Η συμμετοχή του Novak Djokovic στο Australian Open επισκιάστηκε από τον πατέρα του, Srdjan Djokovic, ο οποίος φωτογραφήθηκε με μία παρέα υποστηρικτών της Ρωσίας. Η εν λόγω παρέα, μάλιστα, αναστάτωσε το Melbourne Park φωνάζοντας «Ρωσία, Σερβία» και το όνομα του Vladimir Putin. Τέσσερις από αυτούς εκδιώχθηκαν κακήν κακώς.

Ο Srdjan πόζαρε δίπλα σε μία σημαία με τη φωτογραφία του Putin, ένω ένας άλλος φορούσε μπλουζάκι με το γράμμα Z πάνω, το σύμβολο υποστήριξης της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Σύμφωνα με το βίντεο, φεύγοντας ο πατέρας του Novak ακούγεται να λέει «zivejli Russiyani», που σημαίνει «εις υγείαν των Ρώσων».

Για το συμβάν εξέδωσε ανακοίνωση και το Australian Open, λέγοντας πως: «Οι παίκτες και οι ομάδες τους έχουν ενημερωθεί για την πολιτική του event σχετικά με σημαίες και σύμβολα για να αποφευχθεί κάθε κατάσταση που μπορεί να προκαλέσει αναστάτωση. Συνεχίζουμε να δουλεύουμε στενά με την ασφάλεια του τουρνουά».

Ως «ντροπιαστική» χαρακτήρισε ο Ουκρανός πρεσβευτής στην Καμπέρα τη στιγμή αυτή, ενώ ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε αργότερα σε ένα αυστραλιανό φιλορωσικό κανάλι στο YouTube, δείχνει τον Srdjan να στέκεται δίπλα στον άνδρα που κυμάτιζε τη σημαία με το πρόσωπο του Putin. Το σχόλιο από κάτω έγραφε πως «Ο πατέρας του Novak Djokovic κάνει μια τολμηρή πολιτική δήλωση».

https://youtu.be/1MCPYdm8kZM

Σέρβοι αθλητικοί δημοσιογράφοι επιβεβαίωσαν ότι πρόκειται πράγματι για τον πατέρα του Djokovic, ενώ η εφημερίδα «Melbourne Age» ανέφερε στα σερβικά: «Μακροζωία στη Ρωσία».

Σημειώνεται πως οι διοργανωτές του τουρνουά έχουν απαγορεύσει στους θεατές να ανοίγουν σημαίες της Ρωσίας και της Λευκορωσίας. Ο πρεσβευτής της Ουκρανίας στην Αυστραλία και στη Νέα Ζηλανδία, είχε ζητήσει να ληφθούν μέτρα αφού αρκετές από αυτές τις σημαίες εμφανίστηκαν την περασμένη εβδομάδα.

«Είναι ένας πλήρης κατάλογος. Μεταξύ των σερβικών σημαιών υπάρχουν μια ρωσική σημαία, ο Putin, το σύμβολο Z και η αποκαλούμενη ως σημαία της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ», έγραψε στο Twitter με έναν σύνδεσμο στο βίντεο και πρόσθεσε αγανακτισμένος προς την Αυστραλιανή Ομοσπονδία και στους διοργανωτές του τουρνουά: «Είναι ντροπή».

Ας μην ξεχνάμε πάντως, πως στη Σερβία, όπως είδαμε και έναν χρόνο πριν με τον αποκλεισμό του Djokovic από το Australian Open, έχουν αρκετούς «ψεκασμένους» και υποστηρικτές του ρωσικού καθεστώτος. Η Σερβία εξάλλου, ήταν από τις ελάχιστες χώρες που δεν έκλεισαν τα εναέρια σύνορα τους για πτήσεις από και προς τη Ρωσία, ενώ και η κυβέρνηση της χώρας δεν καταδίκαστε ποτέ την εισβολή.