πολύ σε δημοσιογραφικά και πολιτικά γραφεία εσχάτως. Μετρήστε: δύο βουλευτικές (21 Μαΐου και 2 Ιουλίου φέτος), συν άλλες δύο αυτοδιοικητικές το φθινόπωρο, τέσσερις.

🇪🇺 Ακολουθούν, Μάιο του 2024 οι Ευρωεκλογές. Και την άνοιξη του 2025 υπάρχει μια ακόμα πιθανότητα για κάλπες, όταν θα λήξει η θητεία της Προέδρου της Δημοκρατίας. Τότε, αν μετά από τις διαδοχικές ψηφοφορίες στο κοινοβούλιο δεν εξασφαλιστεί η πλειοψηφία (έχει καταργηθεί αυτή των 180 ψήφων) για την εκλογή, θα πρέπει να διαλυθεί η Βουλή και να ακολουθήσουν πρόωρες. Λέτε;

📋 Εδωσε λαβές για πολλές κουβέντες η τελική λίστα με τους νέους υποψήφιους της Νέας Δημοκρατίας, την οποία συνέθεσαν ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Γιάννης Μπρατάκος, ο γραμματέας πολιτικής επιτροπής της ΝΔ Παύλος Μαρινάκης και ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Θανάσης Νέζης, οι οποίοι ήταν σε άμεση επικοινωνία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την τελική έγκριση.

🆕 Πλην των… αναμενόμενων και τους οποίους είχε αναφέρει από καιρό η στήλη (Δημήτρης Αβραμόπουλος στην Ηλεία, Σέβη Αμανατίδου Βολουδάκη στα Χανιά) υπήρξαν και καινοτομίες. Όπως η γνωστή οδοντίατρος Γιώτα Τριγώνη στην Εύβοια, ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Σαλτούρος στην Ξάνθη και ο πρόεδρος των ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσιος στη Χαλκιδική. Στο Δυτικό Τομέα της Αθήνας κατεβαίνουν ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και η υφυπουργός εργασίας Μαρία Συρεγγέλα, στον Νότιο ο διάσημος ραδιοφωνικός παραγωγός Ποσειδώνας Γιαννόπουλος καθώς και η κόρη της Φάνης Πάλλη Πετραλιά, Θεοδώρα αλλά και ο Γρηγόρης Ψαριανός.

🚨 Ο, δε, πρώην βουλευτής Θέμης Χειμάρρας, ο οποίος θα είναι υποψήφιος στη Φθιώτιδα, θα συμπεριληφθεί στα ψηφοδέλτια αλλά αναμένεται ένα έγγραφο από την εισαγγελία το οποίο θα επικυρώσει και τυπικά τη συμμετοχή του – ότι όντως ο ΣΔΟΕ δεν βρήκε κάτι το επιλήψιμο σε όσα είχαν δει το φως της δημοσιότητας. Και το όνομα του Κώστα Αχ. Καραμανλή απουσίαζε από τις Σέρρες αλλά θα ανακοινωθεί προσεχώς, καθώς απέκρουσε τις πιέσεις που του ασκήθηκαν, κυρίως έμμεσα, να μην κατέλθει υποψήφιος.

⌛ Στο… περίμενε είναι ο Άρης Σπηλιωτόπουλος που θεωρεί ότι η βουλευτική του καριέρα δικαιούται επανεκκίνησης. Τι περιμένει; Με τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά ο Αλέξης Τσίπρας δεν αποφάσισε να κάνει την κίνηση, τουλάχιστον ως τώρα. Πάντως το Επικρατείας του κόμματος είναι ακόμη σχετικά άδειο…

🆕 Αντίθετα ο Ευάγγελος Αντώναρος «κλείδωσε» για υποψήφιος στην Ανατολική Αττική. Εκεί όπου λογικά θα επανεκλεγούν οι Χρήστος Σπίρτζης, Νάσος Αθανασίου, Πάνος Σκουρολιάκος κι αν βγάλει και τέταρτη έδρα ο ΣΥΡΙΖΑ (μιας και η εν λόγω περιφέρεια έχει πλέον 12 έδρες αντί για 10) φαβορί, μαθαίνω, είναι η ανερχόμενη άλλοτε επικοινωνιολόγος του Τσίπρα, Μάγκυ Δούση. Αρκετά πιο μακριά είναι ο Γιώργος Καραμέρος.

