Πυρκαγιές. Σε κάθε μεγάλη καταστροφή, η ευθύνη είναι πρωτίστως συλλογική και όχι κυβερνητική. Το ζήτημα είναι (διότι στην Ελλάδα ζούμε, στο βορειότερo κράτος της Αφρικής που έλεγε και ο Χάρρυ Κλυνν…) να μη ρωτάς (ατάκα Κένεντι, τούτη)

τι μπορεί να κάνει η χώρα σου για σένα, αλλά τι μπορείς να κάνεις εσύ για τη χώρα σου.

Όποτε μια φωτιά σβήνει, πυροσβέστες και ειδικοί στέκονται τα τελευταία χρόνια κυρίως σε ένα ζήτημα: τον μη καθαρισμό οικοπέδων και χωραφιών, με τη -σημαντική- υποσημείωση ότι αρκετές πυρκαγιές ξεκίνησαν επειδή ανεγκέφαλοι θεώρησαν σωστό, καλοκαιριάτικα, να κάψουν ξερά χόρτα. Μην ξεχνάτε ότι και η τραγωδία στο Μάτι από έναν τέτοιο ηλικιωμένο ξεκίνησε – κι άφησε 101 νεκρούς.

Οι δήμοι ποιούν τη νήσσαν

Στην Ελλάδα ζούμε. Και είμαστε Ελληνάρες. Τέτοιοι που όταν ας πούμε γεμίσει χιόνι Γενάρη μήνα η αυλή μας, αντί να βγούμε να το καθαρίσουμε, απαιτούμε από το κράτος να έρθει να καθαρίσει. Την αυλή μας. Δεν γίνεται.

Αυτό που «γίνεται», αλλά έχει μείνει στα… χαρτιά, είναι πως οι δήμοι είναι υποχρεωμένοι κάθε άνοιξη να προχωρούν σε καθαρισμό οικοπέδων και να χρεώνουν τον ιδιοκτήτη, που είτε το έχει παρατημένο είτε δεν ασχολείται. Και δεν το κάνουν υπέρ πίστεως και πατρίδος. Παίρνουν, ναι από το κράτος, εκατομμύρια ευρώ, να οποία μοιράζονται με αφορμή την πυρασφάλεια και την αντιπυρική προστασία.

Πού πήγαν, πού πάνε τα εν λόγω λεφτά; Πού;

Με το που έσβησε η φωτιά και καθάρισε ο καπνός στο Λαγονήσι, έβλεπες στα τηλεοπτικά ρεπορτάζ πολλά οικόπεδα, που την είχα… γλιτώσει, ακαθάριστα, γεμάτα χόρτα. Ούτε οι ιδιοκτήτες νοιάστηκαν, ούτε οι δήμοι.

Και, εμπειρικά αν θέλετε (δεν έχει σημασία πού μένω): κάθε χρόνο, το αργότερο μέχρι Απρίλιο, ενημερώνω τον δήμο της περιοχής που μένω για συγκεκριμένα οικόπεδα, όπου οι ιδιοκτήτες είναι… φαντάσματα. Άφαντοι. Τα φυτά έχουν θεριέψει, τα χόρτα τα έχουν γεμίσει. Η απάντηση είναι να κάνω αίτημα, ηλεκτρονικά, και πρακτικά παίρνω… χαρτάκι σειράς, λες και έχω πάει στο ΙΚΑ.

Ε, τα τελευταία πέντε χρόνια ήρθαν μόνο μια φορά, Νοέμβρη μήνα, έκαναν ένα υποτυπώδες καθάρισμα και τέλος. Αυτό ήταν. Για να δικαιολογήσει ο εκάστοτε δήμαρχος τον πακτωλό χρημάτων που λαμβάνει για αντιπυρική προστασία.

Πού πήγαν τα λεφτά; Χρήζει απάντησης – και μην ψάχνετε για μ@λάκες, σας βλέπουμε (βλ. και παρακάτω).

Οι πολίτες αδιαφορούν

Να ρωτάς λοιπόν, τι μπορείς να κάνεις εσύ για τη χώρα σου. Θεωρώ δεδομένο ότι δεν πετάς το τσιγάρο, καλοκαιριάτικα, στον δρόμο ενώ οδηγείς. Καθάρισες όμως το οικόπεδό σου, εγκαίρως, προ της αντιπυρικής περιόδου που ξεκινά ετησίως την Πρωτομαγιά; Ενημέρωσες, ως οφείλεις, για οικόπεδα και χωράφια τριγύρω σου, ότι είναι γεμάτα σκουπίδια και χόρτα;

πυρκαγιές

«Η φωτιά διέσχισε εύκολα τα Καλύβια διότι βρήκε ακαθάριστα χωράφια» είπε on camera της προάλλες ένας πυροσβέστης (τυγχάνει να τον γνωρίζω προσωπικά τον Κώστα) που είχε κλείσει 30 σερί ώρες στην περιοχή, κατάμαυρος από την κάπνα, κάθιδρος, εξαντλημένος.

