«Γαλάζια» τοπική εξέγερση έγινε στη Λευκάδα με αφορμή την υποψηφιότητα για τον δήμο του πρώην βουλευτή της ΝΔ Ξενοφώντα Βεργίνη. Αρχικά η ηγεσία της ΝΔ, αποφάσισε να μην δώσει το χρίσμα στον πρώην «γαλάζιο» βουλευτή – είχε «κοπεί» λόγω ηλικίας αφού είναι… 84 ετών. Μάλιστα πληροφορίες ήθελαν τη ΝΔ, να στηρίζει για το δήμον Λευκάδας τον νυν δήμαρχο Χαράλαμπος Καλό, ο οποίος προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ.

Όπως γράφει η αποκαλυπτική στήλη Back Door: «Ωστόσο τα σχέδια των κεντρικών γραφείων φαίνεται ότι ανατράπηκαν από την σφοδρή αντίδραση της τοπικής ΝΟΔΕ Λευκάδα και Νυδρί. Και φαίνεται ότι η ηγεσία της ΝΔ θα υποχωρήσει και θα στηρίξει τελικά τον κ. Βεργίνη. Παράλληλα η συμμετοχή πολλών “γαλάζιων” στελεχών στο ψηφοδέλτιο της δημοτικής του παράταξης αλλά και το μήνυμα που έστειλε ο Βεργίνης προς την Πειραιώς, ότι δεν θα κάνει πίσω στην υποψηφιότητα, μάλλον θα οδηγήσει το κυβερνών κόμμα σε ανατροπή της αρχικής στάση του».

Γεννημένος στους Τσουκαλάδες Λευκάδας το 1939, ο γνωστός οικονομολόγος Ξενοφώντας Βεργίνης διετέλεσε διδάκτωρ Οικονομικών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Μέλος της ΝΔ από την ίδρυσή της, συμμετείχε στην επιτροπή διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ. Το 1989 τοποθετήθηκε γενικός γραμματέας του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και την περίοδο 1991-93 διατέλεσε υποδιοικητής της Αγροτικής Τράπεζας.