Περιφερειακές εκλογές ίσον… πονοκέφαλος για την κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη που ευελπιστεί στο… γαλάζιο 13/13 στις περιφέρειες, στις προσεχείς αρχαιρεσίες. Ωστόσο προέκυψε πλέον ένα… αγκάθι ονόματι Πελοπόννησος.

Περιφερειάρχης από το 2019 είναι ο πρώην δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, που είχε το χρίσμα και εξελέγη ενάντια στον προηγούμενο περιφερειάρχη, Πέτρο Τατούλη. Κι ενώ όλα έδειχναν πως ο Νίκας θα είχε εκ νέου το χρίσμα, όλα άλλαξαν τα τελευταία 24ωρα. Και άλλαξαν παρά τη δέσμευση Μητσοτάκη, από τον Φεβρουάριο, πως «στις περιφέρειες πηγαίνουμε με τις επιλογές μας. Οπου υπάρχει εν ενεργεία περιφερειάρχης απολαμβάνει τη στήριξη της κυβέρνησης». Τούτο μάλλον δεν ισχύει στον πάλαι ποτέ… Μοριά. Αλλά ισχύει για περιφέρειες όπως της Αττικής του Γιώργου Πατούλη, της Κεντρικής Μακεδονίας του Απόστολου Τζιτζικώστα, της Θεσσαλίας του Κώστα Αγοραστού και συνολικά για εννέα εν ενεργεία περιφερειάρχες που είχαν το χρίσμα και το 2019.

Μετά από παρέμβαση του Αντώνη Σαμαρά, το χρίσμα σύμφωνα με πληροφορίες καταλήγει στον Δημήτρη Πτωχό. Ένας άνθρωπος της εμπιστοσύνης του, αν και ο πρώην πρωθυπουργός προ των εκλογών του 2019 είχε στηρίξει δημόσια τον Νίκα, καθότι επίσης Μεσσήνιος.

Οι επί μακρόν μεθοδεύσεις απομάκρυνσης του περιφερειάρχη Νίκα, η έντονη ζέση του Αντώνη Σαμαρά να ελέγξει τις καταστάσεις και η σωρεία ονομάτων που πέφτουν στο τραπέζι πριν από την ανακοίνωση των «γαλάζιων» χρισμάτων συνθέτουν πολεμικό κλίμα στην Πελοπόννησο. Παίζουν και ρόλο τα έργα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ της προσεχούς πενταετίας, από τον σταθμό υδρογόνου στην Κορινθία και τη μονάδα αποθήκευσης ενέργειας στην Τρίπολη έως την απολιγνιτοποίηση και τη μοιρασιά των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και των ΕΣΠΑ.

Περιφερειακές εκλογές
Περιφερειακές εκλογές

Περιφερειακές εκλογές – Στυλώνει τα πόδια ο Νίκας

Από την κυβέρνηση δεν υπάρχει επισήμως καμία τοποθέτηση ως τώρα. Οι στενότεροι συνεργάτες του πρωθυπουργού, Θανάσης Νέζης, Γιάννης Σμυρλής, Στέλιος Κονταδάκης και φυσικά Γιάννης Μπρατάκος, έχουν αναλάβει τα των αυτοδιοικητικών εκλογών και έχουν εισηγηθεί την υποψηφιότητα Πτωχού για την Πελοπόννησο.

Τα πρώτα σύννεφα στην υποψηφιότητα Νίκα εμφανίστηκαν προ μηνών, όταν δημοσιεύματα έδιναν το κομματικό χρίσμα στον βουλευτή Αρκαδίας Κώστα Βλάση. Αρχικά θεωρήθηκε «βέτο Σαμαρά» χωρίς τις ευλογίες Μητσοτάκη. Προ ημερών ο Βλάσης επισκέφτηκε το Μαξίμου και ενημερώθηκε πως δεν τον υπολογίζουν – πληρώνοντας και τις σχέσεις  του με ορισμένους ακραίους δημάρχους των γειτονικών περιοχών.

Εξ ου και το όνομα που αναμένεται ανακοινωθεί ακόμη και τις επόμενες ημέρες είναι αυτό του Δημήτρη Πτωχού, ο οποίος έλυνε και έδενε στο Μαξίμου επί Σαμαρά, ως αντικαταστάτη του Σταύρου Παπασταύρου, νυν υπουργού Επικρατείας.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του Intronews.gr, ο νυν περιφερειάρχης διαμηνύει προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν προτίθεται να κάνει πίσω και έχει ήδη προχωρήσει σε κινήσεις διεκδίκησης της τοπικής εξουσίας εκ νέου, ανεξαρτήτως χρίσματος. «Τα εμπόδια είναι για να τα περνάμε» λέει στο περιβάλλον του.

Αν είναι υποψήφιοι και ο Νίκας και ο Πτωχός, τότε επί δικαίω… τρίβει τα χέρια του ο Πέτρος Τατούλης που θα είναι εκ νέου υποψήφιος, ως ανεξάρτητος – ενώ στον ΣΥΡΙΖΑ εξετάσουν την πιθανότητα να τον στηρίξουν…