Δεν κάνεις τίποτε όλο τον χρόνο και περιμένεις από τον πυροσβέστη να έρθει να σε σώσει. Ε, δεν πάει ακριβώς έτσι το πράμα…

Πυρκαγιές – Η λογική των εκκενώσεων

Η αλήθεια είναι ότι μετά το Μάτι η λογική της πυροσβεστικής άλλαξε και προτεραιότητα είναι αυτό που επ’ ουδενί δεν αναπληρώνεται: η ανθρώπινη ζωή. Τα σπίτια ξαναφτιάχνονται, τα δέντρα ξαναφυτεύονται, η ζωή θα ξαναβρεί τον δρόμο της. Η ζωή όμως, αν χαθεί, δεν επιστρέφει.

Το είδαμε και στις τρομακτικές πυρκαγιές στην Εύβοια και στην Αττική το 2021, όταν οι επίγειες δυνάμεις επικεντρώθηκαν, βλέποντας το ανεξέλεγκτο της πυρκαγιάς, στη σωτηρία των κατοίκων και όχι των περιουσιών τους. Η αποστολή εξετελέσθη επιτυχώς.

Η ανοησία με τις ανεμογεννήτριες

Η βλακεία είναι ανίκητη. Ζούμε σε μια χώρα συνωμοσιολόγων που πιστεύουν ακόμη ότι μεταλλικά αντικείμενα κολλάνε πάνω σου μετά το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού – οι πυρκαγιές μπαίνουν κι αυτές στο νέο επεισόδιο των Greek X-Files. Διότι η βλακεία είναι ανίκητη.

Κανείς δεν καίει δάση για να φυτέψει ανεμογεννήτριες. Αν υποτεθεί ότι ένας κατασκευαστής αιολικών πάρκων ήθελε να κατασκευάσει ένα πάρκο σε δάσος, δεν χρειάζεται να το κάψει. Μπορεί εύκολα να πάρει άδεια να φτιάξει αιολικό πάρκο στην ίδια ακριβώς περιοχή, χωρίς να την κάψει. Καλώς κακώς δεν έχει σημασία, σημασία έχει να μην πονάνε τα μυαλά μας από τις ελληνικές αρλούμπες.

Προφανώς μπορεί να ανοίξει μια κουβέντα για τον αν το πλαίσιο αδειοδοτήσεων είναι σωστό ή αν θα ήταν φρόνιμο να γίνουν αλλαγές. Αλλά δεν μπορούμε να συζητήσουμε για το αν καίγονται τα δάση για να κατασκευαστούν στη θέση τους αιολικά πάρκα.

Με τον νόμο 2941/2001 επιτρέπεται η εγκατάσταση ΑΠΕ στα δάση κι από το 2006 στα οικολογικά δάση. Από το 2011 σε περιοχές Natura και από το 2014 οι εταιρείες των ΑΠΕ υποχρεώνονται σε αναδασώσεις.

Αν το κράτος έχει ευθύνη; Φυσικά, δεν είναι άμοιρο, δεν έχει κάνει το παραμικρό για να πατάξει τους ολοένα και αυξανόμενους εμπρησμούς (με τη χρήση drones, ως είχε προαναγγελθεί πριν από αρκετό καιρό), δεν έχει αναθέσει τη φύλαξη προστατευόμενων εκτάσεων και δεν ελέγχει πού πάνε τα χρήματα για την αντιπυρική προστασία.

Μόνο για το 2023 μοιράστηκαν 23.400.000 ευρώ στους δήμους και 1.860.000 ευρώ στους συνδέσμους δήμων, συνολικά 25 εκατ. ευρώ, ενώ το 2022 δόθηκαν συνολικά 17.400.000 ευρώ. Υπήρξε αύξηση της επιχορήγησης, οι δήμαρχοι υποστηρίζουν ότι δεν επαρκούν τα συγκεκριμένα κονδύλια, το κράτος τα μοιράζει αφειδώς και δεν επιβεβαιώνει αν και πού χρησιμοποιήθηκαν…

πυρκαγιές

ΥΓ. Γράψτε λάθος. Υπήρξαν θύματα, και φέτος, και τα τελευταία χρόνια. Εκατοντάδες ζωάκια. Αρκετοί μάλιστα τα παρατούν (συχνά κλειδωμένα) και αποχωρούν όταν υπάρχουν εκκενώσεις λόγω πυρκαγιών…

Όσοι χρειάζονται βοήθεια για τον απεγκλωβισμό των ζώων καλούν όλο το 24ωρο στην Ειδική Γραμματεία για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς και στα υπηρεσιακά τηλέφωνα του ΥΠΕΣ 2131364020 ή 2131364933 ή 2131364935 ή 2131364036. Η επιχείρηση διάσωσης πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία, την Ελληνική Αστυνομία, την Πυροσβεστική, κάποιους δήμους της Αττικής, ομάδες διάσωσης και απεγκλωβισμού, pet taxi, μικρά και μεγάλα φορτηγά.