H απόφαση να εξαιρεθεί ο Novak Djokovic από την υποχρέωση του εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού για να παίξει στο Australian Open, προκάλεσε κύμα αντιδράσεων. Τα μέτρα είναι πολύ αυστηρά και όλοι οι μετέχοντες θα πρέπει να είναι πλήρως εμβολιασμένοι ή να κάνουν αίτηση για ιατρική εξαίρεση προκειμένου να μπουν στην πολιτεία Βικτόρια χωρίς καραντίνα 14 ημερών.

Το Νο1 της παγκόσμιας κατάταξης του τένις ανακοίνωσε μέσω social media ότι θα υπερασπιστεί τελικά τον τίτλο του, μετά από ιατρική εξαίρεση. Σύμφωνα με την ομοσπονδία τένις της Αυστραλίας, η διαδικασία χορήγηση της εξαίρεσης είναι δύο φάσεων. Πρώτον την αίτηση των τενιστών εξετάζει επιτροπή ειδικών της ομοσπονδίας και στη συνέχεια αξιολογείται από την τοπική κυβέρνηση.

Πολλοί Αυστραλοί είχαν κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι επέτρεπε στους πλούσιους και τους διάσημους να κάνουν ό,τι θέλουν, ενώ οι απλοί άνθρωποι παρέμεναν μακριά από τους άρρωστους και ετοιμοθάνατους αγαπημένους τους. Επίσης, πολλοί προέβλεψαν εχθρική υποδοχή για τον Djokovic, όταν εμφανιστεί στο κορτ.

Σήμερα η υπουργός Εσωτερικών της Αυστραλίας, Karen Andrews, ανέφερε ότι πιθανόν να έχει λόγο σε αυτό το ζήτημα και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Τόνισε ότι είναι απόφαση της ομοσπονδίας τένις και της κυβέρνησης της Βικτόρια αν ένας μη εμβολιασμένος παίκτης μπορεί να μετάσχει στο Open. Ωστόσο «η κοινοπολιτειακή κυβέρνηση θα εφαρμόσει τις προϋποθέσεις στα σύνορα της Αυστραλίας. Κανένα άτομο που αγωνίζεται στο Australian Open δεν θα έχει όποια ειδική μεταχείριση», υπογράμμισε.

Ο Stephen Parnis, πρώην αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αυστραλίας, τόνισε ότι ο εμβολιασμός δείχνει σεβασμό. Ακόμα σχολίασε την απόφαση του Djokovic τραγική. «Δεν με ενδιαφέρει πόσο καλός τενίστας είναι. Αν αρνείται να εμβολιαστεί, δεν έπρεπε να του επιτραπεί η είσοδος. Αν αυτή η εξαίρεση είναι αλήθεια, στέλνει ένα φριχτό μήνυμα σε εκατομμύρια ανθρώπους που θέλουν να μειώσουν τον κίνδυνο για τους ίδιους και τους άλλους. Ο εμβολιασμός δείχνει σεβασμό Novak», ανέφερε στo Twitter.

Ο Βρετανός Jamie Murray πρόσθεσε: «Πιστεύω ότι αν δεν εμβολιαζόμουν εγώ δεν θα έπαιρνα εξαίρεση. Μπράβο του που μπορεί να έρθει στην Αυστραλία και να αγωνιστεί».

Οι Αυστραλοί τενίστες James Duckworth και Alex de Minaur φάνηκαν έκπληκτοι όταν άκουσαν για την εξαίρεση. «Δεν ξέρω τα κριτήρια για τις εξαιρέσεις. Προφανώς είναι μια ανεξάρτητη επιτροπή. Πρέπει να είχε τα κριτήρια με κάποιο τρόπο», είπε ο Duckworth.

Η απόφαση προκάλεσε πολιτικές αντιπαραθέσεις. O David Southwick μέλος του τοπικού κοινοβουλίου έγραψε στο Twitter: «Τι ντροπή! Είχαμε έξι lockdown, σχολεία και μικρές επιχειρήσεις έκλεισαν, κηδείες και γάμοι δεν μπορούσαν να γίνουν, οικογένειες χωρίστηκαν για μήνες και τώρα ένας σταρ του τένις παίρνει εξαίρεση».

Μυστήριο παραμένει η εξαίρεση που χορηγήθηκε στον Djokovic

Ο επικεφαλής της ομοσπονδίας τένις της Αυστραλίας, Greg Talley, δήλωσε ότι η εξαίρεση που χορηγήθηκε, ήταν η ίδια με εκείνη που μπορεί να εξασφαλίσει οποιοσδήποτε υπό τις οδηγίες της ATAG -της συμβουλευτικής επιτροπής του υπουργείου Υγείας-.

«Αν υπάρχουν αρκετοί λόγοι που δεν μπορεί κάποιος να εμβολιαστεί, η ATAGI έχει θέσει πολύ σαφείς οδηγίες που πρέπει να ακολουθηθούν προκειμένου να προστεθεί στο μητρώο ανοσοποίησης της Αυστραλίας και αν γίνει αυτό, παίρνει εξαίρεση από τον εμβολιασμό και μπορεί να έρθει στην Αυστραλία», δήλωσε.

Ακόμα για τους τενίστες η διαδικασία ήταν ακόμη πιο αυστηρή, γιατί υπήρχε μια επιπλέον επιτροπή για τις αιτήσεις τους για εξαίρεση. Συγκεκριμένα έκαναν αίτηση 26 τενίστες, αλλά ελάχιστοι πήραν την άδεια.

Οι οδηγίες της ATAGI προβλέπουν ότι εξαίρεση μπορεί να χορηγηθεί για σοβαρές ιατρικές καταστάσεις, ακόμα και αν κάποιος έχει υποβληθεί σε σημαντική επέμβαση. Ισχύει για εκείνους που έχουν νοσήσει από κορωνοϊό τους τελευταίους έξι μήνες ή είχαν σοβαρές παρενέργειες που αποδίδονται σε προηγούμενη δόση του εμβολίου για τον ιό.