💰 Στροφή στα των οικονομικών τους προγραμμάτων κάνουν τα δύο κόμματα. Το Μαξίμου δίνει πλέον, προεκλογικά, βάρος πεδία που θεωρεί ως «συγκριτικά πλεονεκτήματα» απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, όπως η οικονομία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ρίχνει το συγκεκριμένο «χαρτί», ωστόσο το ίδιο επιδιώκει και ο Αλέξης Τσίπρας, θέλοντας να εξειδικεύσει το σχέδιό του για την επόμενη μέρα και φέρνει σε πρώτο πλάνο τους μικρομεσαίους, τους αγρότες και τη νεολαία. Εξ ου και επιχειρήματα ένθεν ένθεν (τύπου 2015, υποκλοπές και άλλα) έχουν περάσει σε δεύτερο πλάνο.

💣 Όσο για τα μικρότερα κόμμα; Στην κοσμάρα τους. Ούτε καν λίστα υποψηφίων δεν έχουν ανακοινώσει. Το, δε, ΜέΡΑ25 μέσω Γιάννη Βαρουφάκη φρόντισε να θέσει στόχο: να ανατινάξει το τραπεζικό σύστημα. Όχι, η εποχή των capital controls δεν έχει περάσει ανεπιστρεπτί, εντέλει.

👓 Πάταγο, βλέπω, κάνουν σε δημοπρασία για καλό σκοπό τα ιστορικά γυαλιά του αείμνηστου ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Παπανδρέου αλλά και το κομπολόι του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Για τα γυαλιά του Ανδρέα η μεγαλύτερη προσφορά φτάνει τα 7.500 ευρώ – τα οποία παραχώρησε ο γιος του και νυν Ευρωβουλευτής, Νίκος.

Το ιστορικό κομπολόι του Μητσοτάκη, το οποίο συγκεντρώνει μέχρι στιγμής προσφορά στα 610 ευρώ. Τη δημοπρασία οργανώνει ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός CREAID και τα έσοδα θα διατεθούν στο σωματείο «ΕΛΠΙΔΑ-Σύλλογος Φίλων Παιδιών με Καρκίνο». Στην ίδια δημοπρασία βρίσκεται το σταυρουδάκι του Πάπα Φραγκίσκου, το οποίο έχει μέχρι στιγμής προσφορά στα 2.100 ευρώ.

🟢 Ειρήσθω εν παρόδω ο Στράτος Φαναράς της Metron Analysis είναι από τους πιο στενούς συμβούλους του Νίκου Ανδρουλάκη ενόψει εκλογών. Ο ίδιος είναι πίσω από όσα έχει πει ο αρχηγός για τις κυβερνήσεις συνεργασίας ενώ ο Φαναράς, ερµηνεύοντας τα αποτελέσµατα όλων των δηµοσκοπήσεων από τα Τέµπη και µετά, κατέληξε στο συµπέρασµα ότι το ΠΑΣΟΚ σε µεγάλο βαθµό κατάφερε να βρεθεί εκτός κάδρου των ευθυνών, παρά το αφήγηµα για διαχρονικές ευθύνες.

🙁 Ιδιαίτερα ενοχλημένος εμφανίζεται σε ιδιωτικές του συζητήσεις ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμμένος μετά τη απόσυρση από το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών του άρθρου για τις ανεξάρτητες Αρχές. Αφενός το είχε διαμορφώσει ο ίδιος (και μάλιστα είχε αποσπάσει τη συμφωνία καθενός από τους επικεφαλής των Αρχών χωρίς αντιρρήσεις), αφετέρου η απόσυρση δρομολογήθηκε ούτε αυτός (βλ. παρακάτω) χωρίς να ενημερωθεί.

