Υπάρχει μια κρίση και αυτή λέγεται ρύπανση από πλαστικά και είναι πιο ύπουλη από τα πλαστικά μπουκάλια νερού και τα περιτυλίγματα ζαχαρωτών. Και, προς το παρόν, δεν είναι ευθύνη κανενός.

Τα πλαστικά σφαιρίδια – ακατέργαστες πλαστικές χάντρες που λιώνουν για να παραχθούν νέα προϊόντα και τα οποία ξεβράζονται σε παραλίες σε όλη την Ευρώπη εδώ και χρόνια, προκαλώντας όλεθρο στο περιβάλλον και θέτοντας σε κίνδυνο τη θαλάσσια ζωή.

Αλλά η πηγή της ρύπανσης, η οποία μπορεί να προκύψει από κοντινές βιομηχανικές εγκαταστάσεις ή διαρροές από πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων στη θάλασσα, είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστεί, καθιστώντας σχεδόν αδύνατο να προσδιοριστεί ποιος είναι νομικά υπεύθυνος και ποιος πρέπει να πληρώσει για τον καθαρισμό.

Η βελγική πόλη Ecaussinnes, η οποία στεγάζει ένα εργοστάσιο Total Energies, μαστίζεται από τα μικροσκοπικά πλαστικά βότσαλα για περισσότερα από 10 χρόνια. Μια παραλία στην Ταραγόνα της Ισπανίας, η οποία φιλοξενεί επίσης ένα πετροχημικό συγκρότημα, παλεύει με το θέμα εδώ και δεκαετίες. Οι κάτοικοι της περιοχής πηγαίνουν τακτικά για να απομακρύνουν με κόπο τα σφαιρίδια από το περιβάλλον.

Αυτό που ήταν ήδη μια μάχη πολλών ετών σε ορισμένες περιοχές βρέθηκε στο προσκήνιο τον περασμένο μήνα, μετά από διαρροή πλοίου στον Ατλαντικό που πυροδότησε μια νέα οικολογική και πολιτική έκτακτη ανάγκη στα βόρεια της Ισπανίας.

Οι συντηρητικοί πολιτικοί έσπευσαν να υποβαθμίσουν το σκάνδαλο και κατηγόρησαν τους αντιπάλους τους ότι προσπάθησαν να αξιοποιήσουν το ζήτημα ενόψει των περιφερειακών εκλογών. Ωστόσο, οι περιβαλλοντολόγοι επιμένουν ότι απαιτείται επείγουσα δράση και προειδοποιούν ότι η ισπανική υπόθεση απέχει πολύ από ένα μεμονωμένο περιστατικό. Στις Βρυξέλλες, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΕ επισημαίνουν τώρα το περιστατικό σε μια συζήτηση για τον περιορισμό της ζημίας.

«Συμβαίνει πάρα πολύ», είπε η βουλευτής των Πρασίνων Σκα Κέλλερ, η οποία εργάζεται για τη νέα νομοθεσία της ΕΕ που στοχεύει στην αντιμετώπιση του φαινομένου. «Εννοώ ότι η ισπανική κρίση είναι γεγονός, αλλά υπάρχουν τόσα άλλα περιστατικά».

Ρύπανση: Πόσα ακόμη πλαστικά μπορεί να αντέξει ο πλανήτης και ποιος επιτέλους θα αναλάβει την ευθυνή;

Δείχνοντας με το δάχτυλο

Οι διαρροές πλαστικών σφαιριδίων είναι ανησυχητικά συχνές: Το 2020, μια μεγάλη διαρροή οδήγησε στην απελευθέρωση 10 τόνων σφαιριδίων στη Βόρεια Θάλασσα, με εκατομμύρια να εμφανίζονται στις ακτές της Νορβηγίας, της Σουηδίας και της Δανίας.

Μια άλλη διαρροή ακριβώς πάνω από το ολλανδικό νησί Schiermonnikoog προκάλεσε όλεθρο σε θαλάσσιους οργανισμούς στη Βόρεια Θάλασσα και στη Θάλασσα Wadden. Και το 2022, εκατοντάδες χιλιάδες λευκά πλαστικά σφαιρίδια άγνωστης προέλευσης άρχισαν να ξεβράζονται σε παραλίες στη Γαλλία και την Ισπανία.

Όμως, οι δυσκολίες στον εντοπισμό της προέλευσης της ρύπανσης σημαίνουν ότι δεν υπάρχει κανένας νομικός υπεύθυνος για να κατηγορηθεί, επιτρέποντας στις εταιρείες να αποφύγουν την ευθύνη.

«Όταν πρόκειται για τη δέουσα επιμέλεια και την ευθύνη, νομίζω ότι ένα από τα ζητήματα είναι ότι είναι δύσκολο να αποδειχθεί από πού προέρχονται τα πλαστικά πέλλετ άμεσα», δήλωσε η Έιμι Γιάνγκμαν, νομική και ειδική σε θέματα πολιτικής στην Υπηρεσία Περιβαλλοντικών Ερευνών.

