Σε ένα πρωτοφανές διπλωματικό ατόπημα υπέπεσε χθες το βράδυ ο Βρετανός πρωθυπουργός, ο οποίος ακύρωσε την προγραμματισμένη για σήμερα το μεσημέρι συνάντησή του στην Ντάουνινγκ Στριτ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, λίγες ώρες πριν την πραγματοποίησή της.

Αφορμή για την «απρεπή κίνηση» του Ρίσι Σούνακ, όπως την χαρακτηρίζουν πηγές της ελληνικής κυβέρνησης, είναι οι δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού για τα Γλυπτά του Παρθενώνα και ειδικότερα τα όσα είπε στο BBC, όπου τόνισε ότι «Δεν είναι ζήτημα επιστροφής, τα Γλυπτά ανήκουν στην Ελλάδα και εκλάπησαν».

Μάλιστα, παρέθεσε ένα παράδειγμα με τη Μόνα Λίζα για να ενισχύσει τον ισχυρισμό του. «Για εμάς είναι ζήτημα επανένωσης, πού μπορείς να θαυμάσεις καλύτερα αυτά τα σημαντικά μνημεία. Αν κόβαμε μισή τη Μόνα Λίζα και η μισή ήταν στο Λούβρο, τι θα συνέβαινε;», διερωτήθηκε ο πρωθυπουργός, κατά τη συνέντευξή του στο BBC.

Βρετανία: Χάνει στις δημοσκοπήσεις ο Σούνακ

Το βαθύτερο αίτιο για την στάση του κ. Σούνακ εκτιμάται ότι είναι η προσπάθεια του να συσπειρώσει το συντηρητικό κοινό στην Μεγάλη Βρετανία ενόψει των εκλογών στη χώρα που είναι προγραμματισμένες για το 2024 και με δεδομένο ότι στις δημοσκοπήσεις υπολείπεται 20 μονάδες του υποψηφίου των Εργατικών, Στάρμερ.

Ουδείς, άλλωστε, στην ελληνική αποστολή πείστηκε από την δικαιολογία της Ντάουνινγκ Στριτ για το βεβαρημένο πρόγραμμα του Βρετανού πρωθυπουργού που επικαλέστηκαν για την ακύρωση της συνάντησης.

Μάλλον δεν είναι τυχαίο ότι το τηλεφώνημα έγινε στην διπλωματική σύμβουλο του κ. Μητσοτάκη, Μαρία Μπούρα, την ώρα που ο πρωθυπουργός συναντούσε τον κ. Στάρμερ, ο οποίος σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times δεν προτίθεται να σταθεί εμπόδιο σε μία ενδεχόμενη συμφωνία της Αθήνας με το Βρετανικό Μουσείο.

Βρετανία: Η συσπείρωση ψηφοφόρων πίσω από την στάση του Σούνακ

Στο Λονδίνο «ο κ. Σούνακ επιχειρεί να αναδείξει ένα σημείο αντιπαράθεσης με τους Εργατικούς για να συσπειρώσει ψηφοφόρους».

Με άλλα λόγια η στάση του οφείλεται σε εκλογικές σκοπιμότητες και είναι μία προσπάθεια να εμφανιστεί ως υπέρμαχος της διατήρησης των Γλυπτών στην κατοχή του Βρετανικού Μουσείου, προκειμένου να καρπωθεί πολιτικά οφέλη.

Μία στάση, που ελληνικές πηγές χαρακτήριζαν οξύμωρη, την ώρα που όλες οι τελευταίες δημοσκοπήσεις που έχουν γίνει στη Βρετανία δείχνουν μία μεταστροφή των πολιτών που στην πλειοψηφία τους δεν βλέπουν αρνητικά την επανένωση των Γλυπτών.

Ενοχλημένος ο Μητσοτάκης – «Οι θέσεις της Ελλάδας για τα Γλυπτά του Παρθενώνα είναι γνωστές»

Ο κ. Μητσοτάκης, με δήλωση του, έδειξε αμέσως την ενόχληση του για το διπλωματικό φάουλ του Βρετανού ομολόγου του τονίζοντας ότι οι θέσεις της Ελλάδας για τα Γλυπτά του Παρθενώνα είναι γνωστές και τόνισε δηκτικά πως «όποιος πιστεύει στην ορθότητα και το δίκαιο των θέσεών του δεν φοβάται ποτέ την αντιπαράθεση επιχειρημάτων».

