Τα τελευταία 7-8 χρόνια, σε οποιοδήποτε θέαμα κι αν θες να πας, θα περάσεις από το ψηφιακό κατάστημα της Viva. Η Viva που στην πορεία έφερε το καινοτόμο Viva Wallet, έκανε τα θεάματα πάσης μορφής, αλλά και άλλες υπηρεσίες που προϋποθέτουν κράτηση εισιτηρίου, να εισαχθούν στην πλατφόρμα της για να διασφαλίσουν ότι θα φανούν, θα ακουστούν, θα έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας. Μια εταιρεία που το 2019 επενέβη για να μην ακυρωθεί η συναυλία του Bryan Adams και πάνε στράφι τα αγορασμένα εισιτήρια, με την εταιρεία παραγωγής να έχει εξαφανιστεί, αποτελεί ένα από τα μεγάλα success stories της κρίσης και ολοκληρώνεται με την εξαγορά της.

Ο 66χρονος κοσμοπολίτης τραπεζίτης Jamie Dimon, που περνάει τα καλοκαίρια του στην Ελλάδα, τιμά την ελληνική του καταγωγή και το  2014 είχε συνομιλήσει με τον τότε πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά για επενδύσεις στη χώρα, έκλεισε το deal ανάμεσα στην JP Morgan και τη Viva Wallet. Από τη μία η μεγαλύτερη επενδυτική τράπεζα των ΗΠΑ, με κεφάλαιο 420 δισεκατομμύρια, κι από την άλλη η Viva του Χάρη Καρώνη που άλλαξε τις κρατήσεις εισιτηρίων σε όλη την ευρώπη.

Κι από κει που ο δεύτερος έλεγε πως δεν πωλείται η εταιρεία ή ποσοστό της γιατί εκτιμά ότι θα ανέβει ακόμα περισσότερο, η JP Morgan αγοράζει το 49% των μετοχών, με την start up να γίνεται unicorn company με κεφαλαιοποίηση άνω του 1 δισ. δολαρίων – 2 δισεκατομμύρια αποτιμάται το 100% των μετοχών της – όσο δηλαδή εξαγοράστηκε το ποσοστό από την JP Morgan που διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 3.7 δισ. και διέθεσε το 30% στη Viva..

Ποιος είναι ο Jamie Dimon

Το ελληνικό του όνομα είναι Δημήτρης Παπαδημητρίου και η οικογένεια του κατάγεται από τη Μικρά Ασία. Ο παππούς τη Παναγιώτης άλλαξε το επώνυμο σε Dimon όταν πήγε στη Νέα Υόρκη από τη Σμύρνη, μετά την Μικρασιατική Καταστροφή. Στη Σμύρνη εργαζόταν ως τραπεζικό στέλεχος και το ίδιο έκανε για το παράρτημα της Τράπεζας της Ελλάδος στο Big Apple.

Την παράδοση ανέλαβε να συνεχίσει ο Θοδωρής ή Ted Dimon, μπαμπάς του Jamie, που εργάστηκε στη Merrill Lynch. Ο Jamie δεν παρεξέκλινε του οικογενειακού μονοπατιού και το 2005 έγινε ηγετικό στέλεοχος της JP Morgan, αφού πριν είχε εργαστεί για τις American Express, τη Citigroup, τη FED και Goldman Sachs. Ο κατόχος πτυχίου Οικονομικών και Ψυχολογίας, απόφοιτος του Harvard συγκαταλέγεται πλέον στους 100 ισχυρότερους ανθρώπους στον κόσμο, με περιουσία που ανέρχεται στα 1.8 δισ. δολάρια.

Οι πολιτικές του πεποιθήσεις ταυτίζονται με τους Δημοκρατικούς και γι΄αυτό έχει στηρίξει οικονομικά το κόμμα. Ο Jamie Dimon, που τα καλοκαίρια έρχεται με τη γυναίκα του Judith και τις 3 κόρες τους στην Ελλάδα, συναντήθηκε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη την Τρίτη και εξέφρασε την επιθυμία του να τιμήσει την ελληνική του κληρονομιά.

