Πριν τις θερινές διακοπές της Βουλής θα έχει ψηφιστεί το νομοσχέδιο με τις προεκλογικές εξαγγελίες της κυβέρνησης είπε ο πρωθυπουργός στη σύσκεψη στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Θα ενσωματωθούν οι εξαγγελίες για την περίοδο από το 2024, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρέπεμψε στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, την ερχόμενη εβδομάδα. «Λέμε λίγα και κάνουμε πολλά», είπε ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης και πρόσθεσε: «Δίνουμε απάντηση σε οδούς αμφισβήτησαν την υλοποίηση των προεκλογικών μας δεσμεύσεων»

Ο κ. Μητσοτάκης έφτασε στο υπουργείο λίγο μετά τις πέντε το απόγευμα. Τον υποδέχθηκε στην είσοδο του υπουργείου ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης και ακολούθησε σύσκεψη για όλες τις προτεραιότητες στον τομέα της οικονομίας, με τη συμμετοχή του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης. Προηγουμένως, ο πρωθυπουργός είχε χαιρετίσει τόσο τα στελέχη του υπουργείου που τον περίμεναν στον 6ο όροφο, όσο και τους οικονομικούς συντάκτες.

O κ. Μητσοτάκης στο υπουργείο Οικονομικών, εγκαινιάζει τον κύκλο των επισκέψεων στα υπουργεία και τη στοχοθεσία σε κάθε τομέα κυβερνητικού έργου, όπως είχε κάνει και το 2019.

Στη σύσκεψη με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών μετέιχαν τόσο ο διευθυντής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού, όσο και ο υπουργός Επικρατείας, ‘Ακης Σκέρτσος.

Οι προτεραιότητες που έθεσε ο Μητσοτάκης

Νωρίτερα, κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου και εξειδικεύοντας τις προτεραιότητες της κυβέρνησης, ο κ.Μητσοτάκης, είπε:

-Το πρώτο μας νομοσχέδιο, όπως έχω ήδη δεσμευτεί, θα αφορά την οργάνωση του κράτους, την μετεξέλιξη του σχήματος του επιτελικού κράτους, έτσι ώστε ο συντονισμός μας και η άσκηση κεντρικής πολιτικής να γίνει πιο αποτελεσματική.

-Το δεύτερο νομοσχέδιο θα αποτυπώνει κεντρικές οικονομικές μας δεσμεύσεις. Μία από αυτές είναι η επαναφορά της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ στον έλεγχο του Δημοσίου αντί του Υπερταμείου, στο οποίο οι δύο εταιρείες αυτές είχαν εκχωρηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Μητσοτάκης

Αλλά θα συμπεριλαμβάνεται και μια ακόμα πια νομοθετική υποχρέωση από εδώ και στο εξής -πιστεύω ότι την κατακτήσαμε πολιτικά σε αυτή την προεκλογική περίοδο- και αυτή δεν είναι άλλη από την υποχρέωση τα προεκλογικά προγράμματα όλων των κομμάτων να κοστολογούνται πια από έναν ανεξάρτητο φορέα.

Παράλληλα, μέλημα μας θα είναι η δρομολόγηση οικονομικής ανακούφισης των πολιτών, η εξακολούθηση της αντιμετώπισης του επίμονου προβλήματος της ακρίβειας, ειδικά στα τρόφιμα, αλλά και η κάλυψη κάποιων πολύ επίκαιρων έκτακτων κοινωνικών αναγκών. Να αναφέρω μία ενδεικτική: την ίδρυση μεικτών πληρωμάτων του ΕΚΑΒ, ώστε αυτά να μπορούν να ανταποκρίνονται γρήγορα -ειδικά σε απομακρυσμένες περιοχές- με την συνδρομή εξειδικευμένου προσωπικού τόσο από τις Ένοπλες Δυνάμεις, όσο και από την Πυροσβεστική».