«Η απάθεια είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματά μας» αναφέρει με πικρία ο Shawn Heinrichs, ο οποίος φωτογραφίζει την θαλάσσια ζωή για πάνω από 2 δεκαετίες. Έχει δει με τα μάτια του και έχει αποθανατίσει με τον φακό του την μεγαλύτερη αλλαγή που έχουν δει οι ωκεανοί τα τελευταία χρόνια, για την οποία ευθύνεται η ανθρώπινη δραστηριότητα. Παρά την καταστροφή που προκαλεί η υπεραλιεία, μεγάλη ευθύνη αποδίδει και στους ανθρώπους για την έλλειψη ευαισθητοποίησής τους, η οποία θα μπορούσε να σώσει τους ωκεανούς που κινδυνεύουν.

Ο 50χρονος οικολόγος πιστεύει ότι η φωνή είναι το μεγαλύτερο όπλο του ανθρώπου και πρέπει να χρησιμοποιείται για να ευαισθητοποιηθεί το κοινό σχετικά με τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι ωκεανοί. Έτσι, χρησιμοποιεί αρχικά την δική του φωνή παραχωρώντας συνέντευξη στο CNN όπου καλεί τον κόσμο να αρχίσει να νοιάζεται για το περιβάλλον, για το «σπίτι» του.

Οι φωτογραφίες του Heinrich προκαλούν στον θεατή δέος για το πόσο μεγαλειώδης είναι ο ωκεανός. Ταυτόχρονα, όμως, αποπνέουν και ανησυχίες για το τι θα μπορούσε να συμβεί αν εξαφανιστεί η θαλάσσια ζωή, αν το μόνο που έμενε από εκείνη είναι οι μνήμες από τις φωτογραφίες αυτές.

ωκεανοί

*Φωτογραφίες: Shawn Heinrichs/CNN

«Η περιβαλλοντική καταστροφή που έχει προκαλέσει το ανθρώπινο είδος είναι μεγάλη. Η παρέμβασή μας όμως, θα μπορούσε να αντιστρέψει μεγάλο κομμάτι της» αναφέρει ο φωτογράφος και ακτιβιστής.

«Δεν καταλαβαίνουμε ότι εάν καταστραφεί το θαλάσσιο οικοσύστημα, έχει τελειώσει και η ζωή στην επιφάνεια. Μέσα σε λίγες δεκαετίες, έχουμε αλιεύσει το 90% των μεγάλων θαλάσσιων όντων της θάλασσας. Αν συνεχίζεται να διαταράσσεται η τροφική αλυσίδα, δεν χαθεί το 50% του οξυγόνου μας, το οποίο προέρχεται από το φυτοπλαγκτόν». 

«Έχω δει μπροστά στα μάτια μου να πουλάνε 7.000 καρχαρίες σε λιμάνι της Ασίας». 

«Οι εικόνες μου, τα βίντεο και οι φωτογραφίες του βυθού κάνουν τους ανθρώπους να αισθανθούν μία σύνδεση με το περιβάλλον τους. Έτσι, ευαισθητοποιούνται και επιθυμούν να δράσουν ενεργά ώστε να βοηθήσουν. Είναι χρέος μας ως δημιουργοί να φέρουμε τις ιστορίες του βυθού σε επαφή με τον κόσμο» συμπληρώνει ο Shawn Heinrichs.

ωκεανοί

Η δουλειά του ως υποθαλάσσιος φωτογράφος των ενέπνευσε να ακολουθήσει την ενεργό δράση σχετικά με την οικολογία. Ο ίδιος έχει παρέμβει δεκάδες φορές σε περιβαλλοντολογικά ζητήματα. Έχει συμβάλλει μέχρι και στην αλλαγή καριέρας ντόπιων ψαράδων καρχαρία στο Μεξικό σε πρεσβευτές του οικο-τουρισμού. Ο Heinrichs γνωρίζει πολύ καλά πως η αλλαγή έρχεται σε συλλογικό επίπεδο, γι’ αυτό προσπαθεί να ενημερώσει και να εκπαιδεύσει σχετικά με την οικολογία κοινότητες ανά τον κόσμο ώστε να συμβάλλουν στην σωτηρία της θαλάσσιας ζωής.   

Η δράση του γίνεται σε συνεργασία με τον οργανισμό SeaLegacy, ο οποίος έχει ως στόχο του να ευαισθητοποιήσει και να ενημερώσει το ευρύ κοινό σχετικά με την επικίνδυνη αλιεία και τον περιβαλλοντικό ακτιβισμό. Το μεγαλύτερο πρόβλημα, σύμφωνα με τον Heinrichs είναι ότι ο κόσμος δεν ξέρει πως να βοηθήσει, ή νιώθει πως δεν μπορεί να βοηθήσει. Εκεί ακριβώς στοχεύει και η δράση του οργανισμού, στο να δώσει εργαλεία στους ανθρώπους ώστε να συμβάλλουν και εκείνοι ενεργά στο να σωθούν οι ωκεανοί. 

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:

Ο περίεργος λόγος που τα αποδημητικά πουλιά έλκονται όλο και περισσότερο από τις πόλεις

Νέα Ζηλανδία: Επιστήμονες ανακάλυψαν σπάνιο μωρό «καρχαρία-φάντασμα»

Μοντέλο του Θερμοστάτη: Το νέο φαινόμενο πυρκαγιών που αποτελεί την μεγάλη απειλή του πλανήτη