Στη φάρμα Koorana στο Κουίνσλαντ της Αυστραλίας υπάρχουν 3.000 κροκόδειλοι. Και όπως διαπίστωσαν πρόσφατα οι ιδιοκτήτες της, αρκεί μια χαμηλή πτήση ενός ελικοπτέρου Σινούκ για να μετατρέψει τη φάρμα των ερπετών σε… φάρμα των οργίων.

Συνήθως οι ήχοι των κεραυνών και οι καταιγίδες είναι που ξυπνάνε τα σεξουαλικά ένστικτα των κροκοδείλων, καθώς η περίοδος των βροχών είναι ιδανική για ζευγάρωμα.

Όμως, όπως αναφέρει ο Guardian, από τότε όμως που οι ένοπλες δυνάμεις της Σιγκαπούρης άρχισαν να πραγματοποιούν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις στην περιοχή, και τα Σινούκ τους έχουν μαρκάρει τη φάρμα Koorana ως σημείο αλλαγής πορείας, οι κροκόδειλοι στον ήχο των ελικοπτέρων διεγείρονται και οδηγούνται σε σεξουαλική φρενίτιδα, όπως περιγράφει ο ιδιοκτήτης της φάρμας, Τζον Λέβερ.

«Οι κροκόδειλοι αρχίζουν να φωνάζουν ο ένας στον άλλο. Στη συνέχεια όλα τα μεγάλα αρσενικά σηκώνονται και βρυχώνται και βροντοφωνάζουν στον ουρανό. Και αφού φύγουν τα ελικόπτερα, ζευγαρώνουν σαν τρελοί».

Τα αρσενικά θα μπορούσαν να αντιδρούν σε κάτι που νομίζουν ότι είναι κεραυνός. Είναι ακόμη πιθανό η χαμηλή πτήση των στρατιωτικών ελικοπτέρων να δημιουργεί μια προσωρινή πτώση της βαρομετρικής πίεσης που ξεγελά τους κροκόδειλους και τους κάνει να νομίζουν ότι έρχεται καταιγίδα.

Δεν γνωρίζουμε άλλα ζώα που να αντιδρούν με παρόμοιο τρόπο στο πέρασμα ελικοπτέρων, ωστόσο ο ανθρωπογενής θόρυβος μπορεί να επηρεάσει το ζευγάρωμα των ζώων με πολλούς τρόπους, κυρίως αρνητικά.

Μελέτες έχουν δείξει ότι ο θόρυβος της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων παρεμβαίνει στην ικανότητα ενός θηλυκού μεσογειακού γρύλου να διακρίνει ένα ανώτερο αρσενικό τραγούδι ερωτοτροπίας από ένα λιγότερο καλό.

Άλλοι επιστήμονες πάλι έχουν διερευνήσει κατά πόσον ο ήχος των πρωτοχρονιάτικων πυροτεχνημάτων διαταράσσει τις αναπαραγωγικές συνήθειες των θαλάσσιων λιονταριών στη Χιλή.

Με πληροφορίες από τον Guardian