Ήδη το πρώτο δύσκολο νομοσχέδιο έγινε γνωστό και αφορά στον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Λεπτομέρειες δεν ανακοινώθηκαν παρά το γεγονός ότι για τον σκοπό αυτόν συνεδρίαζε τακτικά μια επιτροπή που παρέδωσε το πόρισμά της προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Όπως γράφει η αποκαλυπτική στήλη Back Door: «Το δεύτερο νομοσχέδιο έγινε γνωστό από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, στις προγραμματικές: η θεσμοθέτηση των μη κρατικών ΑΕΙ, διά της οδού των διακρατικών συμφωνιών. Ήτοι, ιδιωτικά πανεπιστήμια στην χώρα μας χωρίς την ανάγκη αναθεώρησης του άρθρου 16 του Συντάγματος.

Πώς θα γίνει αυτό; Χάρη στο άρθρο 28 του Συντάγματος που προβλέπει ότι οι κανόνες διεθνούς δικαίου υπερισχύουν από κάθε άλλη αντίθετη διάταξη νόμου. Έτσι, για να υλοποιηθεί αυτή η πρόταση θα μπορούν να συναφθούν συμβάσεις (ή συμφωνίες) με άλλες χώρες πανεπιστήμια των οποίων ενδιαφέρονται να έρθουν και να λειτουργήσουν στην Ελλάδα. Και μαθαίνω ότι η αλεπού ονόματι Μάκης Βορίδης ήταν αυτός που σκέφτηκε το άρθρο 28 και το πρότεινε…».

Η συνθήκη προσχώρησης της Ελλάδας στην ΕΕ προσφέρει λοιπόν τη δυνατότητα, με την ευθύνη της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης, να υπάρξει αναγνώριση ξένων πανεπιστημίων που θα ήθελαν να επενδύσουν στην Ελλάδα.