Πιο θερμοί από ποτέ ήταν οι ωκεανοί του πλανήτη. Το 2021 η συσσωρευμένη θερμότητα στο ανώτερο στρώμα των υδάτων τους έσπασε νέο ρεκόρ για τρίτη συνεχομένη χρονιά, σύμφωνα με τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα. Η αύξηση της θερμοκρασίας οφείλεται σε μεγάλο βαθμό, σύμφωνα με επιστήμονες, στις εκπομπές ρύπων που θερμαίνουν τον πλανήτη.

Η ετήσια μελέτη, που δημοσιεύτηκε την Τρίτη στο περιοδικό Advances in Atmospheric Sciences, διαπίστωσε ότι τα τελευταία πέντε χρόνια ήταν τα πιο ζεστά για τους ωκεανούς, από τα τέλη της δεκαετίας του 1950.

Η νέα μελέτη από 23 επιστήμονες 14 ινστιτούτων από ΗΠΑ, Κίνα και άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων η αμερικανική Εθνική Διοίκηση Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ) και η Κινεζική Ακαδημία Επιστημών, εκτιμά ότι πέρυσι τα ανώτερα 2.000 μέτρα όλων των ωκεανών της Γης απορρόφησαν 14 περισσότερα Zettajoules (μονάδα του Διεθνούς Συστήματος ηλεκτρικής, μηχανικής και θερμικής ενέργειας) από ό,τι το 2020. Αντιστοιχεί σε 145 φορές της παγκόσμιας παραγωγής ηλεκτρισμού το 2020.

«Η ποσότητα θερμότητας στους ωκεανούς αυξάνει ασταμάτητα σε παγκόσμιο επίπεδο και αυτό αποτελεί βασικό δείκτη της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής», ανέφερε ο ερευνητής Kenny Trenberth του Εθνικού Κέντρου Ατμοσφαιρικής Έρευνας των ΗΠΑ στο Κολοράντο.

Η θερμότητα των ωκεανών αποτελεί δείκτη της κλιματικής κρίσης από τη θερμοκρασία του αέρα, επειδή οι φυσικοί κύκλοι όπως το La Niña και το El Niño παίζουν σχετικά μικρό ρόλο στην υπερθέρμανση των ωκεανών, σύμφωνα με τον Kevin Trenberth, συγγραφέα της έκθεσης και επιστήμονα στο Εθνικό Κέντρο για Ατμοσφαιρική Έρευνα στο Κολοράντο.

Πώς επηρεάζονται οι ωκεανοί από τα ορυκτά καύσιμα

«Πέρα από την απορρόφηση θερμότητας, σήμερα οι ωκεανοί απορροφούν το 20% έως 30% των ανθρώπινων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, κάτι που οδηγεί σε οξίνιση των ωκεανών. Η υπερθέρμανση των ωκεανών μειώνει, όμως, την αποτελεσματικότητά τους να απορροφούν άνθρακα, πράγμα που οδηγεί σε αύξηση του διοξειδίου του άνθρακα στον αέρα», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Λιτζίνγκ Τσενγκ, αναπληρωτής καθηγητής του Ινστιτούτου Ατμοσφαιρικής Φυσικής της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών. «Όσο οι ωκεανοί θερμαίνονται, το νερό επεκτείνεται και η στάθμη των θαλασσών ανεβαίνει. Οι θερμότεροι ωκεανοί “υπερφορτώνουν” τα καιρικά συστήματα, δημιουργώντας πιο ισχυρές καταιγίδες και τυφώνες και αυξάνοντας τις βροχοπτώσεις και τον κίνδυνο πλημμυρών», πρόσθεσε ο Trenberth.

Οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τα ορυκτά καύσιμα παγιδεύουν τη θερμότητα στην ατμόσφαιρα, δημιουργώντας μια ενεργειακή ανισορροπία. Οι ωκεανοί, με τη σειρά τους, απορροφούν το 90% της περίσσειας θερμότητας. Αυτό έχει αλυσιδωτές συνέπειες, καθώς οι πιο ζεστοί ωκεανοί οδηγούν σε πιο ισχυρές καταιγίδες, τυφώνες και έντονες βροχοπτώσεις. Αυτό συμβαίνει γιατί παρέχουν καύσιμα στις καταιγίδες, επομένως η θέρμανση των ωκεανών έχει ως αποτέλεσμα ισχυρότερες και πιο μακροχρόνιες καταιγίδες.

Επίσης, η υπερθέρμανση τους απειλεί τη θαλάσσια ζωή και συμβάλλει σημαντικά στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας. Εκτός από τις περισσότερες πλημμύρες και την υπερχείλιση, η άνοδος της στάθμης της θάλασσας απειλεί τα παράκτια γλυκά ύδατα με διείσδυση θαλασσινού νερού. Έτσι καθιστά τις παράκτιες κοινότητες και τις υποδομές πιο ευάλωτες σε καταιγίδες.

Ο Trenberth τόνισε ότι αν και η επίτευξη των καθαρών μηδενικών εκπομπών, κάτι στο οποίο έχουν δεσμευτεί πολλά κράτη, θα τερμάτιζε την ενεργειακή ανισορροπία της Γης, «οι ωκεανοί αργούν να ανταποκριθούν». Η θερμότητα θα συνεχίσει να «διεισδύει σε μεγαλύτερα βάθη και η στάθμη της θάλασσας θα ανεβαίνει» είπε. Η θέρμανση των ωκεανών μπορεί να συνεχιστεί μέχρι και το 2060 ή και μετά.