Ένα σπάνιο μωρό καρχαρία-φάντασμα, ένα ελάχιστα γνωστό είδος ψαριού που ζει στα βάθη του ωκεανού, ανακαλύφθηκε από επιστήμονες στη Νέα Ζηλανδία. Οι καρχαρίες αυτοί είναι γνωστοί και ως χίμαιρα και σπάνια εντοπίζονται. Ο εντοπισμός των μικρών τους είναι ακόμα πιο ασυνήθιστες. Ο νεοεκκολαφθείς καρχαρίας εντοπίστηκε σε βάθος 1.200 μέτρων στο Chatham Rise, μια περιοχή στο βυθό της ανατολικής ακτής του Νότιου Νησιού της Νέας Ζηλανδίας.

H επιστήμονες, Brit Finucci,μέλος της ομάδας, είπε ότι η ανακάλυψη έγινε τυχαία ενώ διεξήγαγε μια ερευνητική τράτα με υποβρύχιους πληθυσμούς. Αυτό το εξαιρετικά σπάνιο είδος  συγγενεύει με τους καρχαρίες και τα σαλάχια. Είναι χονδριχθύες στην πραγματικότητα, που σημαίνει ότι οι σκελετοί τους αποτελούνται κυρίως από χόνδρο.

«Τα είδη βαθέων υδάτων είναι γενικά δύσκολο να βρεθούν, και όπως οι καρχαρίες-φάντασμα ειδικότερα, τείνουν να είναι κρύβονται», είπε στο BBC. «Έτσι απλά δεν τους βλέπουμε πολύ συχνά». Οι επιστήμονες από το Εθνικό Ινστιτούτο Έρευνας Υδάτων και Ατμόσφαιρας πιστεύουν ότι το μωρό καρχαρία είχε εκκολαφθεί πρόσφατα, καθώς η κοιλιά του ήταν ακόμα γεμάτη κρόκο αυγού!

Τα έμβρυα αυτών των καρχαριών αναπτύσσονται σε κάψουλες αυγών που βρίσκονται στον πυθμένα της θάλασσας και τρέφονται με έναν κρόκο μέχρι να εκκολαφθούν. Η Finucci είπε ότι τα νεογέννητα καρχαριάκια φαντάσματα μπορούν να παρουσιάζουν διαφορετικά χαρακτηριστικά από τους ενήλικους, γεγονός που καθιστά την ανακάλυψη πιο σημαντική. Μπορεί να ακολουθούν διαφορετική διατροφή και να ζουν σε άλλα μέρη του ωκεανού, και η ανακάλυψη του συμβάλλει στην εξερεύνηση της βιολογίας του είδους και την οικολογία του.

Επίσης, είπε ότι το πρώτο τους βήμα θα ήταν να ανακαλύψουν το είδος του μωρού καρχαρία. «Θα πάρουμε ένα μικρό δείγμα ιστού. Στη συνέχεια θα κάνουμε μια ολόκληρη δέσμη μορφομετρικών ή σωματικών μετρήσεων, που θα μας βοηθήσουν επίσης να αξιολογήσουμε ποια είδη εξετάζουμε».