Η μετακίνηση της ελληνικής πρεμιέρας του Oppenheimer στα τέλη του Αυγούστου, αυξάνει σε δυσθεώρητα τα επίπεδα της προσμονής για την ταινία που θεωρείται ως μια από τις καλύτερες του 2023. Και αν ο γαλαξίας των αστέρων που συνθέτουν το καστ της ταινίας είναι ονειρεμένος, δεν γίνεται να μην σταθούμε στον Matt Damon.

Damon in Oppenheimer

The Oppenheimer Project

Το Oppenheimer έχει να κάνει με το «Manhattan Project» και την κατασκευή της πρώτης ατομικής βόμβας, είναι του Christopher Nolan, είναι τρίωρο και λένε ότι είναι αριστούργημα. Όταν για παράδειγμα διαβάζεις αυτό που έγραψε ο Paul Schrader, που είναι σκηνοθέτης και σεναριογράφος (έχει υπογράψει μεταξύ άλλων τον «Ταξιτζή», το «Οργισμένο Είδωλο» και τον «Τελευταίο Πειρασμό»), να αποθεώνει την ταινία, καταλαβαίνεις ότι κάτι σπουδαίο έχει φτιάξει ο Nolan. Κυρίως διότι ο Schrader ΔΕΝ είναι μεγάλος φαν του Nolan. «Oppenheimer. Η καλύτερη, πιο σημαντική ταινία αυτού του αιώνα. Αν δείτε μια ταινία φέτος στον κινηματογράφο φέτος θα πρέπει να είναι το Oppenheimer. Δεν είμαι groupie του Nolan αλλά αυτή η ταινία, ρίχνει τις πόρτες από τους μεντεσέδες», έγραψε στο facebook.

Damon and Cillian Murphy

Κοιτάζεις το καστ της ταινίας και σε πιάνει δέος: Cillian Murphy, ως Oppenheimer, ένας ηθοποιός που πολλοί «ανακάλυψαν» στο «Peaky Blinders», αλλά ο Nolan τον είχε σχεδόν πάντα δίπλα του, από το «Dark Knight», τη δική του υπέροχη εκδοχή του «Batman», μέχρι το «Inception» και τη «Δουνκέρκη». Η Emily Blunt, υποδύεται τη γυναίκα του. Ο Robert Downey Jr, έβγαλε επιτέλους τη στολή του «Ironman» και είναι ο φιλάνθρωπος και επιχειρηματίας Lewis Strauss. Ο Rami Malek, ο Josh Hartnett, ο Matthew Mondine είναι επίσης εδώ. Και ανάμεσά τους, βρίσκεται ο Matt Damon, ως υποστράτηγος Leslie Groves – είναι αυτός που επιβλέπει το «Manhattan Project».

«Υπάρχει πιθανότητα, μόλις πατήσουμε το κουμπί, να καταστραφεί ο κόσμος;», αναρωτιέται ο Matt Damon σε κάποια στιγμή της ταινίας. Ερώτηση που σήμερα μοιάζει ρητορική, αλλά τότε ήταν πραγματικά αγωνιώδης. Όχι, ο κόσμος δεν καταστράφηκε, αλλά έφτασε αρκετές φορές στο χείλος της καταστροφής. Ναι, η ατομική βόμβα σφράγισε το τέλος του πολέμου, αλλά με ποιο κόστος; Ναι άλλαξε τη ζωή μας, αλλά προς το καλύτερο ή προς το χειρότερο; Και τι θα γίνει αν ένας παλαβός, αποφασίσει να πατήσει «το κουμπί» και να δώσει ένα μακάβριο τέλος στον κόσμο όπως τον γνωρίζουμε;

Matt Damon: Μια καριέρα βγαλμένη από στοιχήματα

Όπως και να το κάνουμε, αυτή ήταν μια «ξεχωριστή» ερώτηση, από έναν ιδιαίτερα ξεχωριστό άνθρωπο, που τον πρωτομάθαμε μέσα από τον «Ξεχωριστό Γουίλ Χάντινγκ» το 1997, παρέα με τον Ben Affleck. Συν-έγραψε, έπαιξε, «κέντησε» κανονικά κι από εκείνη τη χρονιά και μετά κυριολεκτικά απογειώθηκε. Κι ας έχει στοιχίσει στις ΗΠΑ και τη NASA δισεκατομμύρια δολάρια κιαι ένα σωρό ζωές… Εξηγούμαι: στη «Διάσωση του Στρατιώτη Ράιν», είναι ο Ryan, για τη διάσωση του οποίου σκοτώνονται ένα σωρό καλοί στρατιώτες και καλοί άνθρωποι.