Όπως τονίζεται από ελληνικής πλευράς στην ατζέντα των συζητήσεων, που είχε καθοριστεί εδώ και αρκετές εβδομάδες, υπήρχαν σειρά από θέματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως οι εξελίξεις στη Γάζα, την Ουκρανία, η κλιματική κρίση και η μετανάστευση, ενώ ήταν γνωστές και οι θέσεις της χώρας για τα Γλυπτά.

Όπως σημειώνει πηγή κοντά στον κ. Μητσοτάκη «αν ενοχλήθηκε από την προβολή των δηλώσεων του πρωθυπουργού, ο κ. Σούνακ θα μπορούσε να του το πει κατά την συνάντησή τους».

«Όχι» σε συνάντηση Μητσοτάκη με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Μ. Βρετανίας

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε και δεύτερο τηλεφώνημα προς την κ. Μπούρα, και προτάθηκε ο κ. Μητσοτάκης να συναντήσει τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Μ. Βρετανίας, με την ελληνική πλευρά σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, να μην αφήνει περιθώριο ούτε για την ολοκλήρωση μίας τέτοιας πρότασης, καθώς θεωρήθηκε άκρως προσβλητική και απαράδεκτη.

Οι Βρετανοί «αδειάζουν» τον Σούνακ για την ακύρωση της συνάντησης με Μητσοτάκη: «Δώσε πίσω τα Γλυπτά»

Μετά την απρεπή και αιφνίδια απόφαση του Ρίσι Σούνακ να συναντήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη την Τρίτη (28/11), όπως ήταν προγραμματισμένο, λόγω δηλώσεών του για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, Βρετανοί επέλεξαν τα social media για να εκφράσουν την αντίθεσή τους με την απόφαση του Βρετανού πρωθυπουργού.

Την ώρα που εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης- με φόντο την επίσκεψη στο Λονδίνο του Ελληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη- διαμηνύει πως «η στάση της βρετανικής πλευράς είναι μία και ξεκάθαρη», αποκλείοντας κάθε ενδεχόμενο επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα, Βρετανοί φαίνεται πως δεν έχουν την ίδια άποψη και δεν συμμερίζονται τη στάση της βρετανικής κυβέρνησης για τα Γλυπτά, υποστηρίζοντας να επιστραφούν στην Ελλάδα.

«Τι έχει συμβεί στη Βρετανία; Ο Σουνάκ ακυρώνει μια συνάντηση με τον Μητσοτάκη επειδή ο Έλληνας πρωθυπουργός επανέλαβε τις αιώνιες απαιτήσεις για τα Ελγίνεια Μάρμαρα, ενώ βρισκόταν στο Λονδίνο.

Εν μέσω πολέμου στην Ήπειρο και κρίσης στη Μέση Ανατολή, σε αυτό εστιάζει ο Σουνάκ;» γράφει ο Stanley Pignal.

Βρετανία

«Γεγονός. Αφαιρέθηκαν χωρίς το κατάλληλο δικαίωμα να το κάνουν. Γεγονός. Η ελίτ από το Ηνωμένο Βασίλειο κλέβει για αιώνες από άλλους πολιτισμούς. Γεγονός.

Τα Μάρμαρα πρέπει να επιστραφούν στην Ελλάδα ως ιστορικό μέρος του πολιτιστικού θησαυρού της Ελλάδας. Γεγονός. Ο Σουνάκ είναι ύπουλος» γράφει χρήστης με το όνομα Lady Truth Sword.

Βρετανία

Ένας άλλος χρήστης σχολιάζει: «Ο Σουνάκ επιλέγει την Ακρόπολη ως λόφο για να πεθάνει».

Βρετανία

«Τι ερασιτέχνης είναι ο Σουνάκ! Μεγάλα τμήματα της βρετανικής κοινωνίας συμπεριλαμβανομένου του κόμματος των Τόρις υποστηρίζουν την άνευ όρων επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα. Κάντε το σωστό και κάντε μια συμμαχία. Δώστε τα πίσω!» δηλώνει ο δημοσιογράφος Paul Mason.