«Η Αριστερά και η Κεντροαριστερά, με πρώτο σημείο καμπής τις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, θα πρέπει να συναινέσουν προκειμένου να μην επιτρέψουμε η ΝΔ και αυτή η συντηρητική κυβέρνηση να βάλει ακόμα πιο γερά θεμέλια μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα». Την ανάγκη συγκρότησης ενός ευρύτερου προοδευτικού μετώπου στις αυτοδιοικητικές εκλογές της 8ης Οκτωβρίου τόνισε ο επικεφαλής της εκλογικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Διον. Τεμπονέρας, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη (Παραπολιτικά FM). Ερωτηθείς μάλιστα σχετικά με το ενδεχόμενο κοινής καθόδου ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ στις αυτοδιοικητικές εκλογές, είπε: «Οποιος δεν το συμμερίζεται αυτό θεωρώ ότι δεν έχει αντιληφθεί τι συντελέστηκε στη χώρα την προηγούμενη Κυριακή».

Απομένουν δύο μήνες για τη συγκρότηση και κατάθεση συνδυασμών και τα πράγματα από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ μοιάζουν να είναι σε οριακό σημείο. Χαρακτηριστικές οι εξελίξεις στον πρώτο δήμο της χώρας. Ο διεθνής καλαθοσφαιριστής Νικ. Παππάς οδηγείται σε δεύτερες σκέψεις σχετικά με την υποψηφιότητά του για τον Δήμο Αθηναίων. «Θα δούμε αν θα το κάνω» είπε (ΑΝΤ1) σχετικά με την απόπειρά του να διεκδικήσει τον δήμο. Υπενθυμίζεται ότι ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, είχε σπεύσει στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος τον περασμένο Απρίλη να χαιρετίσει την πρωτοβουλία του αθλητή. Ο κ. Παππάς ωστόσο χθες κράτησε αποστάσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι είναι ένα κόμμα με το οποίο «ουδέποτε είχα κάποια αλληλεπίδραση στο παρελθόν. Μάλιστα διάφορες κινήσεις τους δεν με εξέφραζαν απόλυτα».

ΣΥΡΙΖΑ

Αυτοτελείς υποψηφιότητες

Εναλλακτική, προς το παρόν, δεν υφίσταται για τον Δήμο Αθηναίων μετά από ένα οριστικό «ναυάγιο» με την περίπτωση Ν. Παππά. Παράλληλα, δεν έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με το ποιο πρόσωπο θα στηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ στην Περιφέρεια Αττικής. Θεωρείται βέβαιο ότι στις 13 Περιφέρειες -όπου η εκλογική αντιπαράθεση έχει κατεξοχήν κομματικά χαρακτηριστικά- και σε μεγάλους δήμους, ο ΣΥΡΙΖΑ θα κινηθεί με αυτοτελείς υποψηφιότητες, χωρίς να διαφαίνονται περιθώρια κοινής στήριξης υποψηφίων με το ΠΑΣΟΚ.

Την ίδια στιγμή, πληροφορίες αναφέρουν ότι μετά τις δύο εθνικές εκλογικές διαδικασίες σε ορισμένους περιφερειακούς δήμους της χώρας -όπου οι κομματικές στηρίξεις και τα «χρίσματα» δεν έχουν πρωτεύοντα ρόλο- έχουν εμφανιστεί αντιπαραθέσεις μεταξύ μελών παρατάξεων -όχι πάντως επικεφαλής ψηφοδελτίων- που πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ και τοπικών οργανώσεων του ΣΥΡΙΖΑ, με τους πρώτους να προτιμούν μια αυτοτελή κάθοδο. Πολλοί εκτιμούν ωστόσο ότι δεν πρόκειται για εντάσεις που είναι αδύνατο να καμφθούν και επομένως θα επιτευχθούν εκλογικές συμπράξεις.