Αντίδραση στην πρόθεση του υπουργού Οικονομικών για πλαφόν στα επιτόκια των δανειοληπτών από το ΜέΡΑ25: «Ικέτης ο Σταϊκούρας, παρακαλά τις τράπεζες για το αυτονόητο».

Γράφει η ανακοίνωση: «Ας σκεφτούμε την εξής εικόνα: ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, γονυπετής, ικέτης μπροστά στα ΔΣ των Τραπεζών, παρακαλά να του κάνουν προεκλογικά τη χάρη να μειώσουν ελαφρώς την κερδοφορία τους. Το αποτέλεσμα της ικεσίας; Δωδεκάμηνο πάγωμα των επιτοκίων στα στεγαστικά δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο των ενήμερων οφειλετών. Θα αναρωτιόταν κάποια/ος: “Μα καλά, δεν είναι ούτως ή άλλως προς το συμφέρον των τραπεζών να παγώσουν τα κυμαινόμενα επιτόκια στους ενήμερους δανειολήπτες, ώστε να μην καταστούν… κόκκινοι”; Εύλογη σκέψη μεν, χωρίς να έχει ληφθεί υπόψιν η αγορά πώλησης δανείων στα funds δε» αναφέρει το κόμμα.

Ας πούμε ότι το κόμμα του Γιάννη με ένα ν, Βαρουφάκη έχει ένα point αναφορικά με το κυμαινόμενο επιτόκιο – που είναι όντως μεγάλο και ανεξέλεγκτο παρά τις υπουργικές εκκλήσεις.

Και συνεχίζουν από το ΜέΡΑ25: «Ο κος Σταϊκούρας τώρα, όπως και ο προκάτοχός του στο ΥΠΟΙΚ κ. Τσακαλώτος, έχουν θεσμοθετήσει ένα πλαίσιο ασυδοσίας των τραπεζών, όπου όλα λειτουργούν υπέρ τους. Εξ ου και ο Υπουργός πάει ως ικέτης, εξ ου και το πάγωμα είναι προσωρινό. Εμείς, μπροστά στους Υπουργούς ικέτες, που παρακαλούν τις τράπεζες για να γίνει το αυτονόητο, να προστατευτούν δηλαδή οι δανειολήπτες με κυμαινόμενα επιτόκια, επαναλαμβάνουμε: Ήρθε η ώρα να ανατινάξουμε το Τραπεζικό Σύστημα».

Το άνωθεν link, από το καλό site news247.gr το επισύναψαν από το κόμμα και παραπέμπει, ως βλέπετε, σε άρθρο του γενικού γραμματέα του ΜέΡΑ5 κ. Βαρουφάκη. Και τι μας λέει ο άλλοτε υπουργός Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ που ήθελε να γίνει… τσάρος; Ότι…

  • …δεν χρειάζεται πλέον να βασιζόμαστε σε κανένα ιδιωτικό, κερδοσκοπικό, αποσταθεροποιητικό δίκτυο τραπεζών.
  • …δεν χρειάζεται πλέον να βασιζόμαστε σε κανένα ιδιωτικό, κερδοσκοπικό, αποσταθεροποιητικό δίκτυο τραπεζών.
  • …ήρθε η ώρα να τινάξουμε στον αέρα ένα ανεπίδεκτο διόρθωσης τραπεζικό σύστημα.

Θυμήθηκε ο Βαρουφάκης την εποχή που ήταν αντιπολίτευση, μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ, και θέλει να ανατινάξει το τραπεζικό σύστημα; Πάλι;

Θυμήθηκε την εποχή των capital controls;

Θυμήθηκε την εποχή της… δημιουργικής ασάφειας (σ.σ. δική του ερμηνεία) που επί μήνες, τάχα μου, διαπραγματευόταν με τους δανειστές και το ελληνικό χρέος διογκώθηκε;

Ο Βαρουφάκης δεν φαντάζεται εαυτόν ως Λουδοβίκο, ως είχε αναφερθεί κάποτε. Ο Γιάνης θεωρεί τον Βαρουφάκη ως τον σύγχρονο Κολοκοτρώνη των τραπεζών. Ο «γέρος του Μοριά», στην πεδιάδα του Άργους κατά τη διάρκεια του Εικοσιένα, ζητούσε από τους άλλους στρατηγούς να το ρίξουν στον κλεφτοπόλεμο εναντίον του Δράμαλη («Ο Θοδωράκης θυμήθηκε τα παλιά του και θέλει να γίνει κλέφτης για να γυρίζει από βουνοκορφή σε βουνοκορφή» είπε πει ο Πετρόμπεης).

Εντέλει ο Κολοκοτρώνης δικαιώθηκε. Το έγραψε η ιστορία. Όπως έγραψε πως κάθε εμπλοκή του Βαρουφάκη με το τραπεζικό σύστημα έχει αποδεχθεί μοιραία και καταστροφική για τη χώρα.

Και, αύριο μεθαύριο, το εν λόγω κόμμα ίσως κληθεί να συγκυβερνήσει…