Κάθεσαι στη στάση του λεωφορείου, έρχεται ένας δίπλα σου, ανάβει το τσιγάρο και φυσάει λες και φυσάει όλα του τα βάσανα προς τα έξω. Όλος ο καπνός πάνω σου. Έχει ένας ηλεκτρονικό τσιγάρο ή συσκευή θέρμανσης, εισπνέει και φυσάει προς πάσα κατεύθυνση για να σε ποτίσει με τη μπόχα του. Κάνει κάποιος πούρο σε κλειστό χώρο και δεν έχει καν την ευθιξία να σε ρωτήσει «σε ενοχλεί;». Πολύ φυσιολογικά λοιπόν έρχεται ο Snik να φλομώσει μια αίθουσα στο Λούβρο με τον καπνό του ηλεκτρονικού τσιγάρου.

Επιβίωσαν αυτά τα έργα από πολέμους, από εκρήξεις, από τη διάβρωση του χρόνου, από χίλια δυο πράγματα για να έρθει ο Snik με το full face, γιατί τόσο μάγκας είναι που φοβάται να κάνει ό,τι κάνει δείχνοντας το πρόσωπό του και επωμιζόμενος τις ευθύνες, και να φυσήξει τον καπνό του πάνω τους και σε όσους επισκέπτες του Λούβρου έχουν την ατυχία να περάσουν στην αίθουσα για να μυρίζουν τον καπνό με γεύση τσιχλόφουσκα και κουτορνίθι που καπνίζει.

Αν δικαιούται κάποιος να κάνει κάτι τέτοιο, εννοείται πως είναι ο Snik, ένα από τα σύμβολα της σύγχρονης Ελλάδας. Σύμβολο της μανίας μας για εύκολο πλουτισμό βασιζόμενο στο απόλυτο τίποτα, σύμβολο επιδειξιομανίας, σύμβολο αγένειας, σύμβολο ασέβειας, σύμβολο της νοοτροπίας «είστε όλοι υποτακτικοί μου, προσκυνήστε με».

Snik

Κι αυτό που κάνει ο Snik το κάνει γιατί έχει και μερικές χιλιάδες αδαή και άγουρα στο μυαλό πιτσιρίκια να του προσφέρουν τη δύναμη. Υπάρχουν όμως τόσοι άλλοι Snik που δεν έχουν καν το στάτους και παρόλα αυτά βάζουν 5η στη μαγκιά τους και στην επιβάλλουν.

Δεν είναι μόνο δικό μου βίωμα. Πόσες και πόσες φωτογραφίες προφίλ έχετε δει που κάποιος είναι με το τσιγάρο στο χέρι; Πόσα στόρι έχετε δει που κάποιος ρουφάει και φυσάει τον καπνό λες και έχει τον ωραιότερο οργασμό της ζωής του; Πόσες φορές έχει ανεβάσει κάποιος μια φωτογραφία ή βίντεο με ναργιλέ ή με πούρο και συγκεντρώνει σε αυτά τα δύο δάχτυλα και στο πούρο όλη τη μαγκιά της ύπαρξης του;

Ακόμα κι εγώ που σιχαίνομαι το τσιγάρο και τους καπνιστές, κάποτε έβαλα φωτογραφία με φίλους που καπνίζω. Γιατί μας πέρασαν στο μυαλό ότι το τσιγάρο σημαίνει αναρχία, σημαίνει ότι είσαι πια μάγκας, σημαίνει ότι είσαι μεγάλος και τρανός. Λάθος μας τα έμαθαν.

Τσιγάρο σημαίνει καρκίνος, σημαίνει ασθένειες, σημαίνει καταστροφή. Κι αν έμενε μόνο σε σένα που το κάνεις, θα σε άφηνα στην ησυχία σου. Αλλά το τσιγάρο σου επηρεάζει και μένα. Το τσιγάρο σου όταν το φυσάς όπου να ‘ναι, το εισπνέω κι εγώ, απελευθερώνει στην ατμόσφαιρα που χρειάζομαι και χρειάζονται τόσοι, ρύπους. 