«Είμαι πολύ χαρούμενος για την Ελλάδα, για την ελληνική μου κληρονομιά. Είμαι πολύ περήφανος που είμαι Έλληνας και πάντα σκέφτομαι ότι αν οι παππούδες μου ήταν εδώ, τρεις από τους οποίους μετανάστευσαν από τη χώρα σε δύσκολες εποχές, θα εκπλήσσονταν σήμερα για δύο λόγους: ο ένας είναι ότι βρίσκομαι με τον πρωθυπουργό και ο δεύτερος ότι είμαι ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan Chase. Άρα, αυτό με κάνει περήφανο για πολλούς και διαφορετικούς λόγους».

Πώς έγινε το deal με τη Viva Wallet

Τον περασμένο Σεπτέμβριο η JP Morgan άφησε να διαρρεύσει στην αγορά πως θέλει να έχει συμμετοχή στη Viva Wallet, καθώς την αποτιμούσε για πάνω από 15. δισ. ευρώ. Ο Χάρης Καρώνης, ιδρυτής και μεγαλομέτοχος, απαντούσε πως δεν τίθεται θέμα πώλησης γιατί η εταιρεία αξίζει ακόμα περισσότερα.

Το φλερτ λοιπόν των δύο πλευρών ξεκίνησε στο Λονδίνο, στα γραφεία της εταιρείας εκεί. Η JP Morgan θέλει να διεισδύσει στις εταιρείες ψηφιακών υπηρεσιών και η Viva Wallet αποτελεί έναν κυρίαρχο στην ευρωπαϊκή αγορά. Γι΄αυτό κιόλας πρόσφατα η εταιρεία είχε εξαγοράσει το 75% του τμήματος πληρωμών της Volkswagen, στην πρώτη της επιχειρηματική δράση στην αυτοκινητοβιομηχανία.

Η Viva Wallet, που ιδρύθηκε το 2000, έχει παρουσία σε 23 χώρες, κατέχει τρεις άδειες, μία τραπεζική -τον Αύγουστο του 2020 εξαγόρασε την Praxia Bank- και δύο άδειες ιδρύματος ηλεκτρονικού χρήματος στην Ελλάδα και την Αγγλία και έχει εξελιχθεί σε neobank.

Παρόλο λοιπόν που αρχικά δεν ήταν προς πώληση και οι μεγαλομέτοχοι προσδοκούσαν σε κάτι περισσότερο από το 1.5 δισεκατομμύριο, ο Jamie Dimon, αν και τα έσοδα δε δικαιολογούν αποτίμηση στα 2 δισ. πείστηκε από τις προοπτικές και αποφάσισε να προχωρήσει στην εξαγορά. Άλλωστε, η Viva Wallet είχε τριπλάσιο κύκλο εργασιών το 2021 σε σχέση με το 2020, με το 90% των εσόδων να προέρχονται από το εξωτερικό.

Δεν χρειάστηκαν πάνω από 3 ημέρες στην Αθήνα για τον Dimon ώστε να κλείσει το deal με τρεις μετόχους μειοψηφίας (το Ηedosophia Fund 25%, το Family Office της Μαριάννας Λάτση 14% και την Deca του Δημήτρη Δασκαλόπουλου 10%) που κατείχαν το 49% να το παραδίδουν, ενώ Καρώνης και Μάκης Αντύπας, παραμένουν μαζί στην πλειοψηφία του 51% και συνεχίζουν να ηγούνται της εταιρείας.

