Την Τρίτη 30 Μαΐου αναμένεται να πραγματοποιηθεί η ψηφοφορία για την άρση ή μη της ασυλίας του πρώην ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Γεωργούλη, ο οποίος κατηγορείται για βιασμό και ξυλοδαρμό σε βάρος δικηγόρου και στελέχους του ΠΑΣΟΚ.

Χθες, έγινε η πρώτη ανταλλαγή απόψεων στην Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων σχετικά με το θέμα, κεκλεισμένων των θυρών.

Εάν η Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων αποφασίσει την ερχόμενη εβδομάδα, θεωρητικά θα μπορούσε η υπόθεση να πάει στην μίνι ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία πραγματοποιείται 31-1 Ιουνίου στις Βρυξέλλες.

Εάν ολοκληρωθούν οι σχετικές διαδικασίες, πλέον οι βελγικές αρχές θα μπορούν να προχωρήσουν με τις απαιτούμενες έρευνες.

Υπενθυμίζεται πως, η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είχε ανακοινώσει στις 17 Απριλίου 2023, ότι είχε λάβει από τις βελγικές αρχές το αίτημα άρσης ασυλίας του Αλέξη Γεωργούλη.

Όπως προβλέπει το ποινικό σύστημα του Βελγίου, στην περίπτωση καταδίκης του ο ευρωβουλευτής αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης από 5 έως 10 χρόνια.

Υπενθυμίζεται ότι ο Αλέξης Γεωργούλης είχε αποστείλει τρεις επιστολές στην πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, με την υπερασπιστική του γραμμή να κινείται σε δύο άξονες: Να καταθέσει όσο πιο γρήγορα γίνεται επιμένοντας στην αθωότητα του και να αποδείξει ότι υπάρχει πολιτική σκοπιμότητα πίσω από τη δημοσιοποίηση.