Κανονικά δεν θα έπρεπε ποτέ να έρθω να πω σε σένα που καπνίζεις «σε πειράζει να το σβήσεις γιατί με πνίγει;». Θα έπρεπε εσύ που καπνίζεις να μου πάρεις την άδεια και αν σου πω όχι, να το κατανοήσεις. Θα έπρεπε όπως εγώ σέβομαι την υγεία μου, να τη σεβαστείς κι εσύ. Γιατί εμένα είναι δικαίωμα μου αν θα σεβαστώ την υγεία μου, αλλά εσένα είναι υποχρέωσή σου να σεβαστείς την υγεία του άλλου.

Όχι λοιπόν, ούτε ο Snik ούτε ο οποιοσδήποτε δεν έχει δικαίωμα να ανάβει τσιγάρο και να το καπνίζει σε χώρο που είναι και άλλοι άνθρωποι, δίχως να τους ρωτήσει. Ας είναι και ορθάνοιχτος. Ο καπνός σου δεν είναι τηλεκατευθυνόμενος να τον στείλεις προς τα πάνω. Πάει όπου θέλει. Κι αν φύγει από το στόμα σου με τα τόσα μικρόβια που φέρεις, μπορεί να σκάσει και στα μούτρα μου.

Ήταν ευκολία για όλους εσάς τους καπνιστές να βγάζετε συνέχεια τη μάσκα σας σε κλειστούς χώρους για να καπνίσετε. Και με κάθε σας φύσημα απλώνατε κορωνοϊούς και πόσα άλλα βακτήρια πάνω μας. Πάνω σε εμάς που ήμασταν με τη μάσκα.

Δυστυχώς δεν πρόκειται καμία κυβέρνηση να θέσει ένα εξαντλητικό ποινικό πλαίσιο για όλους εσάς. Κανονικά θα έπρεπε να μου δίνεται η δυνατότητα να καταγγείλω οποιονδήποτε είναι σε ίδιο χώρο με μένα και ανάβει τσιγάρο χωρίς να με ρωτήσει. Θα έπρεπε κάθε μέρα τα μπουζούκια να τρώνε 150 πρόστιμα. Θα έπρεπε εταιρείες ατμίσματος και θέρμανσης του καπνού που παρακινούν τους πελάτες τους να κάνουν μια τζούρα σε κλειστό χώρο, να διώκονται ποινικά.

Όχι όμως. Στη χώρα που βασιλεύει το δίκιο του άδικου, το δίκιο του εγκληματία, το δίκιο του αχυράνθρωπου, του αγενή, θα βλέπουμε πιο συχνά τους Snik, παρά κάποιον άλλον!

Κι εσύ που ίσως να σε ενόχλησε αυτό που έκανε ο Snik, σκέψου πόσες φορές πέταξες το τσιγάρο σου στον δρόμο, σε χωράφι, σε δάσος, την ώρα που οδηγούσες, στο πεζοδρόμιο, στη θάλασσα, πόσες φορές φύσηξες τον καπνό σου χωρίς να σε νοιάξει αν θα τον εισπνεύσει ο άλλος. Κοιτάξου στον καθρέφτη και θα δεις έναν Snik!

ΥΓ: Γιατί δεν δείχνεις το πρόσωπό σου ρε Snik; Ντρέπεσαι για σένα; Ή μήπως η μαγκιά πάει περίπατο όταν παίζει πιθανότητα να σε συλλάβουν και να φας πρόστιμο;

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:

Το ηχηρό «μήνυμα» που έστειλε η Ντρισμπιώτη προς όλους μας

Sanna Marin: Η παραβίαση της ιδιωτικότητας και η απάντηση για την αγκαλιά με τον τραγουδιστή

Toquel στο Nitro Magazine: «Οι Αλβανοί είναι το new black, όσοι πάνε να κάνουν cancel την τραπ, θα αποτύχουν»