«Ακόμη και όταν υπάρχουν διαρροές ακριβώς έξω από τις εγκαταστάσεις που συμβαίνουν, ας πούμε στις Βρυξέλλες ή οπουδήποτε σε όλο τον κόσμο, είναι συχνό να υπάρχει κάποια άρνηση ότι συμβαίνει εκεί», πρόσθεσε η Γιάνγκμαν. «Δεν υπάρχουν πολλοί αυστηροί κανονισμοί ή νόμοι αυτή τη στιγμή. Αυτός είναι πιθανώς ο λόγος που δυσκολεύονται να δείξουν ότι το κακό προέρχεται απευθείας από εκεί».

Στην Ταραγόνα της Ισπανίας, για παράδειγμα, το γραφείο του εισαγγελέα μόλις ξεκίνησε μια τρίτη έρευνα για να καθορίσει την ποινική ευθύνη για τη ρύπανση από πέλλετ που μάστιζε τις παραλίες αφού προηγούμενες έρευνες απέτυχαν να καρποφορήσουν. Εν τω μεταξύ, εναπόκειται στις τοπικές ΜΚΟ και στους κατοίκους να κοσκινίζουν τακτικά την άμμο με το χέρι στην ατελείωτη αποστολή τους να απαλλάξουν την ακτή από τις μικροσκοπικές πλαστικές μπάλες.

Ενώ η επίδραση των μικροπλαστικών στην ανθρώπινη υγεία παραμένει ασαφής, μελέτες έχουν δείξει τις επιβλαβείς επιπτώσεις τους στη θαλάσσια ζωή. Πειράματα σε κύτταρα και ζώα έχουν δείξει επίσης ορισμένες τοξικές επιδράσεις, συμπεριλαμβανομένης της βλάβης του DNA και της δυσλειτουργίας οργάνων.

Ρύπανση: Πόσα ακόμη πλαστικά μπορεί να αντέξει ο πλανήτης και ποιος επιτέλους θα αναλάβει την ευθυνή;

Αλλαγή πλεύσης για τα πλαστικά και την ρύπανση

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει νέους νόμους που επιβάλλουν απαιτήσεις για τον ασφαλή και βιώσιμο χειρισμό των πλαστικών σφαιριδίων. Οι χειριστές εργοστασίων που χρησιμοποιούν μικροπλαστικά θα πρέπει να αποτρέπουν τη διαρροή πλαστικών σφαιριδίων και σε περίπτωση διαρροής θα είναι υπεύθυνοι για τον καθαρισμό.

Οι ευρωβουλευτές θέλουν ο νόμος να προχωρήσει ακόμη περισσότερο, ειδικά υπό το φως της διαρροής σφαιριδίων στην Ισπανία τον περασμένο μήνα. Η επιτροπή περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία ηγείται των εργασιών για τον φάκελο, πρόκειται να ψηφίσει επί της πρότασης στις 19 Μαρτίου. Ο επικεφαλής νομοθέτης του κοινοβουλίου έχει θέσει αυστηρότερες απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων για διαρροές pellet και μεγαλύτερα πρόστιμα για εταιρείες που δεν συμμορφώνονται.

Μια ομάδα πολιτικών από τον φιλελεύθερο όμιλο Renew θέλει επίσης η Επιτροπή να διερευνήσει το ενδεχόμενο να υποχρεωθούν οι εταιρείες να προσθέσουν ένα χημικό πρόσθετο στα πέλλετ, καθιστώντας ακόμη πιο εύκολο τον εντοπισμό της πηγής διαρροής. Αρκετοί νομοθέτες έχουν εισαγάγει νέες διατάξεις ειδικά για τη θαλάσσια μεταφορά pellets, κάτι που η Επιτροπή δήλωσε ότι είναι ανοιχτή να εξετάσει υπό το φως της συνεχιζόμενης κρίσης ρύπανσης στην Ισπανία.

Ορισμένες βιομηχανικές ομάδες είναι ανήσυχες για τις προτάσεις. Η Ένωση Μηχανολόγων Μηχανικών της Γερμανίας, για παράδειγμα, υποστηρίζει ότι «οι ενδιαφερόμενες εταιρείες εφαρμόζουν ήδη εκτεταμένα μέτρα για να αποτρέψουν την απελευθέρωση πλαστικών pellets». Κεντροδεξιοί και δεξιοί ευρωβουλευτές, επίσης, πίεσαν κατά των πιο φιλόδοξων όρων που προτάθηκαν από άλλους νομοθέτες.

Οι ΜΚΟ και οι πράσινοι πολιτικοί ελπίζουν ότι το ισπανικό παράδειγμα θα κινήσει τις διαπραγματεύσεις και τονίζουν ότι η ΕΕ πρέπει να δώσει το παράδειγμα, Ιδιαίτερα πριν από τις επερχόμενες συνομιλίες για μια παγκόσμια συνθήκη για τα πλαστικά με στόχο τον περιορισμό της πλαστικής ρύπανσης παγκοσμίως.

Πηγή: POLITICO.EU

*Photo Credits: Shutterstock