Οι μέτοχοι μειοψηφίας είχαν κάνει αρχική επένδυση στη Viva Wallet συνολικά 21 εκατομμύρια ευρώ και για την αποχώρηση τους πήραν 450 εκατομμύρια (260 εκατ. το family office της κ. Λάτση και 190 εκατο. ευρώ η Deca). Με αυτά τα ποσά, οι παραμένοντες μέτοχοι έχουν πιστοποιήσει την αξία των μετοχών τους στο 1 δισ. ευρώ και αυτό θα έχουν ως σημείο αναφοράς στο μέλλον.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως η JPMorgan υπέγραψε shareholders agreement με τον Χάρη Καρώνη, που κανείς δεν γνωρίζει τι περιλαμβάνει, αλλά πιθανολογείται πως αυτό αφορά σε μια μελλοντική εξαγορά παραπάνω ποσοστού ώστε να γίνει ο τραπεζικός κολοσσός μεγαλομέτοχος στην εταιρεία. Άλλωστε, την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που σχεδιάζεται και είναι της τάξεως των 200 εκατομμυρίων ευρώ, θα την καλύψει απόλυτα η JP Morgan.

Viva Wallet

Πώς αναπτύχθηκε η Viva Wallet

H Viva Wallet, υπηρεσία πληρωμών, έχει ως βάση της φιλοσοφίας της τη δημιουργία τοπικού υποκαταστήματος σε κάθε χώρα και σύνδεση με το σύστημα πληρωμών, εκκαθάριση συναλλαγών στο νόμισμα της κάθε χώρας, σύνδεση με το τοπικό σχήμα πληρωμών και την κάρτα που είναι πιο διαδεδομένη εκεί και παροχή τοπικού IBAN, για να κάνει ο πελάτης όλες τις συναλλαγές του με το τοπικό ΙΒΑΝ ή το τοπικό σχήμα πληρωμών.

Από την αποδοχή καρτών η Viva Wallet εξασφαλίζει περισσότερα έσοδα, ακριβώς επειδή χρησιμοποιεί τον λογαριασμό IBAN για την έκδοση καρτών και δανείων για κεφάλαια κίνησης. Στο εξωτερικό, η εταιρεία έχει πελάτες μόνο επιχειρήσεις, ενώ στην Ελλάδα και ιδιώτες καταναλωτές. Εκεί που κέρδισε πολλά η Viva, ήταν με την υπηρεσία Tap On Phone, που μετατρέπει τα android κινητά σε τερματικά.

Ποιος είναι ο Χάρης Καρώνης

Σήμερα 48 ετών, ο αποφοιτήσας από το 11ο Λύκειο Περιστερίου, αποφάσισε από τα 18 του χρόνια να γίνει υπάλληλος του εαυτού του, επιχειρηματίας δηλαδή και να ασχοληθεί με την τεχνολογία. Μόλις αποφοίτησε από το ΤΕΙ Ηλεκτρολόγων Πειραια, έστησε τη Viva Services για παροχή τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών. Τα ετήσια έσοδα του στα επόμενα χρόνια ήταν σταθετά πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ. Ο Καρώνης τα συγκέντρωσε και έχοντας ένα κεφάλαιο 20 εκατομμυρίων σε ηλικία 26 ετών, ίδρυσε τη Viva Wallet.

Στην αρχή η Viva συνεργαζόταν με τράπεζες για να φτιάξει software, αλλά μετα επεκτάθηκε και σε υπηρεσίες όπως ταξιδιωτικές πληρωμές και πληρωμές για θεάματα. Ως το 2008 ο βασικός κύκλος εργασιών αφορούσε σε συστήματα ηλεκτρονικών συναλλαγώ. Τότε ήταν που η ευρωπαϊκή νομοθεσία του έδωσε άδεια ιδρύματος πληρωμών και βγήκε από τον τραπεζικό κύκλο για να προσφέρει στις επιχειρήσεις την ευκαιρία να πληρώνουν και να πληρώνονται μέσα από το σύστημα του.

Στη συμφωνία με την JP Morgan ο Καρώνης εξασφάλισε και την ενεργοποίηση των stock options για περίπου 200 εργαζομένους της Viva Wallet, που θα λάβουν μια συνολική ανταμοιβή της τάξης των 50 εκατ. δολαρίων σε μετοχές και μετρητά.