Δεν πρέπει να υπάρχει άνθρωπος που να μην έχει συνδεδεμένες τις καλύτερες αναμνήσεις των παιδικών του χρόνων με τηγανητές πατάτες. Καλοκαίρι στην ταβέρνα με τη μαμά και τον μπαμπά, που είσαι παιδί, τρέχεις στα χαλίκια και την άμμο και σταματάς μόνο για να σε μπουκώσουν οι γονείς σου με μια πατάτα. Και συνεχίζεις πλήρης συναισθημάτων. Γι’ αυτό και δεν μπορεί κανείς να αποδεχτεί αυτό που έδειξε μια έρευνα στην Κίνα.

Μια ερευνητική ομάδα στη Χανγκζού στην Κίνα, κατέληξε στο συμπέρασμα πως η συχνή κατανάλωση τηγανητών φαγητών και ειδικά οι τηγανητές πατάτες, συνδέθηκαν με υψηλότερα ποσοστά άγχους κατά 12% και 7% υψηλότερη πιθανότητα κατάθλιψης σε σχέση με αυτούς που δεν τρώνε καθόλου ή τα καταναλώνουν σε μια βάση σπανιότητας.

Μάλιστα, η συγκεκριμένη έρευνα δείχνει πως αυτά τα νούμερα αφορούν κυρίως άνδρες νεαρής ηλικίας.

Τα τηγανητά φαγητά είναι γνωστό πως αποτελούν αιτία για καρδιακά προβλήματα, για υψηλή πίεση και για παχυσαρκία, αλλά τόσα χρόνια που τα γνωρίζουμε αυτά, είχαμε πάρει την απόφαση να τα αγνοούμε και να συνεχίζουμε να απολαμβάνουμε.

Αυτή η έρευνα έρχεται να προκαλέσει περαιτέρω προβληματισμό και σκέψη, αν και το πιθανότερο είναι πως θα αγνοηθεί εξίσου, γιατί αν οι τηγανητές πατάτες προκαλούν κατάθλιψη, η μη κατανάλωση τους προκαλεί ακόμα μεγαλύτερη.

Υπάρχει πάντως και το silver lining, δηλαδή ότι οι ερευνητές δεν έχουν διασαφηνίσει αν είναι η κατανάλωση τηγανητών που προκαλεί κατάθλιψη ή αν είναι η κατάθλιψη που οδηγεί στην κατανάλωση τηγανητών, τα οποία είναι comfort food.

Η εν λόγω έρευνα πάντως έγινε σε 140.728 ανθρώπους για πάνω από 11 χρόνια και βρέθηκαν 8.294 άτομα με έντονο άγχος και 12.735 άτομα με κατάθλιψη, τα οποία κατανάλωναν τηγανητά φαγητά, ειδικά πατάγες. Αυτοί με τις πατάτες είχαν 2% μεγαλύτερο κίνδυνο να πάθουν κατάθλιψη σε σχέση με αυτούς που έτρωγαν τηγανητό κοτόπουλο.

Σε κάθε περίπτωση, η μη υγιεινή διατροφή μειώνει την διάθεση και την πνευματική υγεία.

Η έρευνα πάντως μπορεί να επηρεάστηκε αρκετά από το 2020 και μετά, καθώς υπήρχε μια πανδημία η οποία αύξησε τα ποσοστά κατάθλιψης κατά 27.6%, με τον ΠΟΥ να αναφέρει ότι αυξήθηκαν κατά 5% οι ενήλικες που βιώνουν κατάθλιψη.

Ίσως πάντως η έρευνα να αναφέρεται σε εκείνη την αίσθηση άγχους που έχουμε αρκετή ώρα μετά από την κατανάλωση τηγανητής πατάτας, όταν και σκεφτόμαστε για ώρες «πάλι έφαγες σαβούρα και θα αναρωτιέσαι γιατί παχαίνεις» και ακολουθεί ένας μονόλογος αυτολύπησης.

* Πηγή: CNN