Στο «Martian» ξεμένει στον πλανήτη Άρη καλλιεργώντας πατάτες για να επιβιώσει, με αποτέλεσμα η NASA να προγραμματίζει ταξίδι μόνο για πάρτη του, για να τον γυρίσει πίσω. Στο «Interstellar» μια από τα ίδια…

Χαλάλι του όμως, διότι υπήρξε ένας συγκλονιστικός «Jason Bourne» – τόσο καλός, που ακόμα και ο ιδιαίτερα συμπαθής Jeremy Renner, που ανέλαβε σε μια ταινία να κουβαλήσει στην πλάτη του την «Κληρονομιά του Μπορν», δεν κατάφερε να βγει από τη σκιά του Matt Damon κι έτσι τον «φώναξαν πίσω» για έναν ακόμα αυθεντικό και «ορθόδοξο» Bourne.

Damon as Bourne

Ο Damon, ως «Bourne», είναι διαλυμένος, μπερδεμένος, μέλος ενός πειράματος που κατασκευάζει δολοφόνους. Τριγυρίζει προσπαθώντας να βάλει τις σκέψεις του σε μια τάξη και να ανακτήσει μερικά κομμάτια της μνήμης του, ώστε να συμπληρώσει το παζλ και να καταλάβει ποιος είναι – και όλα αυτά, ενώ τον κυνηγάνε πληρωμένοι δολοφόνοι και ένα ιδιαίτερα σκοτεινό παρακλάδι των Αμερικανικών Υπηρεσιών για να τον σκοτώσει.

Εκείνος, όχι απλά επιβιώνει, αλλά μας χαρίζει μια από τις κορυφαίες σειρές ταινιών δράσης, τοποθετημένη δε διάφορα μέρη του κόσμου, υποδυόμενος έναν ήρωα που έχει ικανότητες αλλά έχει και συναισθήματα, που έχει αξιακό κώδικα αλλά κουβαλάει και ενοχές, που έχει εκπαιδευτεί για να σκοτώνει αλλά επιλέγει εκείνος πότε θα χρησιμοποιήσει την εκπαίδευσή του για να σκοτώσει και πότε για να κρατήσει ζωντανό κάποιον, για τον οποίον νοιάζεται.

Matt Damon: Ο πασπαρτού του Χόλιγουντ

Ανάμεσα σε όλα αυτά, τον είδαμε στον «Βροχοποιό» και το «Ακολουθώντας την Έιμι». Στον «Ταλαντούχο κύριο Ρίπλεϊ» και στη «Ocean’s 11» (και μετά των 12 και των 13). Στη «Σκιά των Κατασκόπων», το «Syriana» και τους «Αδελφούς Γκριμ». Στον «Καθοδηγητή» και τον «Πληροφοριοδότη». Στον «Ανίκητο» και την «Ουδέτερη Ζώνη», στο (προφητικό) «Contagion», το «Elysium», το «Μνημείων Άντρες» και το «Μια πόλη δίπλα στη Θάλασσα». Έπαιξε στο «Σινικό Τείχος» και το «Air», ξανά μαζί με τον παλιόφιλο Ben Affleck.

Damon in Air

Ένα σωρό ταινίες σημαντικές, άλλες απλά διασκεδαστικές, εμπορικές επιτυχίες, κάποιες που αποθέωσαν οι κριτικοί. Ο Matt Damon έχει τον τρόπο να μην περνάει ποτέ απαρατήρητος, να διαλέγει σωστά, να πληρώνεται καλά, να δίνει οντότητα στις παραγωγές που συμμετέχει ή στις ταινίες που φτιάχνει η δική του εταιρεία παραγωγής.

Κλείνουμε περίπου όπως ξεκινήσαμε, με «Oppenheimer». Ο Matt Damon, σε μια από τις συνεδρίες που έκανε μαζί με τη σύζυγό του, Luciana Barroso, για να λύσουν διάφορα προβλήματα στον γάμο τους, της είχε δώσει μια υπόσχεση: «θα απέχω για ένα διάστημα από τις ταινίες και θα ασχοληθώ περισσότερο με τη σχέση μας, εκτός κι αν με καλέσει ο Nolan». Ευτυχώς για εκείνον και ευτυχέστερα για εμάς, ο Nolan σήκωσε το τηλέφωνο και τον κάλεσε…