Ούτε το τέλος του κόσμου έρχεται -όπως υπέθεσαν πολλοί-, ούτε υπό την επήρεια ναρκωτικών ήταν τα πρόβατα στην Κίνα που έκαναν κύκλους για 12 ημέρες συνεχόμενα, όπως φαίνεται.

Την περασμένη εβδομάδα έκανε τον γύρο του κόσμου βίντεο που δείχνει μια ομάδα από πρόβατα σε φάρμα στην Κίνα να κάνει κύκλους ασταμάτητα και όπως ήταν φυσικό έγινε viral.

Η επικρατέστερη θεωρία των χρηστών του διαδικτύου ήταν ότι τα ζώα έπαθαν την ασθένεια λιστερίωση, κατά την οποία χάνουν τον προσανατολισμό τους και κινούνται ανεξέλεγκτα, διαγράφοντας ακόμη και ατέρμονες κυκλικές πορείες. Ωστόσο, εάν είχαν την ασθένεια αυτή, θα ήταν όλα τους νεκρά σε λιγότερο από 48 ώρες.

Τελικά, το μυστήριο λύθηκε.

Ο λόγος που τα πρόβατα κάνουν τους ατελείωτους κύκλους είναι ο εξής: 

«Φαίνεται ότι τα πρόβατα αυτά είναι στην συγκεκριμένη στάνη για μεγάλη περίοδο και αυτό μπορεί να τα έχει οδηγήσει σε μια στερεοτυπική συμπεριφορά με τον επαναλαμβανόμενο κύκλο λόγω του στρες που τους έχει δημιουργήσει ο επί μακρόν περιορισμός τους» δήλωσε στο Newsweek ο καθηγητής στο Τμήμα Γεωργίας στο πανεπιστήμιο του Gloucester, Ματ Μπελ.

«Αφού ξεκίνησαν κάποια πρόβατα, στη συνέχεια συμμετείχαν και άλλα καθώς πρόκειται για ζώα που ζουν σε κοπάδια και θέλουν να είναι μαζί με “φίλους” τους» πρόσθεσε ο Βρετανός καθηγητής.

Όπως αναφέρεται στο Merck Veterinary Manual, στην κοινωνική συμπεριφορά των προβάτων κυριαρχεί το μοτίβο του κοπαδιού στο οποίο οι κινήσεις των ζώων ελέγχονται και οι μονάδες προστατεύονται από κυνηγούς με το να απομακρύνονται από τον κίνδυνο σαν ομάδες.