Το ηφαιστειακό νησί Τριντό της Βραζιλίας εξαιτίας της γεωλογίας του, συναρπάζει εδώ και χρόνια τους επιστήμονες. Όμως μια πρόσφατη ανακάλυψη πετρωμάτων από πλαστικά έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία καθώς το νησί αποτελεί καταφύγιο χελωνών.

Το λιωμένο πλαστικό έχει γίνει ένα με πέτρες στο νησί, που βρίσκεται 1.140 χλμ (708 μίλια) από τη νοτιοανατολική πολιτεία Espirito Santo, κάτι που σύμφωνα με τους ερευνητές είναι απόδειξη της αυξανόμενης επιρροής του ανθρώπου στους γεωλογικούς κύκλους της γης.

«Αυτό είναι νέο και τρομακτικό γιατί μας αποδεικνύει πως η ρύπανση έχει αρχίσει να αλλάζει τη γεωλογία όπως την ξέρουμε», δήλωσε η Fernanda Avelar Santos, γεωλόγος στο Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο της Parana.

πλαστικό

Η Santos και η ομάδα της διεξήγαγαν χημικές δοκιμές για να μάθουν τι είδους πλαστικά υπάρχουν στα πετρώματα που ονομάζονται «πλαστισφαιρικά», επειδή αποτελούνται από ένα μείγμα ιζηματογενών κόκκων και άλλων συντριμμιών που συγκρατούνται μεταξύ τους από πλαστικό.

«Εντοπίσαμε πως η ρύπανση προέρχεται κυρίως από τα δίχτυα ψαρέματος, τα οποία είναι πολύ συνηθισμένα θαλάσσια απορρίμματα στις παραλίες του νησιού Τρινιντάντ», είπε η Σάντος. «Τα (δίχτυα) σέρνονται από τα θαλάσσια ρεύματα και συσσωρεύονται στην παραλία. Όταν η θερμοκρασία ανεβαίνει, αυτό το πλαστικό λιώνει και ενσωματώνεται στο φυσικό υλικό της παραλίας».

Το νησί Trindade είναι ένα από τα πιο σημαντικά καταφύγια στον κόσμο για τις πράσινες χελώνες, ή Chelonia mydas, με χιλιάδες καταφθάνουν κάθε χρόνο για να γεννήσουν τα αυγά τους. Οι μόνοι άνθρωποι που κατοικούν στο Trindade είναι μέλη του βραζιλιάνικου ναυτικού, το οποίο διατηρεί μια βάση στο νησί και προστατεύει τις χελώνες που φωλιάζουν.

«Το μέρος όπου βρήκαμε αυτά τα δείγματα (από πλαστικό) βρίσκεται κοντά στο σημείο όπου οι πράσινες χελώνες γεννούν τα  γεννούν τα αυγά τους», είπε η Σάντος.

Η ανακάλυψη προκαλεί ερωτήματα σχετικά με την κληρονομιά των ανθρώπων στη γη, λέει η Σάντος.

Σύμφωνα με την Σάντος περνάμε σε μια νέα εποχή για τον πλανήτη όπου το ανθρώπινο αποτύπωμα είναι ολοφάνερο στη γεωλογία αλλά και τα οικοσυστήματα του πλανήτη.

 «Η ρύπανση, τα σκουπίδια στη θάλασσα και το πλαστικό που πετάχτηκε λανθασμένα στους ωκεανούς γίνεται γεωλογικό υλικό… που διατηρείται στα «γεωλογικά αρχεία» της γης».