‼️ Τι ακριβώς είχε συμβεί; Η κυβέρνηση θέλησε αρχικά να δημιουργήσει «ακαταδίωκτο» για το ΕΣΡ για να το θωρακίσει από μηνύσεις τύπου Στέφανου Χίου και Κυριάκου Βελόπουλου. Αντί να φέρει όμως διάταξη μόνο για το ΕΣΡ, δημιούργησε μια γενική διάταξη για όλες τις ανεξάρτητες Αρχές – εξαιρώντας τις περιπτώσεις δόλου και παραβίασης απορρήτου. Εν τω μεταξύ η ρύθμιση για την παραβίαση απορρήτου υπήρχε ήδη – άρα γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ φωνάζουν ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να κλείσει το στόμα της ΑΔΑΕ λόγω των υποκλοπών; Κι όμως, αν και οι φωνές ήταν εν αδίκω, υπήρξε υποχώρηση της κυβέρνησης: η διάταξη για τη δυνατότητα δίωξης των μελών των ανεξαρτήτων αρχών σε περίπτωση παραβίασης απορρήτου αποσύρθηκε από τη γενική διάταξη – αλλά θα παραμείνει για την ΑΔΑΕ! Σουρεάλ…

🔚 Και γίνεται ακόμη πιο σουρεάλ με τη διαμαρτυρία του Μάκη Βορίδη, ότι δεν είχε καμία ενημέρωση (ούτε αυτός) αλλά και ότι γενικά τελεί πολέμιος της θέσπισης ακαταδιώκτων. Εξ ου και στο τέλος η αποτυχία χρεώθηκε στον κ. Πικραμμένο. Προχειρότητα, αν μη τι άλλο.

Κουίζ: υπάρχει υποψήφιος βουλευτής που δεν έχει… καν σπίτι στον νομό όπου κατεβαίνει – και ξεκίνησε την προεκλογική του καμπάνια μένοντας σε ξενοδοχείο; Ε, έταξε βέβαια διάφορα. Για αρχή, δρόμους. Νέους δρόμους…

🇬🇷 Ανεξαρτήτως του τι θα γίνει με το ακροδεξιό μόρφωμα του Ηλία Κασιδιάρη στον Αρειο Πάγο, το κόμμα Πατριωτική Ενωση του γερο-Πρόδρομου Εμφιετζόγλου απορροφά / συνεργάζεται με ένα κάρο άλλα μικρά, εθνικιστικά, ακροδεξιά και φιλοεκκλησιαστικά κόμματα. Μετρήστε: το ΠΑΤΡΙ.Δ.Α. του Κωνσταντίνου Μπογδάνου (ό,τι τέλος πάντων απέμεινε από αυτό), το Ελληνορθόδοξο Κίνημα Σωτηρίας του Δημήτρη Μπάκαλη, το Εθνικό Πατριωτικό Κόμμα Ελλάδος, η Ελληνική Ανατροπή και η Νέα Ελλάδα. Μάνι μάνι, ένα 2% μπορεί και να το πιάσει…

🏛️ Παρεμπιπτόντως, τη Δευτέρα έρχεται στη Βουλή νέα ρύθμιση για να μπλοκαριστεί το κόμμα Κασιδιάρη. Η ρυθμιστική τροπολογία αφορά στο η απόφαση να ληφθεί από την ολομέλεια του α’ τμήματος του Αρείου Πάγου, δηλαδή και των 10 μελών, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου, και όχι μόνο από τη πενταμελή επιτροπή, όπως ισχύει μέχρι σήμερα.

🍷 Αυτοδιοικητική συνάντηση με καλό φαγητό και πολιτική κουβέντα είχαν σε γνωστό εστιατόριο του Γαλατσίου, ιδιοκτησίας του δημάρχου και προέδρου των ΠΕΔΑ Αττικής Γιώργου Μαρκόπουλου, «γαλάζιοι» δήμαρχοι της Αττικής. Επίσημος προσκεκλημένος ήταν ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Α’ Αθήνας της ΝΔ Νικήτας Κακλαμάνης ο οποίος δεν ξεχνάει ποτέ τις αυτοδιοικητικές του ρίζες ως δήμαρχος Αθηναίων και πρόεδρος της τότε ΚΕΔΚΕ. Το «παρών» έδωσαν μεταξύ άλλων οι δήμαρχοι Παλαιού Φαλήρου Γιάννης Φωστηρόπουλος, Αγίας Παρασκευής Βασίλης Ζορμπάς, Μεταμόρφωσης Στράτος Σαραούδας, Αιγάλεω Γιάννης Γκίκας και Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος.


Δια την υπογραφήν, Back door

Email: backdoorintro@gmail.com